Tämä pitää tietää, ennen kuin asennat uuden oven

Uuden oven valinnassa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Tässä jutussa on vastaukset kaikkiin kysymyksiin sekä vaihe vaiheelta etenevät ohjeet väliovien ja ulko-ovien asentamiseen.

Millaiset väliovet kannattaa valita?

Väliovien hinnat vaihtelevat laidasta laitaan. Ovi ja karmi voi maksaa sata euroa tai 600 euroa. Hintaero johtuu laadusta, mutta kallein ovi ei ole paras vaihtoehto kaikkiin tarkoituksiin. Valinta riippuu siitä, mitä oven pitää kestää.

Halvimmat väliovet ovat niin sanottuja kenno-ovia. Niissä on paksusta pahvista tehty ydin, jonka päällä on ohuet vanerilevyt. Laakaovista ei aina näe päältäpäin, ovatko ne pahvia vai massiivipuuta, mutta eron voi kuulla. Raskas ovi vaimentaa ääntä tehokkaammin ja kestää enemmän kolhuja kuin ohut kenno-ovi.

Sekä kevyistä kenno-ovista että painavista massiiviovista on erilaisia ja erivärisiä malleja.

Liukuovet eivät ole kovin erilaisia. Suurin ero on, että liukuovessa ei ole lukkoa ja kahvaa, mutta niiden laatu- ja äänenvaimennusominaisuudet ovat muuten samanlaisia.

Lue myös:
Asenna liukuovi seinän päälle
Näin saat äänieristetyn oven

Millainen ulko-ovi kannattaa valita?

Ulkonäkö, eristysteho ja vahvuus ovat tärkeimpiä asioita ulko-oven valinnassa. Oven on tarkoitus pitää lämpö sisällä ja kylmä ulkona. Lisäksi oven pitää olla tukeva, jotta se pitää kutsumattomat vieraat loitolla.

Ulko-ovi on melko kallis, mutta se voi kestää 20 tai 30 vuotta. Massiivipuusta tehty ulko-ovi kestää selvästi pitempään kuin MDF-levystä tehty ovi.

Tarkista ulko-oven U-arvo ennen ostamista. Matala U-arvo tarkoittaa, että ovi eristää lämpöä hyvin.

LUE LISÄÄ: Mikä on U-arvo?

Murtosuojatussa ovessa on tukeva ovilehti, jossa on kestävä lukko ja tapit, jotka estävät oven nostamisen sorkkaraudalla saranapuolelta, kun ovi on lukossa. Jos ovessa on lasi, sen pitää olla murtosuojattua.

Hyvä kolmipistelukko lukitsee oven monesta kohdasta. Myös vastaraudan ja lukon kielen pitää olla lujaa tekoa, jotta ne kestävät murtoyrityksen.

Useimmat ovitehtaat ottavat huomioon myös ympäristövaikutukset käyttämällä sertifioitua puuta ja aiheuttamalla mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä.

Mittaus

Väliovet

Useimmiten ovet ovat vakiokokoisia:

Oviaikko on isompi kuin karmin mitta, jotta ovi mahtuu paikalleen ja sen voi säätää suoraan.

Voit myös laajentaa vanhaa oviaukkoa tai tehdä siitä pienemmän.

Voit ostaa myös vakiokokoisen oven ja lyhentää sen sopivan kokoiseksi, jos oviaukko on matala.

Lue myös: Näin saat oven sopimaan aukkoon

Katso myös: Asenna uusi ovi aamupäivässä

Ulko-ovet

Ulko-ovet eivät ole yhtä tarkasti vakiokokoisia, vaan niitä tehdään myös mittojen mukaan varsinkin vanhoihin taloihin. Jos tilaat oven itse, muista mitata oven koko todella tarkasti.

Muista jättää karmin ja oviaukon reunojen väliin tilaa, jotta saat säädettyä oven suoraan ja tiivistettyä karmin reunat. Noin 1,5 sentin rako on sopiva, joten aukon pitää olla noin 3 senttiä karmin ulkomittaa leveämpi ja korkeampi. Muista mitata aukko useammasta kohdasta, sillä vanhat seinät saattavat olla kieroja. Tilaa ovi pienimmän mitan mukaan.

Oven tilaaminen

Uuden oven tilaamisessa on tärkeää tietää, mitä mitoilla tarkoitetaan. Kerro selkeästi, oletko mitannut vanhan karmin ulkomitat vai oviaukon koon. Jos ovitehdas pyytää ilmoittamaan jomman kumman mitoista, ole tarkkana, että ilmoitat oikean mitan.

Oven koon lisäksi on tärkeää ilmoittaa, kummalle puolelle oven saranat tulevat.

Välioven avautumissuunnan voi yleensä vaihtaa kääntämällä lukon kielen. Kieli vedetään ulos ja käännetään ympäri.

Oven asennus

Tarkista uuden oven mitat, ennen kuin irrotat vanhan oven. Muuten voit joutua asentamaan vanhan oven takaisin tai asumaan monta yötä ilman ulko-ovea.

Oven asentaminen on periaatteessa melko helppoa. Aseta karmi aukkoon, kiilaa kynnys suoraan ja ruuvaa karmi kiinni aluksi saranapuolelta ja sen jälkeen lukkopuolelta.

Ovi ei välttämättä mene paikalleen ja suoraan heti, sillä seinät ovat usein kieroja, tulpat eivät tartu kunnolla kiinni ja osat ovat raskaita. Kaikki onnistuu kuitenkin, kun noudatat tarkasti näitä ohjeita.

Lue myös: Uusi ovi ja ulkoverhous puusta

Tiivistelistat

Oven pitää olla tiivis, jotta sen raoista ei tuule sisään. Tiivistelistat kuluvat ja voivat alkaa vuotaa ajan myötä. Silloin ne pitää vaihtaa uusiin.

Tiivistelistojen pitää olla samanlaisia kuin ennenkin. Ole tarkkana, sillä niiden muoto vaihtelee.

Lue lisää: Tiivistelistat

    Muut lukevat juuri nyt …