Nopea katsaus: Kolme erilaista tapaa

Jos ovista ja ikkunoista vetää, on aika vaihtaa tiivisteet. Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia oven- ja ikkunantiivisteitä, joten kauppaan kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä. Tiivisteen asentaminen on helppoa mallista riippumatta.

Tiivisteiden asentaminen

HELPPOA: Vuotavan tiivisteen vaihtaminen on helppoa. Tunti riittää puitteen puhdistamiseen ja tiivisteen asentamiseen.

TIIVISTENAUHAN ASENTAMINEN NIITEILLÄ

1. Irrota vanha tiivistenauha toisesta päästä ruuvimeisselillä ja vedä tiiviste varovasti irti. Käytä apuna pihtejä, jos tiivistenauha on tiukasti kiinni puitteessa.

2. Leikkaa uusi tiivistenauha sopivan mittaiseksi. Käytä mallina vanhaa tiviistettä, sillä se on helpompaa kuin mittaaminen. Katkaise tiivistenauha listasaksilla tai mattopuukolla.

3. Aseta tiivistenauha huulloksen päälle ja nido tiivistenauha kiinni puitteeseen. Käytä vähintään 5 milliä pitkiä niittejä ja asenna ne vähintään viiden sentin välein.

4. Kohdista tiivistenauha oikeaan linjaan. Ohjaa tiivistenauhaa huulloksen pohjan tai karmin pinnan mukaan. Myös kieroon asennettu tiivistenauha ajaa asiansa mutta ei näytä siistiltä.

5. Valmista! Tiivistenauhaa voi venyttää vetämällä, sillä se palautuu takaisin entiseen muotoonsta. Uusi tiivistenauha pitää suljetun oven tai ikkunan tiiviinä.

LIIMATTAVAN TIIVISTENAUHAN ASENTAMINEN

1. Irrota vanhat tiivistenauhat ja puhdista karmista pöly, irtomaali ja rasva. Tee tiivistenauhoista aluksi hieman ylipitkät. Älä venytä tiivistenauhoja.

2. Irrota suojapaperi aluksi noin sentin matkalta. Irrota paperia sitä mukaa, kun liimaat tiivistenauhan kiinni.

3. Paina tiivistenauha kiinni puitteeseen kahdella sormella. Paina kunnolla, mutta älä venytä tiivistenauhaa, sillä venytetty tiivistenauha supistuu myöhemmin.

TIIVISTENAUHAN ASENTAMINEN JYRSITTYYN URAAN

1. Kaavi jyrsitty ura puhtaaksi mattoveitsellä. Jos maalaat oven, odota että maali kuivuu, ennen kuin asennat tiivistenauhan.

2. Voitele uusi tiivistenauha astianpesuaineella, jotta se painuu uraan helposti. Levitä pesuainetta sieneen ja hiero tiivistenauhaa sitä vasten.

3. Paina tiivistenauha uraan lastalla. Se on helppoa, jos ura on puhdistettu huolellisesti. Leikkaa tiivistenauha sopivan pituiseksi vasta lopuksi.

Materiaalit: Paljon vaihtoehtoja

Kaupoissa on paljon erilaisia ikkunan- ja oventiivisteitä, jotka sopivat eri tarkoituksiin. Yksinkertaiset perustiivisteet pitävät pölyn pois laatikoista, mutta erikoistiivisteillä voi tiivistää jopa autotallin oven. Yleisimpiä materiaaleja ovat PUR-vaahtomuovi, EPDM-kumi ja silikoni, joista kaksi viimeistä kestävät pisimpään. Niistä on tehty paljon erimuotoisia ja -kokoisia malleja.

Kiinnitä huomiota tiivisteiden laatuun. Halvat vaahtomuovitiivisteet eivät ole tehokkaita, ja ne hapertuvat nopeasti. Sen sijaan EPDM-kumista ja silikonista tehdyt tiivisteet pysyvät joustavina pitkään. Tiivisteet on aika vaihtaa uusiin, kun ne ovat kovettuneet.

VINKKI: Osto ja huolto

Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia tiivistenauhoja, joten rautakauppaan kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistenauhaa.

Tiivistnauhat pysyvät pitkään hyvässä kunnossa ja toimivat paremmin, jos ne voidellaan silikonilla 3–4 kertaa vuodessa. Levitä silikonia tiivistenauhan molemmille puolille, jotta tiivistenauha pysyy joustavana. Käytä kapeaa pensseliä, jotta silikoni ei leviä koko puitteeseen. Juoksevaa silikonia myydään hyvin varustelluissa rautakaupoissa.


LUE LISÄÄ: Haluatko lukea lisää tiivisteistä? Olemme koonneet kaikki tiivisteitä koskevat jutut tänne


    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Tiivisteet