Tiivisteet

Oville ja ikkunoille on paljon erilaisia tiivistenauhoja, ja suurin haaste on usein se, miten valita oikea malli. Kun se on tehty, asentaminen sujuu nopeasti. Täältä saat apua sekä tiivistenauhojen ostamiseen että asentamiseen.

  Ikkunoiden ja ovien tiivistenauhat

  Ovet ja ikkunat on helppo tiivistää itse. Kotisivuillamme on paljon juttuja, jotka auttavat valitsemaan sopivat tiivistenauhat ja opastavat niiden asentamisessa. Voit säästää paljon rahaa tekemällä sen itse.

  Tiivisteet pitävät lämmityslaskun pienenä

  Tiivisteellä on iso vaikutus lämmityslaskuun, ja ne pitävät myös melun ja siitepölyn ulkona. Ovien ja ikkunoiden tiivistenauhat parantavat sisäilman laatua ja ehkäisevät vetoa.

  MITEN TIIVISTEITÄ KÄYTETÄÄN?

  Rautakaupan tiivistevalikoima saattaa tuntua jopa liian monipuoliselta. Ostoksille kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistenauhaa ja käyttää sitä apuna uuden tiivistenauhan valinnassa. Tiivisteiden muoto ja koko vaihtelevat, ja ne voi kiinnittää neljällä eri tavalla:
  Liimatausta: Itsestään liimautuvan tiivistenauhan voi kiinnittää puuhun, metalliin ja muoviin. Liimataustatiivisteet ovat yleisiä, ja niitä on helppo käyttää.
  Hakaset: Käyttö mahdollista vain puuikkunoissa. Hieman hankala tapa.
  Liima: Vaatii harjoittelua ja erikoisliimaa, mutta sopii kaikille alustoille.
  Jyrsityt urat: Käyttö mahdollista lähinnä vanhoissa ovissa ja ikkunoissa. Sopivia tiivistenauhoja voi olla vaikea löytää.

  Tiivistenauhat ovat tehokkaita

  Jotkut luulevat, että tiivistenauhat ovat hätäratkaisu, joilla paikataan kehnoa työn jälkeä sekä tukitaan kuluneiden ovien ja ikkunoiden vuotoja. Nykyään tiivistenauhat ovat luonnollinen osa talon energiatehokkuutta ja meluttomuutta. Tiivistenauhat toimivat erityisen tehokkaasti vanhoissa taloissa, mutta niitä voi käyttää myös uusissa rakennuksissa melun ja lämpövuotojen vähentämiseksi.

  TÄRKEÄÄ TIIVISTEISTÄ!

  Pehmeitä tiivisteitä ei saa maalata. Parhaassa tapauksessa maali irtoaa lähes välittömästi. Jos maali tarttuu tiivisteeseen, tiiviste jäykistyy. Se huonontaa tiivisteen eristyskykyä ja kestävyyttä.

  Tiivistenauhat säilyvät notkeina ja hyvässä kunnossa, kun niiden ulkoja sisäpuolelle sivellään juoksevaa silikonia 3–4 kertaa vuodessa. Älä levitä silikonia puupinnoille, jotta voit maalata puun myöhemmin. Juoksevaa silikonia myydään rauta ja verkkokaupoissa.

  Tiivisteet maksavat itsensä takaisin

  Jopa 40 prosenttia 30-40 vuotta vanhan talon lämmöstä voi karata vuotavien ikkunoiden ja muiden rakojen kautta. Siihen verrattuna tiivistenauhat ovat varsin halpoja, ja ne maksavat itsensä nopeasti takaisin.

  ERILAISIA TIIVISTEITÄ

  POLYURETAANITIIVISTE. Nelikulmainen tiiviste, joka on tehty polyuretaanista. Pitää pölyn pois laatikoista, mutta ei ole tarpeeksi tiivis ikkunoille ja oville. Sopii myös uloimman lämpölasin tiivisteeksi. Tiivisteessä on liimatausta.
  EPDM-VAAHTOMUOVITIIVISTE. Yleisin tiivistetyyppi vanhojen ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen. Markkinoilla on paljon erikokoisia ja -muotoisia tiivisteitä, joiden joukosta löytyy lähes jokaiseen tilanteeseen sopiva malli.
  SILIKONITIIVISTEET ja muut pehmeät materiaalit. Tiivisteessä on yleensä D:n tai O:n muotoinen kuori. Ei vaahtoydintä. Sopii isojen, 1–7 milliä leveiden rakojen tiivistämiseen. Varsin kalliita. Haastavien ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen.
  Q-LON (MUOVI). Tähän ryhmään kuuluu erilaisia muovitiivisteitä. Q-lon-tiivisteissä on pehmeä vaahtoisuus, jonka päällä on ohut kuori ja kova muovilista. Käytetään sellaisten uusien ovien ja ikkunoiden tiivisteinä, joissa on muovilistan mentävä tila.
  JÄYKÄT EPDM-TIIVISTEET. Jäykät EPDM- ja PVC-tiivisteet eivät peitä rakoja tiiviisti. Tiivisteet ovat kuitenkin leveitä, sopivat isoihin rakoihin ja kestävät kovaa kulutusta. Käytetään isojen ovien, autotallin ovien ja liukuovien tiivistämiseen.
  YHDISTELMÄTIIVISTEET. Kovaan puu- tai metallilistaan kiinnitettu pehmeä tiiviste peittää raot, jotka ovat liian leveitä tai epäsäännöllisiä yhdelle tiivisteelle. Lista kiinnitetään karmiin, ja tiiviste peittää listan viereen jäävän raon.

  Voit vaihtaa tiivistenauhat itse

  Jos talossasi on vanha ja vuotava ovi, voit vaihtaa siihen uudet tiivistenauhat. Ennen tiivistenauhojen vaihtamista pitää selvittää tiivistettävän raon leveys. Voit tehdä sen helposti muovailuvahan avulla. Aseta oven (tai ikkunan) rakoon möykky muovailuvahaa, sulje ovi, avaa se uudestaan ja mittaa muovailuvahan paksuus. Mitä leveämpi rako, sitä paksumpi tiivistenauha siihen tarvitaan. Esittelemme erilaisia tiivistenauhoja ja kerromme, mitä hyötyjä ja haittoja niissä on. Kerromme myös, kuinka kauan ne kestävät ja mitä ne maksavat. Löydä sopiva tiiviste ja estä veto!