Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tiivisteet

Huonosti toimivasta tiivisteistä ei ole mitään hyötyä. Ovien ja ikkunoiden tiivisteet kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa kuluneet listat uusiin. Näytämme, miten se tehdään.

Ikkunoiden tiivistelistat ja ovien tiivistelistat

Ovet ja ikkunat on helppo tiivistää itse. Kotisivuillamme on paljon juttuja, jotka auttavat valitsemaan sopivat tiivistelistat ja opastavat niiden asentamisessa. Voit säästää paljon rahaa tekemällä sen itse.

Tiivistelistat pitävät lämmityslaskun pienenä

Tiivistelistoilla on iso vaikutus lämmityslaskuun, ja ne pitävät myös melun ja siitepölyn ulkona. Ovien ja ikkunoiden tiivistelistat parantavat sisäilman laatua ja ehkäisevät vetoa.

MITEN TIIVISTEITÄ KÄYTETÄÄN?

Rautakaupan tiivistevalikoima saattaa tuntua jopa liian monipuoliselta. Ostoksille kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa. Tiivisteiden muoto ja koko vaihtelevat, ja ne voi kiinnittää neljällä eri tavalla:

 • Liimatausta: Itsestään liimautuvan tiivisteen voi kiinnittää puuhun, metalliin ja muoviin. Liimataustatiivisteet ovat yleisiä, ja niitä on helppo käyttää.
 • Hakaset: Käyttö mahdollista vain puuikkunoissa. Hieman hankala tapa.
 • Liima: Vaatii harjoittelua ja erikoisliimaa, mutta sopii kaikille alustoille.
 • Jyrsityt urat: Käyttö mahdollista lähinnä vanhoissa ovissa ja ikkunoissa. Sopivia tiivisteitä voi olla vaikea löytää.

Tiivistelistat ovat tehokkaita

Jotkut luulevat, että tiivistelistat ovat hätäratkaisu, joilla paikataan kehnoa työn jälkeä sekä tukitaan kuluneiden ovien ja ikkunoiden vuotoja. Nykyään tiivistelistat ovat luonnollinen osa talon energiatehokkuutta ja meluttomuutta. Tiivistelistat toimivat erityisen tehokkaasti vanhoissa taloissa, mutta niitä voi käyttää myös uusissa rakennuksissa melun ja lämpövuotojen vähentämiseksi.

TÄRKEÄÄ TIIVISTEISTÄ!

Pehmeitä tiivisteitä ei saa maalata. Parhaassa tapauksessa maali irtoaa lähes välittömästi. Jos maali tarttuu tiivisteeseen, tiiviste jäykistyy. Se
huonontaa tiivisteen eristyskykyä ja kestävyyttä.

Tiivisteet säilyvät notkeina ja hyvässä kunnossa, kun niiden ulkoja sisäpuolelle sivellään juoksevaa silikonia 3–4 kertaa vuodessa. Älä levitä silikonia puupinnoille, jotta voit maalata puun myöhemmin. Juoksevaa silikonia myydään rautaja verkkokaupoissa.

Tiivistelistat maksavat itsensä takaisin

Jopa 40 prosenttia 30-40 vuotta vanhan talon lämmöstä voi karata vuotavien ikkunoiden ja muiden rakojen kautta. Siihen verrattuna tiivistelistat ovat varsin halpoja, ja ne maksavat itsensä nopeasti takaisin.

ERILAISIA TIIVISTEITÄ

 • POLYURETAANITIIVISTE. Nelikulmainen tiiviste, joka on tehty polyuretaanista. Pitää pölyn pois laatikoista, mutta ei ole tarpeeksi tiivis ikkunoille ja oville. Sopii myös uloimman lämpölasin tiivisteeksi. Tiivisteessä on liimatausta.
 • EPDM-VAAHTOMUOVITIIVISTE. Yleisin tiivistetyyppi vanhojen ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen. Markkinoilla on paljon erikokoisia ja -muotoisia tiivisteitä, joiden joukosta löytyy lähes jokaiseen tilanteeseen sopiva malli.
 • SILIKONITIIVISTEET ja muut pehmeät materiaalit. Tiivisteessä on yleensä D:n tai O:n muotoinen kuori. Ei vaahtoydintä. Sopii isojen, 1–7 milliä leveiden rakojen tiivistämiseen. Varsin kalliita. Haastavien ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen.
 • Q-LON (MUOVI). Tähän ryhmään kuuluu erilaisia muovitiivisteitä. Q-lon-tiivisteissä on pehmeä vaahtosisus, jonka päällä on ohut kuori ja kova muovilista. Käytetään sellaisten uusien ovien ja ikkunoiden tiivisteinä, joissa on muovilistan mentävä tila.
 • JÄYKÄT EPDM-TIIVISTEET. Jäykät EPDM- ja PVC-tiivisteet eivät peitä rakoja tiiviisti. Tiivisteet ovat kuitenkin leveitä, sopivat isoihin rakoihin ja kestävät kovaa kulutusta. Käytetään isojen ovien, autotallin ovien ja liukuovien tiivistämiseen.
 • YHDISTELMÄTIIVISTEET. Kovaan puu- tai metallilistaan kiinnitettu pehmeä tiiviste peittää raot, jotka ovat liian leveitä tai epäsäännöllisiä yhdelle tiivisteelle. Lista kiinnitetään karmiin, ja tiiviste peittää listan viereen jäävän raon.

Voit vaihtaa tiivistelistat itse

Jos talossasi on vanha ja vuotava ovi, voit vaihtaa siihen uudet tiivistelistat. Ennen tiivistelistojen vaihtamista pitää selvittää tiivistettävän raon leveys. Voit tehdä sen helposti muovailuvahan avulla. Aseta oven (tai ikkunan) rakoon möykky muovailuvahaa, sulje ovi, avaa se uudestaan ja mittaa muovailuvahan paksuus. Mitä leveämpi rako, sitä paksumpi tiivistelista siihen tarvitaan. Esittelemme erilaisia tiivistelistoja ja kerromme, mitä hyötyjä ja haittoja niissä on. Kerromme myös, kuinka kauan ne kestävät ja mitä ne maksavat. Löydä sopivat tiivistelistat ja estä veto!

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin