Näin asennat jalkalistat

Yhdistä lattia ja seinä toisiinsa siisteillä jalkalistoilla. Näytämme, miten selviät vaikeista liitoksista.

Jalkalistat

SIISTI VIIMEISTELY: Lattia näyttää valmiilta vasta, kun jalkalistat ovat paikallaan.

Jalkalistat viimeistelevät uuden lattian.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea jalkalista

Lue, miten tavallisiin, yläreunasta pyöristettyihin jalkalistoihin tehdään siistit liitossaumat sekä moitteettomat ulko- ja sisänurkat. Niksit tulevat tarpeeseen etenkin vinoissa nurkissa.

Sisänurkka

Jalkalistat 1

Sahaa molempien listojen profiloituun yläosaan 45 asteen kulma. Tee lovi vähintään kaksi senttiä listan päästä. Upota terää korkeintaan listan muotoillun yläosan verran.

Jalkalistat 2

Piirrä ensimmäisen listan pään ja 45 asteen kulman välille pystysuora viiva. Sahaa viivaa pitkin, kunnes terä on parin millin päässä 45 asteen lovesta. Taita viimeiset pari milliä irti käsin.

Jalkalistat 3

Aseta lista seinää vasten ja työnnä listan terävä pää nurkkaan asti. Mittaa kääntökulmalla, onko seinä vino. Jos on, sahaa toisen lista seinän mukaan.

Jalkalistat 4

Piirrä seinän vinous, joka on samalla ensimmäisen listan kallistuskulma, toiseen listaan. Piirrä kulma kohtaan, jossa listan yläosassa oleva 45 asteen lovi osuu listan suoraan alaosaan.

Jalkalistat 5

Sahaa lista poikki alhaalta päin tiheähampaisella sahalla. Sahaa tarkasti ja pidä saha viivan sillä puolella, jota ei enää tarvita.

Jalkalistat 6

Listat muodostavat yhdessä täydellisen sauman. Syy on siinä, että listojen suorat osat ovat yhtä vinossa kuin seinä, ja listojen yläosat yhdistyvät toisiinsa 45 asteen kulmassa.

Ulkonurkka

Jalkalistat 1

Myös uusien asuntojen nurkat ovat yleensä hieman vinoja. Tarkista ulkonurkan suoruus asettamalla kaksi listaa seinien suuntaisesti ja mittaa niiden välisen kulman asteluku.

Jalkalistat 2

Jos kulma ei ole 90-asteinen, teippaa lattiaan pala paperia. Piirrä seinien linjat paperille vatupassin reunaa pitkin.

Jalkalistat 3

Jaa kulma kahtia vetämällä viiva seinän ulkonurkasta viivojen muodostamaan nurkkaan.

Jalkalistat 4

Mittaa kulmaviivaimella paperilta, kuinka vinoiksi listat pitää sahata. Siirrä asteluku jiirisirkkelin asteikolle. Voit käyttää sahaamiseen myös jiirilaatikkoa.

Jalkalistat 5

Käännä sirkkelin terä oikeaan kulmaan. Varmista aluksi muutamalla ylijäämäpätkällä, että sahaat listat varmasti oikein päin.

Jalkalistat 6

Listat sopivat yhteen täydellisesti. Jos lattia on epätasainen, toinen lista jää hieman toista ylemmäksi. Sovita ylempi lista lattian muotoihin veistämällä listaa hieman alapuolelta.

Näkymätön jatkos

Jalkalistat näyttävät kaikkein siisteimmiltä, kun ne ulottuvat seinästä seinään.

Usein listoja on kuitenkin pakko jatkaa huoneen keskellä. Jatkosaumat näyttävät kaikkein siisteimmiltä, kun ne sahataan jiirisirkkelillä vinossa kulmassa. Listat sopivat yhteen täydellisesti, kun ne sahataan samalla kertaa.

Maalaamisen jälkeen listoja ei edes erota toisistaan.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Näin piilotat johdot ja kaapelit - johtolistat ja muut fiksut ratkaisut

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt