Korjaa vaurioitunut sementtisauma

Laatoituksen sementtisauma on irronnut ja haljennut, joten sauma pitää puhdistaa, jotta laattojen väliin voidaan painella uutta saumalaastia. Onneksi epätiiviit saumat eivät yleensä johda vesivaurioihin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
8 euroa

Johdanto

Kun laattojen väliset sementtisaumat irtoilevat, tilanne onneksi johtaa vain harvoin vesivaurioon. Jos laatat on asennettu valetulle lattia-alustalle, alustan pitäisi olla tiivis jo itsessään.

Jos alusta ei ole tiivis, laattojen alla saattaa olla kumimainen vesieriste, joka on joko sivelty tai tasoitettu alustaan, ellei talo sitten ole vanhempaa perua ajalta ennen nykyaikaisten vesieristeiden käyttöä.

Vaikka lattian tiiviys ei uudemmissakaan taloissa ole riippuvainen saumoista, vaurioituneet saumat kannattaa kunnostaa. Syy ei ole vain ulkonäöllinen, vaan saumojen korjaus pienentää myös vaurion leviämisriskiä.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea saumalaasti

Vie aikaa

Pari tuntia + kiillotus seuraavana päivänä.

Hinta

Muutama euro. Tarvitaan vain pieni säkki sopivan väristä laastia.

Vaikeusaste

Jos laatoituksen alla on vesieriste, varo tarkoin vahingoittamasta sitä.

Ohjeet

01
Puhdista ja täytä 5 Vaihe

Laattasauman korjaus 1

Kaikki irtolaasti poistetaan ja sauman reunat puhdistetaan huolella koko alueelta, jotta uusi laasti tarttuu kunnolla. TÄRKEÄÄ! Jos laattojen alla on vesieriste, sitä ei saa vaurioittaa korjaustöiden aikana.

Laattasauman korjaus 2

Valetussa lattiassa voi ottaa koneet avuksi, ellei valettuun lattiaan ole laatoitusta tehtäessä jostakin syystä asennettu vesieristettä. Monitoimikone voi olla hyvin tehokas, ja kulmahiomakone tarttuu niin ikään hyvin kiinni.

Monitoimikoneella voi puhdistaa saumojen reunat varovasti.

Laattasauman korjaus 3

Sauma puhdistetaan pölystä lopuksi pölynimuria käyttäen. Tämän jälkeen sekoitetaan laattalaasti. Kun laasti on kiinteytynyt muutaman minuutin, saumat harjataan kostealla harjalla, jotta vesi ei imeydy ulos laastista liian nopeasti.

Laattasauman korjaus 4

Sekoitettu saumalaasti painellaan saumoihin kumilastalla. Vetämällä lastaa ristikkäin saumojen yli kaikkiin suuntiin saumat saa täyteen. Tasoitteelle ei ole käyttöä, sillä saumoihin ei mahdu massaa. Saumat saavat kuivua täysin kiinteiksi.

Laattasauman korjaus 5

Ylimääräinen laasti pyyhitään pois hieman kostealla sienellä. Vesi irrottaa laastia, joten älä käytä sitä liikaa. Pese ristisuuntiin ja puhdista sieni usein. Kiillota laatat ja saumat kuivalla liinalla 2-3 tunnin päästä tai seuraavana päivänä.

Video

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

Video

VINKIT: Kapeiden saumojen saumaaminen

Video

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.