Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin korjaat lahonneen puun

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ikkunan tai oven karmin voi yleensä pelastaa, jos siinä on vain pieni lahonnut kohta. Korjaaminen on yksinkertaista: lahonnut osa pitää poistaa ja korvata terveellä puulla. Paikkapala sulautuu vanhaan puuhun eikä erotu, kun karmi hiotaan ja maalataan kauttaaltaan.

Lahonneen puun korjaaminen

TALOUDELLISTA: Ikkunaa tai ovea ei tarvitse vaihtaa, jos karmi korjataan pienellä paikkapalalla.

Lahonneen puun korjaaminen

Ovea tai ikkunaa ei tarvitse vaihtaa, jos lahonnut kohta korvataan terveellä puulla. Näytämme vaihe vaiheelta, miten:

  • Selvität lahonneen kohdan koon
  • Poistat lahonneen puun
  • Korvaat sen terveellä puulla
  • Hiot ja maalaat korjatun kohdan


Rajaa lahonnut kohta

Rajaa lahonnut kohta: Työnnä ruuvimeisselin pää kohtaan, jota epäilet lahonneksi. Jos puu on pehmeää, se on lahonnut.

1. Työnnä ruuvimeisselin pää kohtaan, jota epäilet lahonneksi. Jos puu on pehmeää, se on lahonnut. Selvitä, mihin asti lahonnut kohta ulottuu.

Rajaa lahonnut kohta: Piirrä lahonneen alueen rajat pari milliä terveen puun puolelle

2. Piirrä lahonneen alueen rajat pari milliä terveen puun puolelle. Käytä apuna paikkapalaa, jotta reiästä tulee oikean kokoinen.

Poista lahonnut puu

Poista lahonnut puu: Sahaa lahonnut osa irti monitoimityökalulla

1. Sahaa lahonnut osa irti monitoimityökalulla. Sahaa viivan lahonneelta puolelta ja varo, ettei terä painu liian syvälle.

Poista lahonnut puu: Sahaa pois kaikki lahonneet osat

2. Sahaa pois kaikki lahonneet osat. Leikkaa alueen reunat siisteiksi, jotta paikattavasta kohdasta tulee suora ja säännöllisen muotoinen.

Poista lahonnut puu: Siisti kolo lopuksi terävällä taltalla, jotta pinnasta tulee tasainen

3. Siisti kolo lopuksi terävällä taltalla, jotta pinnasta tulee tasainen. Käsittele pinta kertaalleen pohjustusöljyllä, jossa on lahottajia torjuvia fungisideja.

Tee paikkapala

Tee paikkapala: Ota rima tai lista, joka on hieman korjattavaa kohtaa paksumpi ja sahaa puusta sopivan pituinen pätkä

1. Ota rima tai lista, joka on hieman korjattavaa kohtaa paksumpi ja sahaa puusta sopivan pituinen pätkä. Piirrä viivat huolellisesti suorakulman avulla ja sahaa tarkasti merkkien mukaan.

Tee paikkapala: Käytä paikkapalan liimaamiseen reilusti säänkestävää puuliimaa.

2. Käytä paikkapalan liimaamiseen reilusti säänkestävää puuliimaa. Liima tekee saumasta tiiviin ja täyttää pienet kolot.

Tee paikkapala: Ruuvaa paikkapala kiinni.

3. Ruuvaa paikkapala kiinni. Ruuville kannattaa porata valmis reikä, jotta rima ei halkea. Tee kolo myös ruuvin kannalle, jotta se ei jää näkyviin.

Tee paikkapala: Tästä ikkunasta korjataan sekä pysty- että vaakaosia

4. Tästä ikkunasta korjataan sekä pysty- että vaakaosia. Paikkauksesta tulee kestävä, kun osien päihin tehdään lapaliitokset.

Hio ja maalaa

Hio ja maalaa: Hio paikkapala samalle tasolle muun puitteen kanssa, kun liima on kuivunut kokonaan

1. Hio paikkapala samalle tasolle muun puitteen kanssa, kun liima on kuivunut kokonaan. Käytä kolmiohiomakonetta tai monitoimityökalun hiomapohjaa.

Hio ja maalaa: Tasoita pienet kolot säänkestävällä tasoitteella

2. Tasoita pienet kolot säänkestävällä tasoitteella. Pohjusta ja maalaa puu lopuksi, jotta paikattu kohta pysyy kunnossa pitkään.

Kätevää ja nopeaa: Kemiallinen puu

1. Poista ensin kaikki laho puu, jotta korjaus kiinnittyy terveeseen puu hun. Liimapinta saa mielellään olla hieman rosoinen. Voit jättää ruuvit ja lasilistan naulat paikoilleen. Laho ei tartu, ja niin kauan kuin se pysyy kuivana, vaurio ei tästä pahene.

2. Rakenna muotti, jolla saat massan pidettyä paikallaan sen kovettuessa. Hiero kahteen puulistaan steariinia, jotta massa ei tartu niihin. Ruuvaa ne yhteen suoraan kulmaan ja kiinnitä puitteeseen niin, että niiden etureuna on puitteen tasossa.

3. Ruuvaa terveeseen puuhun nippu lyhyitä ruuveja täytemassalle ankkureiksi. Ruuvit pitää upottaa vähintään 3 mm uuden pinnan alle. Purista kaksi pitkää ruuvia yhteen raudoituk seksi, jotta korjaus ei halkea kulmasta.

4. Täytä puutäytemassalla. Suojaa lasilistat ensin teipillä, ja kun kaikki on valmista, sekoita annos kemiallista puu massaa. Paina massa hyvin reikiin. Alue on helpointa täyttää kahdella kerralla.

5. Hio kovettunut massa. Vartin kuluttua massa on täysin läpikovet-tunut ja sen voi hioa sileäksi puitteen pinnan tasoon. Poista suojateippi ja muotti. Karkeahio ensin karkeudella 60 ja sen jälkeen karkeudella 150. Maalaa lopuksi.

VINKKI: Käytä monitoimityökalua

Voit poistaa lahonneen puun taltalla, mutta työ sujuu paljon helpommin monitoimityökalulla ja upotusterällä. Värähtelevä sahanterä painuu kohtisuorassa tarkasti oikeaan kohtaan. Terän voi kääntää moneen eri asentoon, joten se yltää kaikkiin ahtaisiin paikkoihin.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään monitoimityökalua 5 minuutissa

VINKKI: Oikea työkalu

Lahonnut kohta on helppo poistaa monitoimityökalulla.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin