Näin maalaat puulattian

Kulunut lattia voi saada uuden elämän 3-4 paksulla maalikerroksella. Työssä ei ole mitään kovin vaikeaa, mutta pohjatyöt pitää tehdä kunnolla.

Lattian maalaaminen

Peittävä lattiamaali muuttaa huoneen ilmeen perusteellisesti.

Vanhan puulattiasta voi saada yhtä hienon kuin uutena maalaamalla sen 3-4 kertaan kestävällä lattiamaalilla.

Se vaatii valmisteluja, mutta lopputulos on sen arvoinen.

Lattia pitää puhdistaa kunnolla, pohjamaalata, ja kaikki raot pitää paikata tasoitteella ennen pintamaalin levittämistä.

Näytämme, miten se tehdään.

Valmistelut

1. Poista pahimmat epätasaisuudet taltalla puun syiden suuntaisesti. Hio lattia sen jälkeen koon 120 hiomapaperilla. Jos koko lattia pitää hioa, työhön kannattaa käyttää hiomakonetta.

2. Lautojen väliset raot pitää kaapia puhtaiksi ja imuroida ennen maalaamista. Muuten lika sekoittuu maaliin.

3. Imuroi ja pese lattia perusteellisesti ja puhdista raot. Käytä kovaa harjaa, joka yltää rakojen pohjaan asti. Huuhtele lattia puhtaalla vedellä ja anna pinnan kuivua.

4. Suojaa jalkalistat ja kynnykset maalarinteipillä. Voit käyttää UV-suojattua teippiä, joka ei pala kiinni alustaan edes pitkän ajan kuluessa.

Hyvä järjestys

Lattiasta tulee siistin ja yhtenäisen näköinen, kun se maalataan hyvässä järjestyksessä ja jokaisen maalikerroksen annetaan kuivua rauhassa.

Hyvä järjestys tarkoittaa käytännössä sitä, ettei maalatun alueen reuna saa kuivua. Jos maalia levitetään kuivuneen maalin päälle, kohdasta tulee peittävämpi kuin muusta lattiasta. Peittävämpi kohta erottuu selvästi muusta lattiasta, kun maali kuivuu.

Jaa lattia mielessäsi kenttiin, jotta työ sujuu hyvin. Kenttä on sopivan kokoinen, kun yksi telallinen riittää sen maalaamiseen. Viereinen kenttä on aina kostea, kun lattia maalataan oikeassa järjestyksessä.

Lattian maalaaminen: Hyvä järjestys

Jaa lattia mielessäsi pieniin kenttiin. Se varmistaa, että viereinen kenttä on aina märkä.

Lattian maalaaminen

1. Levitä jalkalistojen viereen ohut kerros maalia pensselillä. Levitä maalia pensselillä myös kaikkiin muihin paikkoihin, joihin tela ei mahdu.

2. Levitä ohut kerros maalia lyhytkarvaisella telalla. Aloita nurkasta ja levitä maalia ripeään tahtiin lautojen suunnassa. Maalaa järjestyksessä ja pidä huoli, että pinnasta tulee yhtenäinen.

3. Kun ensimmäinen maalikerros on kuivunut, tasoita kaikki naarmut, halkeamat ja kolot akryylimassalla

4. Hio korjatut kohdat siististi lattian pinnan tasolle, kun tasoite on kuivunut. Käytä jyväkoon 120 hiomapaperia. Imuroi ja pese lattia lopuksi perusteellisesti.

5. Levitä seuraava maalikerros. Maalaa lattia eri järjestyksessä kuin aluksi, jotta saumat häviävät. Liikuta telaa lautojen suunnassa ja maalaa joka paikka huolellisesti.

6. Levitä kolmas kerros lautojen poikkisuunnassa. Jos maalia tarvitaan neljäs kerros, levitä sekin poikkisuunnassa mutta eri järjestyksessä kuin kolmas kerros.

Lattia ilman rakoja

Lattiasta tulee saumaton, kun raot kaavitaan puhtaiksi ja tasoitetaan akryylisaumamassalla ennen maalaamista. Vanhat lattialaudat eivät elä, joten saumamassa pysyy ehjänä. Pinnasta tulee siisti, kun saumat ovat pari milliä lautoja alempana. Puun rakenne jää näkyviin, eivätkä maalatut saumat kulu puhki jalan alla.

Yksi massaputkilo riittää yleensä 2–3 neliölle, joten lattian saumaamiseen kuluu monta putkiloa.

Lattian maalaaminen: Lattia ilman rakoja

Kaavi saumat puhtaiksi ja täytä ne akryylisaumamassalla.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Maalaus