Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusi karmi vanhaan oveen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vajasta löytyvästä tai internetistä ostetusta vanhasta ovesta puuttuu usein karmi. Uudet karmit voi rakentaa helposti ja edullisesti. Näin se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
3 €/m

Johdanto

Karmin voi valmistaa yhdestä ja samasta puutavarakoosta: 45 x 120 mm. Puutavaraa ostettaessa on tärkeää varmistaa, että se on täysin suoraa. Muuten ovea voi olla vaikea sulkea tiiviisti karmia vasten.

Karmi koostuu alakarmista, kahdesta sivukappaleesta ja yläkarmista. Kaikkiin kappaleisiin työstetään huullos ovea varten. Huullos sahataan pyörösahalla, ja koko karmi voidaan rakentaa täysin ilman erikoistyökaluja.

Ohjeet

Sahaa karmi

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Mittaa ensin, kuinka paksu ovi on. Mittaa myös oven korkeus ja leveys. Sahaa kaksi uutta sivukarmia niin, että ne ovat 20 cm ovikorkeutta pidempiä. Ylä- ja alakarmien pitää olla 20 cm ovea leveämpiä. Kaikki osat sahataan myöh. lopulliseen mittaan.

2

Kiinnitä sivukarmi syrjälleen ja sahaa siihen ura pyörösahalla. Uran pitää olla muutamaa millimetriä oven paksuutta syvempi, jotta tiivistenauhalle jää tilaa. Kun karmi myöhemmin asennetaan, oven pitää myötäillä karmin reunaa.

3

Aseta karmi lappeelleen ja sahaa kappale kokonaan irti. Tässä kap-pale on noin 15 mm paksu, jolloin karmin sisämitta on oven ulkomitta + muutama millimetri - 2 x 15 mm. Sahaa loput kolme karmin osaa samaan tapaan.

4

Hio karmien huullos. Huulloksen voi hioa hiomapalaan kiinnitetylllä hiomapaperilla tai hiomakoneella. Huullos maalataan myöhemmin, joten pinta hiotaan sileäksi.

Ylä- ja sivukarmit

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Karmin voi koota monella tapaa. Päätimme sahata sivu-, ala- ja yläkarmit lopulliseen mittaansa vasta myöhemmin. Näin kappaleet eivät jää liian lyhyiksi.

Yläkarmi yhdistetään ensin toiseen sivukarmiin. Sen jälkeen asennetaan toinen sivukarmi paikalleen. Kaikki liitokset kootaan 6 x 80 mm ruuveilla.

Vasta kun molemmat sivukarmit on kiinnitetty ruuveilla, yläkarmi sahataan mittaan. Lopuksi asennetaan alakarmi samaan tapaan ja sahataan mittaan. Ennen kuin karmi kootaan kokonaan, kannattaa tarkistaa karmin ristimitat, jotta karmista tulee suorakulmainen.

1

Sahaa sivukarmista pieni siivu pois. Palaa käytetään sivukarmien paikkojen merkitsemiseksi alakarmiin. Merkitse kuten kuvassa, ja sahaa merkitty pala pois.

2

Nyt kaikkiin karmin osiin on tehty huullos, mutta niitä ei ole vielä sa-hattu lopulliseen pituuteensa. Se tehdään myöhemmin. Alakarmi on tehty männystä, joten siihen sahataan ura peltia varten. Pelti asennetaan, kun ovi on paikoillaan.

3

Kokoa ensimmäinen kulma (yhdistä yksi sivukarmi ja yläkarmi). Liitoksen pitää olla täysin tiivis. Huom.: Karmia ei vielä sahata oikeaan pituuteensa eikä muita kulmia vielä koota.

4

Aseta karmi ja ovi pukkien päälle ja kiinnitä kaksi sivukarmia. Paina pienet kovapuiset kiilapalat oven ja karmin väliin. Ne jättävät ilmaraon koko karmin ympärille ja tekevät tilaa myöhemmin asennettaville tiivisteille.

5

Aseta toinen sivukarmi paikalleen. Laita kovapuiset kiilapalat pai-koilleen ja paina ovea niitä vasten. Esiporaa ja ruuvaa kaksi 6 x 80 mm ruuvia liitokseen. Nyt yläkarmi voidaan katkaista mittaan. Toista vaiheet muissa liitoksissa.

Asenna saranat

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Saranat kiinnitetään vasta sitten, kun koko karmi on koottu ja sivukarmit on sahattu mittaan käsisahalla.

Saranat upotetaan karmiin niin, että saranan yläpinta myötäilee sivu-karmin yläpintaa. Tässä vaiheessa on tärkeää, että koko oven ympärille on asennettu pienet kiilapalat.

Merkitse ensin, mihin kukin sarana sijoitetaan. Tee sitten karmiin taltan avulla saranalle tilaa.

1

Tarkista, että saranalle on tilaa. Oven pitää olla suorassa ja sen ympärillä pitää kauttaaltaan olla pienet kovapuiset kiilapalat.

2

Merkitse lyijykynällä, mihin kohtaan karmia sarana sijoitetaan. Merkitse myös saranoihin vaakaviivat, jotta näet kuinka korkealle ne asetetaan karmissa. Kaikki muut saranat asennetaan samalla tavoin.

3

Piirrä nyt saranan sijainti karmiin, jotta sarana voidaan upottaa paikalleen.

4

Talttaa alue terävällä taltalla. Taltatun alueen pitää olla yhtä syvä kuin sarana on paksu. Kokeile saranaa karmiin tarkistaaksesi, että syvyys ja koko sopivat toisiinsa.

5

Ruuvaa sarana karmiin kiinni. Jos alkuperäisiä ruuveja ei enää ole tallella, koeta saada käsiisi vanhoja suorauraisia ruuveja. Ne sopivat tyylinsä ja kokonsa puolesta parhaiten sarananreikiin.

Loput yksityiskohdat

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Tuplaovessa on usein liukusalpa toisen oven sivussa. Ennen kuin sitä voi käyttää, karmiin on porattava reikä. Paina tai napauta salpaa varovasti, niin siitä jää selvä merkki karmiin.

2

Poraa reikä, joka on hieman salvan halkaisijakokoa isompi. Kokeile painaa salpa alas ja tarkista, sopiiko reiän koko siihen.

VINKKI: Vanhat salvat ovat tiukkoja. Öljyä salpa ennen kuin merkitset ja esiporaat.

3

Kun ovi ja karmi on asennettu, suojaa alakarmi. Alakarmin päälle on tarjolla erilaisia kiinni ruuvattavia metallikiskoja. Karmia voi oven puolelta suojata suojapellillä, joka naulataan tai ruuvataan karmin sivulle ja huullokseen.

Materiaalit

• 45 x 120 mm mäntysoiro
• 45 x 120 mm tammea tai mahonkia (alakarmiin tarpeen mukaan)
• Metallikisko ja suojapelti (tarvittaessa)
• 6 x 80 mm ruuveja
• Puuliimaa

Vie aikaa

Karmit valmistuvat päivässä.

Hinta

Puutavara maksaa noin 3 €/ metri. Lisäksi tarvitaan ruuvit ja mahdollinen metallikisko.

Vaikeusaste

Karmit voi rakentaa tavallisilla puutyökaluilla. Mittaa ja sahaa huolellisesti, niin tehtävä ei ole vaikea.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin