7 erilaista ikkunalautaa

Uuden ikkunalaudan materiaali ei ole mikään yhdentekevä asia. Esittelemme 7 erilaista suosittua materiaalia, joita voit käyttää ikkunalaudan tekemiseen.

Ikkunalaudalla pidetään usein kynttilöitä ja ruukkukasveja. Voit lukea tästä oppaasta, mistä materiaaleista ikkunalaudan voi tehdä.

Ikkunalauta liuskekivestä

Liuskekivi on musta kivilaji. Liuskekiven etu on, että se on tasalaatuinen ajaton materiaali. Se on luonnonmateriaali, joka kestää pitkää ja on helppo pitää kunnossa.
Liuskekiven haittapuoli on, että se on suhteellisen raskasta, pinta on epätasainen ja sen reunat murtuvat helposti. Liuskekivi maksaa noin 80 euroa neliöltä.

Ikkunalauta marmorista

Marmoreita on erivärisiä, joten marmorilaatujen joukosta löytyy jotain jokaiseen makuun. Marmorista tehty ikkunalauta kestää erittäin pitkään, ellei sitä pestä happamilla pesuaineilla. Marmori maksaa noin 50 euroa neliöltä.

Vala ikkunalauta itse

Betoni voi olla oikea ratkaisu, jos haluat saada kotiisi yksilöllisen ikkunalaudan. Betoni-ikkunalaudan ulkonäköä voi muuttaa esimerkiksi värijauheiden avulla. Betoni on halpa materiaali, joka maksaa noin 20 euroa neliöltä. Betonista valetun ikkunalaudan viimeistely vaatii kuitenkin paljon kiillottamista. Lisäksi pinta pitää käsitellä lakalla tai vahalla, jotta se ei ole liian herkkä.

Ikkunalauta puusta

Ikkunalaudan voi tehdä myös MDF-levystä tai liimapuusta. Liimapuu on hyvä ikkunalautamateriaali, joka tosin pitää käsitellä joko öljyllä tai lakalla.
Sama pätee MDF-levyihin, joiden pitäisi olla vähintään 19 milliä paksuja, jotta ne eivät halkea kosteuden vaikutuksesta. MDF-levyt on myös helppo maalata.
Liimapuu maksaa noin 35 euroa neliöltä. MDF-levyt ovat hieman halvempia, sillä 19 milliä paksu levy maksaa alle 20 euroa neliöltä.

Ikkunalauta kovista lattialaatoista

Ikkunalaudan voi päällystää myös laatoilla. Lattialaatat ovat halpoja ja kestäviä, eivätkä ne kärsi vedestä. Laatat voi asetella miten tahansa, joten laatoitetusta ikkunalaudasta voi tehdä erittäin persoonallisen. Lattialaattojen hinnat alkavat noin 15 eurosta.

Ikkunalauta jota ei tarvitse huoltaa

Ikkunalauta voi olla myös laminoitu. Laminaattilevyjen värivalikoima on laaja, ja erilaisia pintakuvioita on paljon. Laminaattipinta kestää jonkin verran kosteutta, eikä pintaa tarvitse hoitaa. Laminoituja levyjä pitää kuitenkin sahata erittäin varovasti. Halvimmat laminaattilevyt maksavat noin 30 euroa neliöltä, mutta kalleimmat vaihtoehdot maksavat jopa 150 euroa neliöltä.

Artikkelissa kerrotaan kaikkien materiaalien hyödyt ja haitat. Kerromme myös, mitä työkaluja eri materiaalien kanssa tarvitaan ja miten niitä huolletaan.

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat