Rakenna lisäikkunat itse

Lisäikkunan rakentaminen on kannattava investointi. Ohjeidemme avulla työ käy helposti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
40 euroa

Johdanto

Jos kellarisi ikkunat ovat vain yksilasisia, ne huurtuvat helposti, kun lämmin ilma kohtaa kylmän lasipinnan.

LUE LISÄÄ: 4 niksillä eroon höyrystä

Kaste valuu alas ja tarttuu ikkunan puupuitteeseen, mikä johtaa puuosien homehtumiseen ja lahoamiseen. Vältyt kaikelta tältä, jos käytät pari työtuntia lisäikkunanpuitteiden valmistamiseen. Hanke kannattaa, ja se on todella helppo toteuttaa, jos seuraat ohjeitamme.

Toimitus suosittelee: Näin vaihdat vanhan ikkunan uuteen

Ohjeet

01
Näin helposti valmistat uuden lisäikkunan 7 Vaihe

Nämä lisäikkunat on helppo valmistaa. Tarvitset vain neljä listaa, joissa on 4 x 10 mm:n ura, ja yhden 4 mm paksun lasin, joka sopii listan uraan.

Kun olet mitannut ikkuna-aukon, vähennä siitä puitteen viemä tila ja tilaa ikkunalasi mittojen mukaan. Näin saat lasiruudun valmiina, etkä joudu itse leikkaamaan sitä.

1

Mittaa puitteen listat. Tämä on helpointa tehdä työntämällä kolme listaa uristaan lasiin ja asentamalla neljäs kuten kuvassa. Merkitse listoihin katkaisulinjat ja pura puite uudelleen.

2

Sahaa listat merkintöjen mukaan. Käytä jiirilaatikkoa ja käsisahaa tai katkaisu/jiirisahaa. Ole tarkkana, että sahaat viillot tarkasti 90°:n kulmaan, jotta puitteesta tulee varmasti suorakulmainen.

3

Esiporaa ylä- ja alalistoihin kohtiin, joista ruuvit työntyvät sisään pysty-listoihin. Tee reikiin upotukset, jotta saat ruu vikannat puupinnan tasoon. VINKKI: Aseta listojen alle puupalikka, jotta et poratessasi vaurioita verstaspöytää.

4

Kiinnitä alalista kahteen sivulis-taan. Sivele ensin liitoksiin liimaa. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettua puuliimaa, joka kestää myös mahdollista kosteutta.

5

Pursota kolmen puitelistan uraan akryylisaumamassaa. Saumamassa pitää lasin paikallaan ja samalla tiivistää liitoskohdan kosteudelta ja vedolta.

6

Työnnä lasi puitteen uriin ja paina se kunnolla paikalleen. Muista käyttää hansikkaita, jotta et viillä itseäsi lasilla.

7

Asenna ylin lista. Pursota ensin uraan saumamassaa ja työnnä sitten lista lasin ympärille. Ruuvaa ylälista lopuksi kiinni ja aseta lisäikkuna sivuun odotta-maan, kunnes liima ja saumamassa ovat kovettuneet. Tähän menee vuorokausi.

02
Ruuvit pitävät ikkunan tii viinä ja paikal laan 7 Vaihe

Lisäikkunaa ei yleensä pidetä paikallaan koko vuotta, joten se on saatava helposti irti, mutta sen pitää silti olla täysin tiivis.

Valitsimme kiinnitykseen pitkät koneruuvit, jotka uppovat puitteisiin kiinnittämiimme holkkeihin. Ruuvit voi kiristää tiukalle ja ne on helppo irrottaa, kun ikkuna jälleen halutaan poistaa kevään ja kesän koittaessa.

1

Osta kuvassa nähtävän kaltainen asennussarja. Sarjassa on yksi 6 mm:n kierteellä varustettu koneruuvi ja 6 mm:n sisäkierteinen holkki.

2

Esiporaa ruuveille reiät puittee­ seen 6 mm:n poralla. Varmista, ettet poraa lasikohtaan. Ruuvi kannasta riippuen voit halutessasi tehdä reikiin upotukset. Po­ raa kaksi reikää kumpaankin pystylistaan.

3

Poraa puitteen reikien läpi ikkunakarmiin 6 mm:n poralla, niin tiedät, mihin kohtaan karmia holkit pitää sijoittaa.

4

Poraa karmiin holkeille reiät 10 mm:n poralla. Reikien tulee olla vähintään 20 mm syviä, jotta ruuvit eivät osu pohjaan.

5

Kiinnitä holkit tavallisella suora­ uraisella ruuvitaltalla. Kun holkit ovat uponneet parin millimetrin verran, asenna koneruuvi, jotta voit oikaista holkkia, jos se on vinossa. Kiinnitä holkit kokonaan.

6

Kiinnitä tiivisteet ikkunaa vasten tulevaan puitesivuun. Valitse paksut silikonitiivisteet, jotka pysyvät pehmeinä pitkään. Muista kuitenkin, että ne on uusittava 5-6 vuoden välein, jotta ikkunan tiiviys ei kärsi.

7

Asenna uusi lisäikkuna. Pidä sitä paikallaan ja kiinnitä neljä koneruuvia. Nyt talvi saa taas tulla.

Materiaalit

 • Höylättyä, uritettua listaa
 • 4 mm:n lasiruutu
 • 5 x 80 mm ruuveja
 • Puuliimaa, ulkokäyttöön
 • Itsekiinnittyvää tiivistenauhaa
 • Akryylisaumamassaa
 • 6 x 35 mm:n koneruuveja
 • 6 mm:n sisäkierteisiä holkkeja
 • Kirkasta lakkaa tai maalia

Erikoistyökalut

 • Yläjyrsin
 • Jiirilaatikko tai katkaisu/jiirisaha

Vie aikaa

Pari tuntia/ikkuna

Hinta

Noin 40 €/ikkuna, riippuen ikkunan koosta.

Vaikeusaste

Ole huolellinen, kun mittaat, niin työt sujuvat ongelmitta.

Piirustus

Kuvassa rakenteen poikki leikkaus ylhäältä päin.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ikkunat