Korjaa pihatien kuopat

Kiviterassille tai pihatielle syntynyt kuoppa kerää vettä sekä vetää puoleensa sammalta ja levää. Kuoppa näyttää rumalta ja on vaarallinen, sillä jäiseen lätäkköön liukastuu helposti. Seisova vesi syventää kuoppaa ajan kuluessa, sillä vesi valuu kivien välistä ja heikentää kantavia kerroksia. Kaikki kuopat kannattaa tasoittaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Johdanto

Kiviterassille tai pihatielle syntynyt kuoppa kerää vettä sekä vetää puoleensa sammalta ja levää. Kuoppa näyttää rumalta ja on vaarallinen, sillä jäiseen lätäkköön liukastuu helposti. Seisova vesi syventää kuoppaa ajan kuluessa, sillä vesi valuu kivien välistä ja heikentää kantavia kerroksia. Kaikki kuopat kannattaa tasoittaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Lue lisää: Pihatie

Tästä se johtuu!

Kiveys painuu helposti auton renkaiden alla, jos kiveyksen kantava kerros on liian ohut. Ajourista pääsee eroon vain poistamalla kivet ja rakentamalla kantavan kerroksen uudestaan alusta asti. Kivien alle pitää levittää vähintään 15 senttiä mursketta.

Syy on pohjassa yleensä myös silloin, kun kivet vajoavat pienellä alueella. Ongelman alkusyy voi olla useissa eri asioissa:

Ohjeet

01
Poista kivet ja puhdista pohja 5 Vaihe

Tämä pihatie painui yhdestä kohdasta heti kivien latomisen jälkeen. Maapohja on kova, joten painauman täytyy johtua huonosta tiivistämisestä tai epätasaisesta asennushiekkakerroksesta.

Mittaa painauman syvyys, ennen kuin poistat kivet. Kuopan syvyys voi kertoa, onko syy kantavassa kerroksessa. Jos niin on, kantava kerros pitää oikaista, ettei ongelma uusiudu. Piirrä vajoaman halkaisija kiveyksen pintaan liidulla.

1

Poista saumahiekka ensimmäisten kivien ympäriltä. Käytä lastaa tai ruuvimeisseliä, joka mahtuu saumaan. Liitujäljet näyttävät, kuinka laaja painauma on.

2

Irrota ensimmäinen kivi ja nosta se ylös kahden ruuvimeisselin avulla. Puhdista kivet huolellisesti lastalla sammaleesta ja saumahiekasta.

3

Nosta kivet syrjään yksi toisensa jälkeen. Kivien nurkat murtuvat helposti, joten pinoa ne tukevasti. Irrota niin monta kiveä, että mahdut oikaisemaan ja tasoittamaan alustan kunnolla.

4

Puhdista maahan jäävien kivien reunat. Poista oikaistavalta alueelta vanha saumahiekka, sammaleet ja muut roskat, jotta alustalle jää vain puhdasta hiekkaa.

5

Poista asennushiekkakerros kokonaan murskeeseen asti. Asennushiekan voi käyttää uudelleen, joten lapioi se esimerkiksi pressun päälle.

02
Selvitä syy ja oikaise pohja 5 Vaihe

Kun kivet ja asennushiekka on poistettu, on aika selvittää painauman syy. Jos murskekerros on vajonnut, se pitää oikaista ja tiivistää ennen työn jatkamista. Ellei murske ole vajonnut, asennushiekan tasoittaminen riittää.

Tässä tapauksessa murske oli vajonnut 1,5 senttiä, mikä vastasi painauman syvyyttä. Se tarkoittaa, että vika johtui todennäköisesti huonosta tiivistämisestä.

1

Tarkista murskekerroksen suoruus linja laudalla tai vatupassilla. Jos kerros on vajonnut, lisää mursketta ja suorista pinta linjalaudalla.

2

Tiivistä murske käsijuntalla. Juntan voi tehdä itse tolpasta ja putkenpätkästä. Kastele maa, jos murske on liian kuivaa. Silloin se on helpompi tiivistää.

3

Linjalautaa tarvitaan myös asennushiekan tasoittamiseen. Kavenna lautaa sen verran, että sen alareuna jää 2 senttiä viereisten kivien alareunan yläpuolelle.

4

Levitä ja tasoita asennushiekka. Lauta varmistaa, että hiekan pinta jää 2 senttiä viereisten kivien pohjan yläpuolelle. Tärylevy painaa hiekan pinnan oikealle tasolle.

5

Poista asennushiekka kivien reunoista. Ole huolellinen, jotta kivet mahtuvat tiiviisti toisiaan vasten. Muurauskauha sopii hyvin kivien puhdistamiseen.

03
Kätevä aputyökalu hiekan tasoittamiseen 3 Vaihe

Alusta on helppo tasoittaa kotitekoisella aputyökalulla. Samaa aputyökalua voi käyttää sekä murskeen että asennus hiekan tasoittamiseen. Aputyökalun rakentamiseen tarvitaan vain tarpeeksi pitkä ja leveä lauta sekä sirkkeli ja mitta.

1

Mittaa aluksi korjattavan alueen leveys kapeimmasta kohdasta. Vähennä mitasta 10 senttiä ja piirrä pois sahattava alue laudan pintaan.

2

Merkitse loven syvyys laudan molempiin päihin. Loven syvyys riippuu siitä, mitä kerrosta laudalla tasoitetaan. Lautaa tarvitaan aluksi murskekerroksen tasoittamiseen, joten lovesta pitää tehdä niin syvä, että laudan alapinta painuu 2-4 senttiä viereisten kivien pohjan alapuolelle. Silloin murskeen päälle mahtuu tarpeeksi paksu kerros asennushiekkaa. Vähennä loven syvyydestä 1 sentti, sillä murske painuu jonkin verran tiivistämisen aikana.

3

Kavenna lautaa, levitä kerros asennus hiekkaa ja tasoita pinta.

04
Lado kivet ja tiivistä pinta 3 Vaihe

Kivien ja saumahiekan tiivistämiseen tarvitaan vähintään 180 kilon tärylevy, jonka iskuvoima on 200 kNm2 ja taajuus 90 hertsiä. Iskuvoima ilmoitetaan koneen kyljessä.

Laatat asennetaan samalla tavalla kuin kivet. Asennushiekkakerros pitää tiivistää erittäin huolellisesti, ja se saa olla vain 0,5 senttiä ”liian paksu”. Myös tärylevyn eli lätkän pitää olla pienempi kuin murskeen tiivistämisessä. Käytä enintään 90 kilon lätkää, jonka lyöntivoima on 70 kN/m2.

1

Lado kivet takaisin. Asenna kivet samoin päin kuin aiemmin, jotta ne eivät erotu muista kivistä. Tarkista, että kivet ovat noin 2 senttiä muita kiviä ylempänä.

2

Harjaa uusi ja kuiva saumahiekka kivien väliin jäykällä harjalla. Varmista, että hiekka painuu saumojen pohjaan asti.

Tärkeää! Harjaa viistosti saumojen yli, jotta hiekka pysyy saumoissa.

3

Tiivistä kiveys tärylevyllä, jotta saumahiekka painuu saumojen pohjaan ja kivet painuvat oikealle tasolle. Harjaa saumoihin lisää hiekkaa ja aja kivien yli uudestaan, kunnes saumat ovat aivan täynnä.

Materiaalit

  • Asennus- ja saumahiekka

Erikoistyökalut

  • Tärylevy eli lätkä

Vie aikaa

1 päivän.

Hinta

Riippuu siitä, kuinka paljon mursketta tarvitaan. Varaa noin sata euroa tärylevyn vuokraamiseen.

Vaikeusaste

Työssä ei ole mitään vaikeaa, mutta kiveyksen pohjasta pitää tehdä kestävä ja tasainen.

3D-malli

3D-malli

Pohja hyvälle kiveykselle

Maapohja, kantava kerros, tasoitushiekka ja laatat

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen saumaaminen

Oikea asennushiekka tekee kiveyksestä vahvan

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihatie