Nämä asiat pitää tietää ikkunoiden asentamisesta

Uusien ikkunoiden valinnassa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Tästä jutussa kerrotaan vastaukset kysymyksiin ja annetaan ohjeet ikkunoiden asentamiseen vaihe vaiheelta.

Ikkunoiden valinnassa pitää keskittyä viiteen asiaan:

Ulkonäkö

Ikkunoiden ulkonäkö on maku- ja tyylikysymys.

Nykyaikaiset akvaarioikkunat eivät yksinkertaisesti sovi vanhaan puutaloon. Ota tyyli huomioon.

Materiaalit

Ikkunan runko on tehty yleensä puusta, alumiinista tai muovista. Niillä on omat ominaisuutensa ja ulkonäkönsä.

Puuikkunoiden tekemiseen käytetään sydänpuuta, joka on tiheää ja kestää pitkään.
Puuta pitää huoltaa, jotta se ei lahoa, joten ikkunat pitää maalata tarpeen vaatiessa.

Puu-alumiini-ikkunan runko on puuta, joka on suojattu ulkopuolelta alumiinilla, jota ei pidä huoltaa samalla tavalla kuin puuta. Se on kalliimpi vaihtoehto kuin puu- tai muovi-ikkunat, mutta alumiinilistoja ei tarvitse maalata.

Muovi-ikkunoilla on huono maine, mutta se perustuu vanhoihin käsityksiin. Nykyaikaisia muovi-ikkunoita on vaikea erottaa puuikkunoista, eikä niitä tarvitse maalata. Muovi haalistuu auringonvalossa, joten valkoinen on parempi vaihtoehto kuin värilliset ikkunat.

Lasit

Suurin osa ikkunasta on lasia. Taloissa on paljon ikkunoita, joten niiden pitää eristää hyvin lämpöä. Lasit vaikuttavat oleellisesti ikkunan lämmöneristystehoon.

Nykyaikaiset energiaikkunat ovat tehokkaita, ja niissä on kolminkertaiset lasit.

Lasi ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka vaikuttaa ikkunan lämmöneristystehoon. Ikkunan u-arvo kertoo, kuinka energiatehokas se on.

LUE LISÄÄ: Mikä on U-arvo?

Tarkista myös ikkunan G-arvo. Se kertoo, kuinka paljon auringon lämpöä ikkunan läpi tulee sisään. G-arvo 0,65 tarkoittaa, että ikkuna päästää läpi 65 prosenttia auringonvalosta. Se lämmittää taloa.

Jos talon eteläpuolella on isot ikkunat, aurinko voi lämmittää taloa liikaa. Silloin kannattaa harkita ikkunoita, joissa on matala G-arvo ja matala U-arvo, jotta aurinko ei lämmitä huonetta liikaa.

Laseissa on myös muita ominaisuuksia, joita kannattaa miettiä:

Laminoitu lasi estää tehokkaasti murtoja, sillä sitä on vaikea lyödä palasiksi. Se on hyvä valinta esimerkiksi talon takapuolelle, josta varkaat pyrkivät sisään.

Lue myös: Pysäytä varas turvalasilla

Muista, että voit asentaa ikkunoihin myös turvalukot. Ne voi asentaa myös jälkikäteen.

Ääntä vaimentavasta lasista voi olla hyötyä, jos asut esimerkiksi moottoritien tai junaradan varressa.

Tuuletus

Ikkunat vaikuttavat sisäilmaan myös silloin, kun ne ovat kiinni. Ikkunoissa olevat raitisilmaventtiilit tuovat sisään raikasta ilmaa.

Itsetuulettuvat ikkunat vähentävät lämmityskuluja ja tuovat sisään raikasta ilmaa.

Lue myös: Tuuletusikkuna tuulettaa vuoden ympäri

Ikkunoiden mittaaminen ja asentaminen

Näin mittaat ikkunat

Ikkunat eivät aina sovi paikoilleen. Yleensä se johtuu siitä, että mitat on ilmoitettu väärin. Jos ikkuna-aukon koko ja karmin koko menevät sekaisin, ikkunasta tulee yhtä iso kuin aukosta, eikä se mahdu paikalleen.

Lue myös: Mittaa ikkunat oikein

Ikkunoiden tilaaminen

Mittaa ikkuna tarkasti ja ilmoita valmistajalle mitta, jota tehtaalla käytetään. Muista kertoa myös, mille puolelle saranat tulevat.

Ikkunoiden asentaminen

Ikkunan asentaminen ei ole kovin vaikeaa. Se pitää kiilata vaakasuoraan, ja karmin joka puolelle pitää jättää yhtä leveä rako. Sen jälkeen ikkuna ruuvataan kiinni runkotolppiin.

Lue myös: Uusi ikkuna - tiiliseinään ja puuseinään

Tiivistelistat

Ikkunan pitää olla tiivis, jotta se ei vedä. Tiivistelistat voivat alkaa vuotaa ajan kuluessa, ja ne pitää vaihtaa uusiin. Niiden pitää olla samanmuotoiset kuin vanhat.

Lue lisää: Tiivistelistat

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat