Kylpyhuoneen silikonisaumat

HÅNDELAG: Når den gamle silikonefuge i badeværelset er blevet grim og tør, skal den skiftes. Det kræver håndelag og præcision, men er ikke en umulig gør det selv-opgave.

POISTA VANHAT KYLPYHUONEEN SILIKONISAUMAT
1. Leikkaa vanhat saumat irti mattopuukolla molemmilta puolilta. Varo, ettei veitsi painu niin syvälle, että vesieristys menee rikki. Vesieriste on vesitiivistä, mutta ei kestä leikkaamista.
2. Vedä vanhat saumat varovasti irti, mahdollisuuksien mukaan kokonaisina. Yritä irrottaa saumojen reunat seinästä veitsellä varovasti samaan aikaan, kun vedät saumaa irti.
3. Pyyhi silikonijäämät pois saumojen reunoilta. Kaapiminen on hidasta, mutta se kannattaa tehdä huolellisesti. Kaavi vuorotellen terä- ja hamarapuolella.
4. Pyyhi sauma puhtaaksi asetonilla. Asetoni kannattaa kaataa purkkiin, jotta sitä on helppo käyttää. Muista tuulettaa kunnolla.

SILIKONINPOISTAJA

Vanhojen silikonisaumojen poistamiseen ei kannata käyttää silikoninpoistoainetta.

Silikoninpoistoaine liuottaa vanhan silikonin tehokkaasti irti seinästä, mutta jos ainetta jää seinään, se liuottaa irti myös uuden silikonin tai ainakin estää sitä tarttumasta kunnolla kiinni. Aine voi liuottaa myös silikonin takana olevaa vesieristettä. Vanhoista silikoninpaloista ei ole haittaa, jos ne ovat lujasti kiinni seinässä.

Jos kuitenkin käytät silikoninpoistoainetta, puhdista sauma lopuksi märällä, etikkahappoon kastetulla rätillä vähintään kahteen kertaan. Varmista pienellä koevedolla, että uusi silikoni tarttuu kiinni laattoihin, ennen kuin aloitat uusien saumojen tekemisen.

Kylpyhuoneen silikonisaumat

Emme suosittele silikoninpoistoainetta.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Opas: Saumamassat

TEE UUDET KYLPYHUONEEN SILIKONISAUMAT
1. Leikkaa silikonipatruunan kärki viistosti poikki. Tee reiästä sauman levyinen. Tee reiästä aluksi mieluummin liian pieni kuin iso. Laajenna reikää, kunnes se on juuri sopivan kokoinen.
2. Täytä sauma kokonaan silikonilla, kunnes se on reunoja myöten täynnä. Älä laske sen varaan, että ylimääräistä silikonia voi siirtää paikasta toiseen kuten akryylisaumamassaa.
3. Kostuta laatat ja laastisaumat veden ja astianpesuaineen sekoituksella, jotta silikoni ei leviä joka paikkaan. Täytä sauma reunoja myöten. Jos silikonin alle pääsee vettä, sauma ei pysy kiinni.
4. Paina sauma tiiviiksi ja muotoile se saumaustikulla. Kostuta tikku pesuainevedellä ja tasoita sauma yhdellä pitkällä vedolla. Puhdista laastisaumat silikonista saumaustikun kärjellä.
5. Tasoita silikonisauma tarvittaessa toiseen kertaan. Anna sauman kuivua vähintään vuorokauden ajan, ennen kuin kastelet sen vedellä.
6. Saumaaminen vaatii näppäryyttä. Silikonisaumaajat ovat erinomaisia saumaustyökaluja, sillä niissä on erilaisia nurkkaprofiileja. Paina silikoni kunnolla sauman pohjaan asti.

VINKKI: Säilytys

Saumasilikoni pitää säilyttää kuivassa ja lämpimässä paikassa. Avaamaton pakkaus säilyy kaksi vuotta. Avattu silikoni pysyy kunnossa vuoden, jos patruuna suljetaan tiiviisti. Patruunan kärki ruuvataan irti käytön jälkeen ja reikä peitetään muovikalvolla tai teipillä.

TÄRKEÄÄ! Maalaaminen

Silikonisaumoja EI VOI maalata siitä yksinkertaisesta syystä, että maali ei tartu silikonin pintaan. Lähes kaikilla tuotemerkeillä on eri harmaan ja valkoisen sävyisiä silikoneja. Jotkut valmistajat kuten Mapei tekevät myös räiskyvän värisiä saumasilikoneja.

NIKSI: Kunnossapito

Saumasilikonissa on orgaanisia ainesosia, jotka voivat homehtua. Jos sauma homehtuu, sauma on pakko vaihtaa uuteen. Hyvä ilmanvaihto ja pintojen kuivaaminen suihkun jälkeen pidentävät silikonin käyttöikää huomattavasti. Myös säännöllinen desinfiointi auttaa.