Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Reikä ulkoseinään

Ulkoseinän purkaminen pitää suunnitella huolellisesti. Muuten voit vahingoittaa pahasti taloa tai itseäsi.

Ulkoseinässä olevan reiän laajentamiseen kannattaa suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Lekaan tai moottorisahaan ei pidä tarttua ilman kunnon suunnitelmaa, jotta talo ei kärsi vakavia vahinkoja tai pahimmassa tapauksessa romahda purkajan niskaan.

Tärkeintä on, ettei aukon kokoa ja korvaavaa tukirakennetta yritetä arvata. Ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan pitää laskea, kuinka ison aukon seinään voi tehdä ja millainen tukirakenne sille pitää tehdä.

Aukon laajentaminen ei ole kovin monimutkaista sen jälkeen, kun aukon koko ja uudet tukirakenteet ovat selvillä. Seinä pitää tukea työn ajaksi ja laajennetun oviaukon yläpuoli jäykistää.

Tässä jutussa laajennetaan kapean terassinoven aukko parioville sopivaksi. Pariovista pääsee sisään paljon valoa, ja ne kytkevät olohuoneen ja terassin tiiviimmin toisiinsa.

Tässä talossa vanhaa tiiliseinää pitää sahata oven molemmilta puolilta, jotta ovi säilyy ulkoa päin symmetrisen näköisenä. Seinä pitää rapata uusiksi ennen uusien pariovien asentamista.

Työ on kovaa, ja siinä tarvitaan voimakkaita koneita. Melua ja pölyä riittää, joten varustaudu urakkaan suojalaseilla, hengityssuojaimella, paksuilla työhanskoilla ja kuulosuojaimilla.

Lue myös, miten purat kokonaisen kantavan seinän.

Reikä ulkoseinään

ENNEN: Vanha pääovi oli huonosti eristetty. Sen raoista veti, eikä ovesta päässyt sisään kovin paljon valoa.

JÄLKEEN: Aukkoa on laajennettu joka suuntaan ja pariovet on asennettu aivan yläportaan päälle. Sisään pääsee nyt paljon valoa.

LUE LISÄÄ: Piikkauskone sopii raskaaseen työhön

Lataa rakennusohjeet ja varmista hyvä lopputulos

Näytämme rakennusohjeissa vaihe vaiheelta, miten teet reiän kantavaan seinään. Näet, miten:

  • Tuet seinät
  • Piirrät uuden reiän paikan
  • Asennat tiilipalkin paikalleen
  • Purat vanhan tiiliseinän
  • Asennat ovenkarmin
  • Asennat oven peite- ja täytelistat