Niiteillä asennettavat tiivistenauhat

Kaupoissa on paljon tiivisteitä, jotka tarkoitettu asennettaviksi niiteillä. Se voi olla pikkutarkkaa, mutta siihen tarvitaan vain nitoja.

Vaikeusaste
Vie aikaa
30 minuuttia
Hinta
30 euroa

Johdanto

Ovien ja ikkunoiden tiivisteet saattavat tuntua mitättömiltä sivuseikoilta, mutta niillä on iso vaikutus talon energian­ kulutukseen. Vuotava pääovi voi maksaa satoja euroja vuodessa. Vaihda tiivisteet nyt. Se on helppoa ja halpaa!

Ohjeet

01
Näin vaihdat tiivisteen 5 Vaihe

Uusi tiivistenauha kannattaa ostaa valmiiksi ennen vanhan tiivisteenauhan irrottamista. Kaupoissa on niin paljon erilaisia tiivisteitä, että sopivan mallin löytäminen voi olla vaikeaa. Ota mukaan pätkä vanhaa tiivistenauhaa ja vertaa sitä kaupassa myytäviin malleihin. Lue myös tämän aukeman alalaidassa oleva opas.

Kaikki vanhat tiivistenauhat, niitit ja muut kiinnikkeet pitää irrottaa. Sen jälkeen uuden tiivistenauhan kiinnittäminen sujuu helposti.

1

Irrota vanha tiivistenauha. Voit irrottaa tiivistenauhan pään esimerkiksi ruuvimeisselillä ja vetää lopun tiivisteen irti. Käytä apuna pihtejä, ellei tiivistenauha irtoa paljain käsin.

2

Leikkaa uusi tiivistenauha sopivaksi. Käytä vanhaa tiivistenauhaa mallina, sillä se on helpompaa kuin mittaaminen. Katkaise tiivistenauha saksilla tai mattoveitsellä.

3

Aseta tiivistenauha karmin huullokseen ja kiinnitä tiivistenauha niittipyssyllä. Käytä vähintään 5 milliä pitkiä niittejä ja kiinnitä tiivistenauha viiden sentin välein.

4

Pidä tiivistenauhaa suorassa. Kohdista se huulloksen pohjaan tai karmin etureunaan. Myös kiero tiivistenauha pitää ikkunan tiiviinä, muttei näytä kovin hyvältä.

5

Nyt tiivistenauha on paikallaan, pysyy lujasti kiinni ja taipuu takaisin venyttämisen jälkeen. Kun ovi suljetaan, tiivistenauha tukkii oven ja karmin välisen raon.

Vie aikaa

Puoli tuntia.

Hinta

Noin 30 euroa.

Vaikeusaste

Tiivistenauhan vaihtaminen on helppoa sen jälkeen, kun oikea tiivistenauha on löytynyt.

Vinkit & niksit

Tiivistenauhan tuntee muodosta

Tavallisimmat tiivistenauhat on nimetty sen mukaan, miltä kirjaimelta niiden päät näyttävät. Tiivistenauhan koko kasvaa yleensä järjestyksessä I, E, P, D ja O. Monissa tiivistenauhoissa on liimatausta. Tiivistenauhat kannattaa myös niitata kiinni, jotta ne eivät irtoa ajan kuluessa.

I-profiili on pelkkä suorakulmio. I-tiivisteet ovat usein polyuretaania, ja niissä on liimatausta.

E-profiilit ovat usein EPD-vaahtoa tai silikonia. Tiivisteissä on liimatausta, ja ne ovat hyvin tiiviitä. E-tiivisteet ovat kuitenkin niin matalia, etteivät ne tuki isoja rakoja.

P-profiilit on tarkoitettu pieniin, 1-5 millin rakoihin. P-mallin tiivisteet ovat silikonia tai EPDM-vaahtoa. Tiiviste on helppo niitata kiinni jalkaosasta.

D-profiilia ei voi nitoa kiinni, joten se on pakko kiinnittää liimalla. Silikonista tehdyt D-tiivisteet sopivat 1-5 milliä leveisiin rakoihin.

O- tiivisteet ovat usein silikonia ja sopivat 1-10 milliä leveisiin rakoihin sekä pyöreä-pohjaisiin huulloksiin.

V-profiilia käytetään paikoissa, joissa on paljon kitkaa. Tiiviste sopii esimerkiksi oveen, joka käy vähän väliä. Tiiviste nidotaan kiinni V:n sisäpuolelta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Tiivisteet