Uusi ikkuna - puu- tai tiiliseinään

Ikkunan vaihtaminen ei ole vaikeaa. Se koskee sekä puu- että tiiliseiniä, sillä ikkuna asennetaan enimmäkseen samalla tavalla. Esittelemme molemmat tekniikat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
800 euroa

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • valmistelet ikkuna-aukon asennusta varten
 • mittaat oikein
 • asennat ikkunan tiiliseinään
 • asennat ikkunan puuseinään

Työn iloa!

LUE LISÄÄ: Olemme koonneet tänne kaikki ikkunoiden asentamista ja kunnossapitoa koskevat jutut.

Ohjeet

01
Esityöt ennen asentamista 5 Vaihe

Ennen ikkunan asentamista pitää tehdä muutamia asioita. Ikkuna-aukon reunat pitää siistiä suoriksi ja tasaisiksi, jotta ikkunan voi kiilata tarkasti suoraan.

Ikkuna ei toimi oikein, jos se on vähänkään vinossa. Tarkista ikkunan suoruus vatupassilla mieluummin liian monta kertaa kuin yhden kerran liian vähän.

1

Irrota vanha ikkuna. Siihen tarvitaa usein sorkkarautaa ja puukkosahaa. Ole varovai-nen, jotta seinät tai runkotolpat eivät mene rikki.

2

Harjaa reuna puhtaaksi ja poista vanhat laastiroiskeet, jotta voit asentaa ikkunan suoraa pintaa vasten.

3

Pane kaikki valmiiksi asentamista varten. Ikkunan tukemiseen tarvitaan kapuloita tai kiiloja ja vatupassi. Voit käyttää apuna suoraa lautaa, jos vatupassi ei yllä ikkunan reunasta reunaan. Eristä ikkunan alapuoli nyt, kun siihen on helppo päästä käsiksi.

4

Nosta ikkuna paikalleen. Jätä ikkunan päälle ja reunoille 12-15 milliä leveät raot saumaamista varten. Sen jälkeen voit hienosäätää ikkunan paikkaa kiiloilla tai nostotyynyillä.

Tämä karmi taipuu keskeltä alaspäin, joten sen ylänurkkiin jää vain 7-8 milliä leveä rako. Sen kanssa voi elää.

5

Tämä ikkuna asennetaan samaan linjaan seinän kanssa. Voit tarkistaa linjan helposti vatupassilla.

02
Asentaminen tiiliseinään 5 Vaihe

1

Asenna karmi 8x120 millin karmiruuveilla. Tässä karmissa ei ollut valmiita reikiä, joten ne piti porata valmiiksi, ja ruuvaamiseen käytettiin kannattomia ruuveja. Tarkista ikkunan suoruus jokaisen ruuvin jälkeen.

2

Työnnä eristettä karmin ja seinän väliin. Voit käyttää apuna puukiilaa tai lastaa. Jätä eristeen päälle noin 3 senttiä tilaa, jotta karmin viereen mahtuu saumanauha ja laastia.

3

Työnnä saumanauha seinän ja karmin väliin. Se estää laastin painumisen liian syvälle. Tarkasti asennettu saumanauha helpottaa saumaamista. Jätä sen päälle tilaa noin sentin syvyiselle laastisaumalle.

4

Levitä saumalaastia ikkunan joka puolelle. Ole huolellinen ja purista laastia hitaasti ja rauhallisesti tasaisella paineella. Saumalaastien laatu vaihtelee, mutta saumaamiseen kannattaa käyttää laadukasta laastia.

5

Tasoita sauman pinta puutikulla. Pane saumaustikku likoamaan pesuaineveteen päivää ennen saumaamista, jotta saumalaasti ei tartu siihen kiinni. Älä paina tikkua kovasti, vaan vedä sitä kevyesti laastin pintaa pitkin. Jos tikkua painetaan liian kovasti, laastisauman muoto muuttuu koveraksi.

03
Asentaminen puuseinään 5 Vaihe

1

Poraa karmiin reiät, ellei niitä ole. Kiinnitä ikkuna runkotolppiin esimerkiksi 8x100 millin karmiruuveilla.

2

Työnnä eristettä karmin alle, päälle ja sivuille. Käytä apuna esimerkiksi puukiilaa tai lastaa.

3

Tässä ikkunalauta tehdään puusta. Sahaa ikkunalauta siten, että se yltää 1,5 senttiä pielilautojen ulkopuolelle. Saat painettua ikkunalaudan syvälle ikkuna-aukkoon, kun sahaat kolon viistosti.

4

Pidä pielilautaa ikkunalautaa vasten ja merkitse sahauskulma, jotta lautojen päät asettuvat siististi toisiaan vasten. Jätä pielilautojen ja ikkunalaudan väliin 2-3 millin rako ja ruuvaa pielilaudat kiinni seinään.

5

Saumaa alakarmin ja ikkunalaudan välinen rako hyvällä rakennus­ silikonilla. Tee sauma noin 15 milliä ikkunan sisäpuolelle, jotta sadevesi valuu ikkunalaudalle. Saumaa sen jälkeen ikkuna joka puolelta.

Materiaalit

 • Ikkuna
 • Karmiruuveja
 • Asennuskiiloja
 • Eristettä
 • 16-20 mm saumanauhaa
 • Rakennussilikonia

Erikoistyökalut

 • Puukkosaha
 • Nostotyynyjä

Vie aikaa

Muutama tunti ikkunaa kohti.

Hinta

300-800 euroa ikkunan koosta ja laadusta riippuen.

Vaikeusaste

Ikkunan vaihtaminen ei ole niin vaikeaa kuin moni luulee. Vaikeinta on kiilata ikkuna vaaka- ja pysty-suoraan.

Piirustus

Mittaa oikein

Ikkunan korkeus (K) mitataan aukon alareunasta yläreunaan. Tuloksesta vähennetään saumojen leveys eli 2,5 senttiä (1,25 senttiä molemmilta puolilta). Leveys (L) mitataan samalla tavalla aukon reunasta reunaan, ja mitasta vähennetään 2,5 senttiä. Mittaa aukko eri kohdista ja käytä pisintä mittaa.

Mittaa oikein

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

VINKIT: Pidennä saumamassan käyttöikää

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Ikkunat