Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rautaputkien tilalle muovia: Lämmitysvesiputket uusiksi

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Moni on kyllästynyt vanhoihin, paksuihin lämmitysvesiputkiin, joita kulkee pitkin nurkkia sekä lattioiden ja kattojen kulmia. Niistä voi päästä eroon vaihtamalla ne muoviputkiin ja uppoasentamalla ne seinän sisään. Vaihto ei ole kovin vaikeaa eikä kallistakaan.

Johdanto

Vain muutama vuosi sitten vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän putket olivat joko teräsputkia tai kuparia. Muutamassa vuodessa ovat muoviset PEX-putket syrjäyttäneet lähes kokonaan ainakin vanhat ns. rautaputket asuntojen putkiasennuksissa. Muoviputkilla on paljon etuja. Niitä voi käyttää riippumatta siitä, millaisista putkista ja putkimitoista lämmitysjärjestelmä on tehty. Saatavana on liittimiä muoviputkien liittämiseksi nykyisiin järjestelmiin. PEX-putket ovat myös halvempia ja kevyempiä. Asennus käy muita putkityyppejä nopeammin.

Useita hyötyjä keittiössä

Keittiöremontin yhteydessä valitsimme lämmitysputkiston uppoasennuksen. Paksut teräsputket kulkivat pintaan asennettuina, mutta asentaessamme uudet muoviputket seinän sisään saimme putket pois näkyvistä ja lisäksi keittiökalusteet voitiin työntää seinään kiinni tekemättä loveuksia ja läpivientejä kaappeihin ja pöytälevyihin.

LUE LISÄÄ: Putkien eristäminen - helpointa säästöä

Muoviputket (PEX) liitetään vanhoihin lämmitysvesi putkiintyyppihyväksytyillä liitinrungoilla. Jos PEX-putket viedään puu- tai tiiliseinien sisään, niiden päälle vedetään korrugoidut eli rypytetyt suojaputket (kuvassa punainen putki). Lämmitysjärjestelmän putkena käytettävien PEX-putkien on happitiividen täytyy olla erittäin hyvä. Sitä ostajan ei tarvitse murehtia, kun vain ostaa lämmitysvesiputkea.

Tyyppihyväksytyt putket

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän putkistoille ei ole erityisvaatimuksia, mutta putkina kannattaa silti käyttää standardin SFS-EN 15875-2 mukaisesti tyyppihyväksyttyjä PEX-putkia. Tyyppi-hyväksynnästä julkaistiin asetus vasta viime vuonna.

Tärkeää!

Ennen kuin aloitat
Laske vesi pois järjestelmästä. Jos et tiedä mitä pitäisi tehdä, ota yhteys lvi-asennusliikkeeseen tai tuttavaan, joka on tehnyt samanlaisia asennuksia. Sammuta öljy-poltin, ettei lämmityskattila vaurioidu.

Käyttövesiin ei saa koskea
Lämmitys- ja käyttövesijärjestelmien asen-nuksissa ei ole sanottavia eroja. Kunnan tai muuhun yleiseen vesiverkkoon liitetyn talon käyttövesiputkiston asennuksia saa tehdä vain valtuutettu putkiasentaja.

Ohjeet

Putket voi upottaa seinään

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Putkiston tyhjennyksen jälkeen voidaan avata lämpöpattereiden liitokset ja poistaa vanhat rautaputket. Toimenpide on melko helppo. Työkaluiksi tarvitaan vain iso kiinto- tai jako avain ja putkipihdit.

2

PEX-putken liittimen tukiholkki (A) työnnetään putken sisään. Kartiotiiviste eli helmi (B) pitää työntää niin pitkälle, että putki ulottuu nippelin pohjaan saakka ennen kuin mutteri (C) kierretään kiinni.

3

PEX-putki liittyy kohtaan, josta lähti vanha putki lämpöpatteriin. Tässä tehdään yläjakoista asennusta eli putket tulevat välipohjan läpi ja jakautuvat katonrajassa alakertaan. Nämä putket jäävät myöhemmin piiloon.

4

Muoviputket voi sijoittaa harkko- ja tiili seiniin kulmahiomakoneella jyrsittäviin uriin. Parhaiten työ käy vuokraamalla urajyrsin, joka tekee urat kerralla. Siinä on myös imuri - hyvä asia, sillä uran jyrsinnässä syntyy paljon pölyä.

5

Kulmarasioiden (vihreä) avulla kalusteliit timet voi muurata seinään. Tässä tapauksessa seinään jyrsittiin kulmahiomakoneella aukko, jota avarrettiin taltalla. Samalla tavalla asennetaan sähköpistorasioita tiiliseiniin.

6

Hanakulmarasia kiinnitetään seinään ruuveilla niin lujasti, että se pysyy liikkumatta kiinni tehtäessä kalusteliitoksia PEX-putkien kulmamuhveihin. Lopuksi rasia peitetään laastilla ja seinä rapataan.

Materiaalit

Kartiotiiviste- eli helmiliitin koostuu neljästä osasta. Mutterin ja kartiotiivisteen täytyy sopia PEX-putkeen.

Nippelin koko ja tyyppi riippuu putkesta, johon PEX-putki liitetään. Niitä on vanhanaikaisesta tuuman (25 mm) ns. rautaputken liittämisestä 15 mm PEX-putkeen ja monta kokoa siltä väliltä.

Tukiholkki on putken-pätkä, joka työnnetään PEX-putken päähän. Sillä varmistetaan liitoksen tiiviys ja tukevuus. Holkin tulee sopia tarkalleen PEX-putken sisäläpimit-taan. Muoviputken holkissa on myös leveä kaulus. Pienellä kauluksella varustetut tuki -holkit on tarkoitettu kupari putkille.

PEX-putket pujote-taan uppoasennuksis-sa suojaputkeen. Molemmat putket voi ostaa yhdessä tai erikseen, koska kumpikin on metri-sekä vakiotavaraa. Suojaputken toinen pää liittyy tiivisti viimeiseen liitokseen ja toinen pää avoime-na esim. jakotukkiin.

Muurattava tai seinälevyyn asennet-tava hanakulmarasia koostuu kahdesta muovirasiasta. Tiiliseinässä etukappale leikataan seinäpinnan tasoon. Levysei-nää varten rasiaan liittyy tiivistyslaippa, joka työnnetään rasian kauluksen päälle seinän ulkopinnalle (ei kuvassa).

Video

TYÖKALUT: Näin käytät isoa kulmahiomakonetta

Tällä videolla kerrotaan, miten käytät 230 millin kulmahiomakonetta. Koneella voi tehdä samoja töitä kuin tavallisella rälläkällä, mutta isolla laikalla voi leikata myös paksuja betonilaattoja ja isoja kiviä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rautaputkien tilalle muovia: Lämmitysvesiputket uusiksi
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin