Näin teet täydelliset sisäsmyygit

Uralistoista ja MDF-levyistä voi tehdä oikeilla työkauilla uudet ja uudet ja tyylikkäät sisäsmyygit. Katso, kun ammattilainen näyttää, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
100 euroa

Johdanto

Onko mitään hienompaa kuin ikkuna, jonka smyygilaudat, ikkunalauta ja peitelistat sulautuvat yhdeksi kiiltäväksi kokonaisuudeksi? Valitettavasti moni luulee, että ikkunan siistiin viimeistelyyn tarvitaan kirvesmiehen ammattitaitoa. Näytämme tässä jutussa, miten saavutat täydellisen lopputuloksen ja teet siistit sisäsmyygit oikeilla työkaluilla. Materiaaleiksi tarvitaan vain tavallista MDF-levyä ja muutama metri uralistaa.

Ohjeet

01
Ikkunalauta 6 Vaihe

Ikkunalauta pitää asentaa paikalleen ennen smyygien tekemistä. Ikkunalauta sahataan MDF-levystä ja kiilataan vaakasuoraan. Ikkunalautaan jyrsitään pontti, joka sopii karmissa olevaan huullokseen.

Tämä ikkuna on talon uudessa laajennusosassa, joten ikkunaaukon reunoille asennetaan höyrynsulkumuovit. Muista tarkistaa, pitääkö oman ikkunasi reunoille asentaa höyrynsulku, jotta kosteus ei ala kertyä rakenteisiin.

1

Jyrsi ikkunalaudan reunaan pontti, jos ikkunan alla on huullos. Pontti on helpointa tehdä pöytään asennetulla yläjyrsimellä.

2

Sahaa ikkunalauta sopivan kokoiseksi. Jätä ikkunalaudan etureunaan 15-20 sentin pituiset ulokkeet, jotta voit asentaa peite­ listat niiden varaan.

3

Asenna höyrynsulkumuovi, jotta sisä­ ilman kosteus ei imeydy seiniin. Jos raken­ teet kastuvat, ne voivat homehtua.

4

Asenna ikkunalauta. Tarkista, että pontti sopii ikkunan huullokseen ja että levyn reunat ovat tiiviisti seiniä vasten.

5

Tue ikkunalauta parilla kiilalla. Kun ikkunalauta on suorassa, voit liimata kiilat kiinni saumamassalla.

6

Tarkista vielä kerran, että ikkunalauta on varmasti suorassa. On ärsyttävää, jos ikkunalaudalle ei voi laittaa esimerkiksi appelsiinia, koska se vierii lattialle.

02
Uralistat ja peitelistat 6 Vaihe

Mittaa uralistojen pituus ikkunalaudan päältä ja sahaa listojen yläpäät poikki 45 asteen kulmassa. Uralistat muodostavat kehyksen ikkunan sisään.

Uralistojen tarkoitus on pitää smyygit paikoillaan ja tukea niitä. Kun smyygit on asennettu, peitelistat ammutaan kiinni niihin ja seinään viimeistelynaulaimella.

1

Ammu uralistat kiinni viimeistely­ naulaimella. Älä asenna listoja seinän vaan ikkunan linjan mukaan, sillä seinät ovat yleensä hieman vinoja.

2

Sahaa uralistat 45 asteen kulmassa siten, että vaakalista pysyy pystyrimojen päällä.

3

Sahaa smyygit ja työnnä ne uralistojen taakse. Jos smyygit eivät meinaa mahtua paikoilleen, niissä tai uralistoissa voi olla liikaa maalia.

4

Smyygin ja seinän välissä on parin sentin rako. Käytä peitelistoja smyygien päällä ja tarkista, että ne sopivat yhteen. Sahaa sen jälkeen smyygit poikki 45 asteen kulmassa.

5

Ammu peitelistat kiinni naulaimella. 32 millin pituiset viimeistelynaulat ovat sopivia. Ammu naulat vuorotellen seinään ja smyygiin, jotta peitelistat tarttuvat kiinni tasaisesti.

6

Kun kaikki listat on asennettu, smyygit pysyvät lujasti paikoillaan. Ne eivät liiku mihinkään uralistan ja peitelistan välissä.

03
Reunalista ja koristelauta 5 Vaihe

Ikkunalaudan etureunaan asennetaan 3,5 senttiä paksu reunalista, joka tekee ikkunalaudasta todellista paksumman näköisen. Se ei vaikuta ikkunalaudan vahvuuteen, mutta tasapainottaa sen ulkonäköä.

Ikkunan alle asennetaan lisäksi koristelauta. Lopuksi reunalista hiotaan tarkasti ikkunalaudan tasolle.

1

Ammu koristelauta kiinni naulaimella. Voit levittää laudan taakse saumamassaa, jotta se tarttuu lujasti kiinni seinään. Pyyhi seinälle tursuava massa pois märällä rätillä.

2

Sahaa 3,5 senttiä leveä lista ja pidä sitä ikkunalautaa vasten. Voit asentaa listan 1-2 milliä ikkunalaudan yläpuolelle ja hioa sen levyn tasolle.

3

Levitä reunalistaan puuliimaa ja ammu se kiinni ikkunalaudan etureunaan. Lisäkäsistä on apua listan kohdistamisessa.

4

Ammu reunalista kiinni ikkunalautaan. Tähtää listan yläreunaan, sillä alareunan takana ei ole mitään.

5

Hio reunalista ikkunalaudan tasolle jyväkoon 80 hiomapaperilla. Levitä saumaan ohuesti tasoitetta ja hio pinta koon 120 hiomapaperilla. Sen jälkeen lista ja ikkunalauta sulautuvat yhteen.

Materiaalit

 • Uralistaa, 21x21x2400 mm (12 millin ura)
 • MDF-levyä, 19x1220x1440 mm
 • MDF-levyä, 12x1220x1440 mm
 • Höyrynsulkumuovia
 • Muoviliimaa
 • Saumamassaa
 • Maalarinteippiä
 • Puumaalia, kiiltoaste 80

Erikoistyökalut

 • Pöytäsirkkeli
 • Jiirisirkkeli
 • Yläjyrsin
 • Monitoimityökalu
 • Epäkeskohiomakone

Vie aikaa

Yhden ikkunan smyygien tekeminen vie noin päivän ilman maalaamista.

Hinta

Noin sata euroa. Mitä enemmän ikkunoita, sitä vähemmän yhden ikkunan materiaalit maksavat.

Vaikeusaste

Työ sopii kaikille, jotka osaavat mitata huolellisesti.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Ikkunat