Näin poistat kynnyksen

Voit poistaa kynnyksen ja korvata sen laudalla. Paikkauksesta tulee huomaamaton, jos peität ruuvinreiät puutapeilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
60 euroa
Ei kynnystä. Poista vanha kynnys ja paikkaa kolo siististi.

Näytämme, miten poistat vanhan kynnyksen siististi.

Johdanto

Tässä jutussa irrotetaan vanha kynnys. Sen tilalle asennetaan lauta, joka näyttää samalta kuin viereisten huoneiden lattiat ja on samalla tasolla niiden kanssa. Paikkalauta ruuvataan ja liimataan kiinni, ja ruuvinkannat peitetään samanlaisesta puusta tehdyillä tulpilla. Lopputulos näyttää yhtä hyvältä kuin ammattilaisen työn jälki mutta tulee paljon halvemmaksi.

Tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • irrotat vanhan kynnyksen
 • tuet uuden lattialaudan
 • sahaat ja asennat lattialaudan
 • korjaat pystykarmin

Työn iloa!

Ohjeet

01
Irrota vanha kynnys 2 Vaihe

Vanha kynnys pitää sahata palasiksi, jotta se lähtee irti. Sahaa kynnys poikki vinossa kulmassa, jotta saat mahtuvat toistensa ohi. Varo, ettet naarmuta lattialautoja.

Tarkista ennen kynnyksen irrotta-mista, että lattiat ovat yhtä korkealla. Nämä lattiat ovat hieman eri tasoilla, sillä laudat ovat eripaksuisia. Ero tasoi-tetaan tukemalla paikkalauta oikeaan korkeuteen ja hiomalla lattiat lopuksi.

Paikkalauta pitää asentaa tukevalle alustalle, joten vanhan lattian alle ruu-vataan tukirimat. Korkeusero tasoite-taan asentamalla paikkalaudan toiselle puolelle ohut lista.

1

Tarkista aluksi, ovatko lattiat samalla tasolla. Käytä apuna vatupassia ja apu­ kapuloita kuten kuvassa. Mittaa vatupassin ja lattian välinen etäisyys vatupassin molemmista päistä.

2

Sahaa kynnys keskeltä poikki. Pidä sahaa vinossa, jotta saat osat irti toisistaan. Irrota mahdolliset varjolistat ennen sahaamista. Irrota lopuksi kynnyksen palaset ja poista tiilenkappaleet karmin alta.

02
Tue paikkalauta 3 Vaihe

1

Sahaa aukon molemmat reunat suoriksi. Käytä upotussahaa ja ohjainkiskoa. Jos lattiassa on höyrynsulkumuovi, varo, ettet sahaa sitä rikki.

2

Asenna eristeet paikkalaudan alle. Tässä kynnyksen kohdalle asennetaan aluksi tuulelta suojaava kova eristelevy ja sen päälle joustava eristelevy. Eristeet painetaan ohuen laudan varaan.

3

Sahaa ja asenna rimat (B), jotka tukevat paikkalautaa. Rimat tehdään lattialaudoista, ja ne ruuvataan kiinni lattian (A) läpi. Poraa ruuveille valmiit reiät ja upota ruuvinkannat niin syvälle, että voit peittää ne puutulpilla.

03
Sahaaminen ja asentaminen 5 Vaihe

1

Mittaa ja sahaa paikkalauta (E) upotus-sahalla ohjainkiskon avulla. Tee laudasta aluksi hieman liian leveä ja kavenna sitä myöhemmin. Lautaa on helpompi sahata ohuemmaksi kuin kasvattaa leveämmäksi.

2

Lyhennä karmia (G) alapäästä, jotta saat ujutettua paikkalaudan (E) sen alle. Käytä monitoimityökalua, mutta älä sahaa karmia liikaa.

3

Höylää laudan toinen reuna sopivaksi. Pidä höylää vinossa, jotta lauta mahtuu painumaan helposti paikalleen. Lauta saa jäädä millin lattiaa korkeammaksi, sillä lattia hiotaan myöhemmin.

4

Levitä PU-liimaa tukirimoihin (B) ja lattian (A) reunaan. Paina lauta (E) paikalleen. Lyö lautaa vasaralla, mutta käytä välissä puukapulaa, jotta lautaan ei tule koloja. Tähän lattiaan liimataan lisäksi lista (C), sillä toinen lattia on hieman toista matalammalla.

5

Peitä ruuvinkannat samanlaisesta puusta tehdyillä tulpilla. Oksa- ja tulppateräsarjassa on kaksi terää, joista toinen poraa tulpat ja toinen tekee niille sopivat reiät.

04
Pystykarmin korjaaminen 6 Vaihe

Pystykarmeja pitää lyhentää alapäästä, jotta paikkalauta mahtuu niiden alle. Karmista tulee siistin näköinen, kun sitä lyhennetään hieman ”liikaa” ja poistettu osa korvataan puulla, jossa on samanlainen huullos kuin karmissa. Se onnistuu itse tehtävän sahausohjaimen avulla.

Irti sahattuja palasia käytetään apuna uusien osien sahaamisessa. Ota huomioon, että vasen ja oikea karmi voivat olla eri korkeudella.

1

Sahaa tolpasta pätkä 45 asteen kulmassa. Pätkää käytetään ohjaimena karmin (G) sahaamisessa.

2

Sahaa pystykarmit (G) poikki ja merkitse, kummalle puolelle ovea pätkät kuuluvat. Sahaa peitelistat (K) poikki vaakasuorassa.

3

Sahaa lankusta pätkät, jotka ovat tarkasti yhtä pitkät kuin irti sahatut palaset. Tee lankkuun huullos upotussahalla. Se on hel pompaa kuin yläjyrsimen käyttäminen.

4

Sahaa uusien karminpätkien päät poikki 45 asteen kulmassa. Muista sahata kulmat oikeassa suunnassa, jotta osat sopivat karmeihin.

5

Kiinnitä karminpätkät (H) liimalla ja ruuveilla. Upota ruuvien kannat pinnan alle. Peitä ruuvinkannat ja liitokset tasoitteella ja hio pinta hiomapaperilla.

6

Asenna kaksi suoraa laudanpätkää (J) peitelistojen (K) alle. Asenna lopuksi jalka-listat. Maalaa kaikki oven osat, kun lattia on hiottu ja öljytty.

Materiaalit

 • Lattialauta
 • Lankkua ja tolpanpätkä karmin korjaamista varten
 • Höyrynsulkumuovia ja höyryn­ sulkuteippiä tarpeen mukaan
 • PU­liimaa ja ruuveja

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ja ohjainkisko
 • Tulppa ja oksateräsarja
 • Monitoimityökalu

Vie aikaa

Noin 2 päivää.

Hinta

Puutavara, eristeet ja maali maksavat noin 60 euroa.

Vaikeusaste

Mittaa ja sovita laudat huolellisesti paikoilleen ja varmista lopuksi, etteivät laudat narise. Jos lattiassa on höyrynsulku, sen reunat pitää tiivistää höyrynsulkuteipillä ennen paikkalaudan asentamista.

Piirustus

Yksinkertainen rakenne

Tukirimat (B) asennetaan lattioiden (A) alle. Aukkoon asennetaan aluksi ohut tukilauta, sen päälle eristeet ja höyrynsulkumuovi (D). Muovin reunat tiivistetään höyryn sulkuteipillä. Paikkalaudan toiseen reunaan asennetaan ohut lista (C), joka tasoittaa lattioiden välisen korkoeron. Tukirimat (B) ja uusi lattialauta (E) ruuvataan kiinni yläpuolelta, ja ruuvinkannat peitetään puutulpilla.

Pystykarmia (G) pidennetään puunpalalla (H), johon sahataan huullos. Koristepeitelistoja (K) jatketaan suorilla puunpalasilla (J).

Yksinkertainen rakenne

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kynnykset