Lahonnut ikkuna: näin korjaat sen

Pieni vika vanhassa ikkunanpuitteessa ei välttämättä tarkoita sitä, että vanha ikkuna pitäisi vaihtaa kokonaan uuteen. Jos huomaat vaurion ajoissa, voit korvata lahonneen osan helposti tuoreella puulla. Pienen lahovian korjaaminen kestää vain pari tuntia.

Lahonnut Ikkunanpuite

Kosteus loytaa lopulta tiensa pinnan lapi. Vaurio on kuitenkin helppo korjata, jos huomaat sen ajoissa.

Johdanto

Vanhojen ikkunoiden puitteet ovat lähes poikkeuksetta laadukasta sydänpuuta, mutta nekin lahoavat ajan kuluessa. Huolellinen kunnossapito pidentää puitteiden käyttöikää, mutta vesi pääsee puun sisään jo erittäin pienestä halkeamasta.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Kosteusmittari pelastaa talosi homesieniltä ja lahottajilta

Ikkunanpuitteet alkavat yleensä lahota ensimmäisenä keskipuitteen ja alakarmin liitoksen kohdalta. Koko puite ja karmi kannattaa tutkia ennen korjaustöihin ryhtymistä. Jos koko puite tai karmi ovat lahonneet, korjaamisessa ei ole mitään järkeä, vaan tilalle kannattaa vaihtaa kokonaan uusi ikkuna. Pienelle alueelle rajoittuva lahovika kannattaa korjata, sillä se lisää ikkunan käyttöikää vuosilla.

Ikkunan korjaaminen aloitetaan poistamalla lahonnut osa. Sen tilalle asennetaan pala uutta ja tervettä puuta. Korjattua kohtaa on mahdoton erottaa sen jälkeen, kun ikkunan puite on hiottu ja maalattu.

Tarvittavat työvälineet

Lahonneen puun poistamiseen ja ikkunan korjaamiseen tarvitaan vain muutama tavallinen työkalu:

  • Vanerisaha
  • Multicutteri
  • Taltta
  • Pensseli
  • Ruuvinväännin

Ohjeet

01
Tee näin 6 Vaihe

1

Painele puuta ruuvimeisselillä, jotta saat selville, kuinka laajalta alueelta puite on lahonnut. Paina meisseliä kunnolla, sillä puu voi olla lahonnut syvältä, vaikka sen pinta vaikuttaa kovalta.

2

Sahaa lahonnut osa pois tiheähampaisella vanerisahalla. Tee aluksi merkki 3-5 senttiä lahonneen osan yläpuolelle. Pidä sahaa noin 30 asteen kulmassa ja sahaa yläviistoon.

3

Poista lahonnut puu. Sahaaminen sujuu nopeasti monitoimityökalulla. Sitä on myös helppo ohjata tarkasti. Sahaa puitteen molemmilta puolilta.

4

Suorista pohja taltalla. Puitteen pohjan pitää olla aivan suora, jotta paikka tarttuu siihen kiinni kunnolla ja siististi.

5

Mittaa ja sahaa paikkapalanen mänty-rimasta. Aseta vanha, irti leikattu palanen riman päälle ja piirrä paikkapala mallin mukaan. Sahaa myös paikkapalan alaosa hieman viistoon.

6

Liimaa ja ruuvaa uusi palanen kiinni puitteeseen. Levitä ulkokäyttöön sopivaa puuliimaa puitteeseen ja rimanpätkään. Kiinnitä palanen 5x70 millin ruuveilla ja pyyhi ylimääräinen liima pois rätillä. Anna liiman kuivua noin kolme tuntia. Hio listan pinta samaan tasoon muun puitteen kanssa. Tasoita lopuksi ruuvinkannat ja mahdolliset halkeamat puutäytemassalla. Suojaa puu pohjustusöljyllä ja kahdella kerroksella maalia.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

VINKIT: Syvyysrajoitin käsisahaan

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat