10 tavallista maalausvirhettä – näin vältät ne

Kuinka monta perinteistä virhettä teet, kun maalaat? Lue tästä maalarin vinkit, joiden avulla vältät virheet.

Iso, tasainen seinäpinta on maalia vaille valmista. Tartut reippaasti telaan, mutta jälki ei näytä hyvältä!

Se johtuu todennäköisesti siitä, että olet tehnyt yhden tai useamman perinteisistä maalausvirheistä.

Lue parhaat maalausniksit ja lopeta tyriminen!

1. Vedätkö siksakkia?

Kiusaus on suuri, kun edessä on iso, valkoinen seinä. Olisi mukavaa antaa mennä ja sutia niin paljon kuin sielu sietää. Maali ei kuitenkaan leviä tasaisesti, jos telaa liikutellaan ristiin rastiin. Seinään tulee helposti valumia, kun maalia on liikaa, sekä pälviä, kun maalia on liian vähän. Epätasaisuutta kannattaa välttää viimeiseen asti.

Sikin sokin maalaaminen myös rasittaa selkää ja niskaa. Maalaa seinät pitkin, suorin vedoin, ylhäältä alas, hitaasti ja rauhallisesti. Se varmistaa, että maali leviää tasaisesti ja jäljestä tulee siistiä. Se tekee hyvää myös keholle, varsinkin, jos maalattavaa seinää on parisataa neliötä.

2. Käytätkö vain kaukaloa?

Moni on tottunut kaatamaan maalin purkista kaukaloon. Maalia säästyy, kun sitä otetaan vähän kerrallaan. Menetelmässä on se vika, ettei kaukaloon mahdu niin paljon maalia, että sillä voisi maalata kokonaisen seinän. Maalaaminen on pakko keskeyttää tuon tuostakin siksi aikaa, kun kaukaloon kaadetaan lisää maalia.

Unohda jatkuva purkin kallistelu! Käytä kaukalon sijaan isoa nelikulmaista astiaa, laita sen pohjalle muovipussi ja kaada maali siihen. Ylimääräinen maali on helppo pyyhkiä telasta astian reunaan. Voit käyttää lisäksi jatkovartta, jotta et saa selkääsi ja käsivarsiasi kipeiksi.

3. Pihisteletkö maalarinteipissä?

Hyvä maali maksaa, mutta niin maksavat myös hyvät työkalut. Päteekö se myös maalarinteippiin? Eikö maalikaupassa voi säästää vähän rahaa ostamalla halvinta laatua? Ei, sillä siitä koituu vain vaikeuksia.

Hyvä teippi pysyy lujasti kiinni seinässä ja helpottaa terävien reunojen tekemistä. Halpa teippi sopii esimerkiksi suojamuovin kiinnittämiseen. Muihin tarkoituksiin kannattaa käyttää kalliimpaa laatua.

4. Unohdatko pestä puupinnat?

Pinnat, joita kosketellaan paljon, pitää pestä maalattavan pinnan pesuaineella ennen maalaamista. Puhdista huolellisesti ainakin ovet sekä ovien ja ikkunoiden karmit. Käsistä jää rasvatahroja kaikille pinnoille, eikä maali tartu kunnolla kiinni rasvaan. Oikeastaan kaikki puupinnat kannattaa puhdistaa huolellisesti ennen maalaamista.

5. Maalaatko kuivan maalin päälle?

Maalaa aina hyvässä järjestyksessä, jos haluat nousta tee se itse -maalarien supersarjaan. Suunnitelmallisesti maalattu pinta näyttää yhtenäiseltä, eikä seinään tule näkyviä rajoja. Suunnittele työ hyvin, äläkä maalaa uudelleen kohtia, jotka ovat jo kuivuneet.

6. Etkö maalaa reunateippiä?

Jos maalaat seinän kahdella eri värillä, levitä pohjamaalia myös rajausteipin päälle. Levitä maalarinteipin päälle ohut kerros maalia, jotta eriväristen alueiden raja pysyy terävänä.

Maalaa teippi telalla kahteen kertaan. Pohjavärin pitäisi olla mahdollisimman lähellä seinän lopullista värisävyä.

7. Hiotko puupinnat vain yhteen kertaan?

Kun puuta maalataan, sen kuidut nousevat pystyyn ja pinnasta tulee epätasainen. Puun pinta PITÄÄ hioa sileäksi ennen uuden maalikerroksen levittämistä. Hio puu joka kerroksen jälkeen ja maalaat käsittelemättömät puut kolmeen kertaan. Käytä aluksi pohjamaalia, hio, levitä toinen kerros pohjamaalia ja hio taas. Levitä pintamaali vasta sen jälkeen.

8. Teetkö valumajälkiä tai pälviä?

Kuinka paljon maalia telassa pitää olla? Siihen ei ole kovin helppo vastata. Lopputulos paljastaa kuitenkin selvästi, jos tela on ollut liian kuiva tai märkä. Jos maalia on liian ohut kerros, seinä alkaa kuultaa sen läpi, kun maali kuivuu. Jos niin käy, seinä pitää maalata toiseen kertaan. Jos telassa on liikaa maalia, seinään tulee helposti paksuja valumajälkiä. Kuivuneet valumat voi hioa pois maalin kuivuttua jyväkoon 120 hiomapaperilla.

Tee niin kuin ammattilaiset. Kasta tela maaliin ja pyöritä sitä pari kertaa maalipöntön reunaa vasten, ennen kuin nostat telan seinälle. Siten seinään ja telaan tulee juuri sopiva määrä maalia.

9. Etkö käytä pientä telaa katon rajassa?

Seinän ja katon rajaa on vaikea maalata siististi. Isolla telalla se on vielä vaikeampaa. Iso tela toimii hyvin isoilla ja suorilla seinä- pinnoilla, mutta katon rajassa tarvitaan pienempiä työkaluja.

Tee aluksi pensselillä suora raja mahdollisimman lähelle kattoa. Käytä sen jälkeen pientä maalitelaa ja maalaa sillä pensselin jäljen päälle. Tela häivyttää maalin pinnasta pensselin jättämät raidat.

10. Maalaatko märkää akryylia?

Akryylisaumamassa sopii loistavasti halkeamien ja rakojen paikkaamiseen esimerkiksi seinän ja katon rajassa. On kuitenkin tärkeää, että sauma maalataan vasta, kun se on saanut kuivua tarpeeksi. Jos sauma ei ole kuiva, maali ei tartu kunnolla kiinni ja irtoaa isoina liuskoina. Se on ajan ja maalin haaskausta.

Toimitus suosittelee: Maalaa talosi puhelimella!