Fiksut liukuovet vinon katon alle

Onko yläkerrassasi vinot katot? Tarvitsetko lisää tilaa? Tästä saat ohjeet kaapille, jossa on kevyesti liikkuvat liukuovet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
200 €/350 cm

Johdanto

Vinojen tilojen liukuovet

Toisen kerroksen vino reuna on erinomainen paikka kaapille ja liukuovelle. Noudata ohjeitamme ja rakenna hieno kaappi parissa päivässä.

Liukuovet liikkuvat helposti kiskoilla ja kuudella pyörällä.

Mittaa vinon tilan kaappi huolellisesti

Kaappi pitää mitata tarkasti, jotta liukuovi liikkuu kitkatta. Merkitse kiskon paikka ja tutki, onko lattia kiero. Jätä hyllyjen ja oven väliin noin 10 senttiä tilaa, jotta ovi ei osu hyllyssä oleviin tavaroihin. Merkitse kiskon paikka lattiaan maalarinteipillä, sillä se näkyy paremmin kuin lyijykynän jälki. Teippi on myös helpompi poistaa.

Maalaa kaappi ennen kokoamista

MDF-levyt, joita käytetään liukuovien rakentamiseen, pitää maalata tai lakata molemmilta puolilta, jotta ne eivät halkea ajan kuluessa.

On helpointa maalata kaikki osat ennen hyllyn kokoamista. Tässä kaapissa maalattiin vain oven ulkopuoli, sisäpuoli lakattiin.

Rakennusohjeet

Liukuovikaappi on nerokas, jos haluat käyttää tilan hyödyksi mahdollisimman hyvin. Samalla sen rakentaminen on projekti, joka sopii useimmille.

Neuvomme muun muassa:

  • Miten mittaat ja merkitset ovien paikat niin, että ne liukuvat kevyesti osumatta takana oleviin tavaroihin.
  • Miten asennat kiskot ja ovet.
  • Miten säädät ovet siten, että ne liukuvat kevyesti.
  • Miten viimeistelet kaapin ja asennat listat, peiterimat ja akryylimassan halkemien peitoksi.

Saat myös täydellisen materiaalilistan. Rakentamiseen ja osien maalaamiseen menee pari päivää. Noin 350 senttiä pitkän kaapin rakentaminen maksaa noin 200 euroa.

Lue lisää liukuovista

Kokosimme joukon linkkejä, joista saat ideoita liukuovien rakentamiseen ja neuvoja liukuovien rakentamiseen.

Lue Lisää liukuovista: Ovet & Ikkunat

ENNEN

JÄLKEEN

Ohjeet

01
Mittaa ja merkitse 2 Vaihe

Mitat on otettava huolella, jotta ovet liikkuvat vapaasti osumatta niiden takana ole-viin tavaroihin. Ensiksi on selvitettävä, missä kohdin ovien halutaan kulkevan, ja onko lattia vino. Hyllyjen ja ovien väliin jätetään 10 cm vapaata tilaa. Tee lattiaan merkinnät maalarinteipillä, se näkyy paremmin kuin lyi-jykynäviiva. Teippi on myös helpompi poistaa.

1

Mittaa ja merkitse lattiaan, mihin haluat kaapin. Jos alueella on jo valmiiksi hyllyjä tai ripustustanko-ja, merkitse liukuovien paikat 10 cm:n etäisyydelle niistä.

2

Merkitse vinokattoon, miten ovet sijoittuvat. Käytä vesivaakaa tai luotinarua merkitäksesi lattiasta kattoon sijoittuvan pystylinjan paikan. Merkitse myös, mihin kohtaan kantava palkki sijoitetaan.

02
Asenna kantava palkki ja sivulistat 8 Vaihe

Kisko, josta ovet roikkuvat, on tietenkin kiinnitettävä vinokattoon. Tätä ennen vinokattoon on kuitenkin kiinnitettävä kantava kolmio-palkki, jolla oikaistaan vinoa pintaa. Tämän jälkeen asennetaan sivulistat, jotteivät seinät ja ovet vaurioidu. Maalaa sivulistat ovien ja viimeiseksi asennettavan peitelistan väriin.

1

Sahaa kantava palkki (A) lankusta. Esimerkki-kohteen vinoseinä on 45°, joten palkki viistetään tähän kul-maan. Asenna pyörö- tai pöytä-pyörösaha oikeaan kulmaan ja viistä lankku tähän kulmaan.

2

Sivele kantavan palkin viistopinnalle liimaa, ennen kuin ruuvaat sen kiinni vinokattoon.

VINKKI: Pyydä apulaista pitä-mään palkkia, kun kiinnität sen.

3

Kiinnitä kantava palkki 5 x 100 mm ruu-veilla ja tarkista, että se myötäi-lee tarkasti vinokattoon piir-tämääsi merkkiviivaa. Kun liima nimittäin on kuivunut, palkki on vankasti kiinni.

4

Piirrä pystyviiva vesi-vaa'an mukaan kantavan palkin (A) ulkoreunaan, jotta voit asentaa sivulistan sen mukaan.

5

Talttaa jalkalistaan kolo sivulistalle (B). Käytä monitoimityökalua, sillä on paljon helpompi leikata kolo kuin taltalla.

6

Laita sivulistan (B) taakse välikkeitä, jos seinä on vino. Listan on oltava täysin suorassa, jotta ovet sulkeutuvat tiiviisti.

7

Ruuvaa listat (B) kiinni molempiin sivuihin asennusruuveilla (7,5 x 72 mm). Esiporaa 6 mm poralla ja upota ruuvinkannat. Peitä reiät lopuksi peitelevyillä.

8

Ovet (C) sahataan pyörö-sahalla oveen ruuvipuris-timilla kiinnitettyä ohjain-lautaa tai upotussahalla ohjainkiskoa pitkin.

03
Asenna kiskot ja ovet 7 Vaihe

Kun olet sahannut ovet, voit asentaa liukukiskon (E), josta ovet roikkuvat etupuolella, ja kaksi T-kiskoa (F), jotka ohjaa-vat ovia alhaalla lattiatasos-sa. Kiskot toimitetaan ylipit-kinä, joten ne on sahattava rautasahalla oikeaan mit-taan, ja niihin on porattava reiät ruuveja varten. Poraa reiät 40 cm välein ylös ja alas kiinnitettäviin kiskoihin.

1

Kiinnitä ensin liuku-kisko (E). Se kiinnitetään kantavan palkin (A) alapintaan 4 x 20 mm ruuveilla.

2

Oikaise liukukisko (E) ja asenna tarvittaessa pieniä välikkeitä kiskon ja kantavan palkin (A) väliin. Kisko on asennettava täysin vaakasuoraan, jotta ovet liukuvat moitteetta.

3

Jyrsi 4 mm ura ovien (C) alareunaan. Uran pitää sopia kahteen T-kiskoon (F), jotka kiinnitetään lattiaan hetken päästä.

4

Sahaa T-kiskot (F) oikeaan pituuteen ja poraa reiät niin, että voit myöhemmin kiinnittää kiskot. Upota ruuvit, jotta ovet eivät osu ruuvien kantoihin.

5

Poraa oviin (C) reiät vetimiä (J) varten. Voit käyttää yläjyrsintä, mutta itse asiassa porakoneella ja oksa-poralla selviää helpommalla. Varo, ettet poraa oven läpi.

6

Liimaa vetimet (J) ovien (C) reikiin. Käytä puuliimaa vetimien kiinnittämiseen ja pyyhi heti ylipursuava liima pois kostealla liinalla.

7

Kiinnitä kaksi pyörää (G) jokaiseen oveen (C) 10 cm sivureunasta sisäänpäin. Esiporaa 2,5 mm poralla ennen kuin kiinnität 4 x 20 mm ruuvit, jotta levypinta ei mene rikki.

04
Asenna ja säädä ovet 3 Vaihe

Jotta T-kiskot voidaan kiinnit-tää lattiaan, ovet on ensin ripustettava, ja niitä on pideltävä täysin suorassa. T-kiskot on sijoitettava niin, että ne sijoittuvat suoraan ovien pohjassa olevan uran keskelle. Ruuvaa kiskot kiinni, kun ne ovat tarkasti oikeilla paikoillaan.

1

Ripusta kaksi ovea (C) liukukiskoon (E), jonka mukaan voit säätää alakiskot (F). Ripusta kumpikin kahdesta ovesta omaan yläkiskon uraansa niin, että ovet voivat liukua toistensa ohi.

2

Pidä vesivaakaa niin, että sisempi ovi on täysin suorassa, ennen kuin kiinnität T-kiskon (F) lattiaan. Toista sama uloimman oven kanssa ja ruuvaa sitä vastaava T-kisko lattiaan kiinni.

3

Säädä pyörien korkeutta, jos ovet eivät liu’u vapaasti. Pyöriä voi saäätää 5 mm ylös- ja alaspäin. Tämä on helppo tehdä ruuvitaltalla.

05
Viimeinen silonta 4 Vaihe

1

Kiinnitä peitelista (D) ja upota 4 x 60 mm ruuvien kannat. Lista on sahattu viistoon, jotta se myötäilee kattoa. Peitä ruuvien reiät peitelevyillä. Ne saa irti, jos ovet halutaan myöhemmin irrottaa.

2

Liimaa oviin itsekiin-nittyvät harjalistat (H), jotta ovet eivät osu sivulistoihin (B) ja hajoa tai kolhiinnu, kun suljet kaapin.

3

Peitä sivujen raot akryylisaumamassalla. Käytä saumauspistoolia ja silota sauma kostealla sienellä tai saumaustikulla.

4

Valmis kaappiseinä on räätälöity tähän tilaan ja vinokattoon. Jos haluat, voit asentaa peitelistaan kohdevalot, jotta näet kaappeihin paremmin.

Materiaalit

45 x 95 mm lautoja:
• 1 kantava palkki (A), 360 cm

19 mm mdf-levyä
• 2 sivulistat (B) á 9,5 x 124 cm
• 3 ovea (C) á 118,5 x 119,5 cm

21 x 165 mm höylättyä mäntyä:
• 1 peitelista (D), 360 cm

Liukuovien asennussarja:
• 1 tuplakisko (E), 400 cm
• 2 T-kiskoa lattiaan (F) á 400 cm
• 6 pyörää (G)
• 800 cm harjalistaa (H), ei piirroksessa
• 6 vedintä (J), ei piirroksessa

Lisäksi:
• Ruuveja (5,0 x 100 - 4,0 x 20 - 4,0 x 60), asennusruuveja (7,5 x 72), asennusliimaa, peitelevyjä, välikkeitä, akryylisaumamassaa, ovimaalia, sivulistat ja peitelista

Erikoistyökalut

• Yläjyrsin
• Oksapora

Vie aikaa

Pari päivää sisältäen maalin kuivumisajan.

Hinta

180-200 euroa/350 cm:n pituinen kaappiseinä.

Vaikeusaste

Kunhan mittaat ja asennat huolellisesti, kaappiseinän tekeminen sujuu hyvin.

Piirustus

Ovien toiminta

Kun ylös on asennettu liukukisko, alas kuusi pyörää ja lattiaan T-kiskot, niin liukuovet liukuvat sujuvasti.

Ovien toiminta

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Liukuovet