Tiilikaton muuraaminen

Vanhoissa taloissa, joissa ei ole aluskatetta, tiilikatot on muurattu alhaalta päin, niin ettei katon alle pääse sadevettä eikä lunta. Tässä näkyy selvästi, että muuraus ei ole kunnossa.

Muurari näyttää, miten se korjataan. Muurari näyttää myös, miten katto muurataan ulkoapäin. Sen tarkoituksena on estää tuulta irrottamasta uloimpia kattotiiliä. Laastisekoitukseen käytetään vettä, sementtiä ja laastia.

Työkaluina tarvitaan vain saumarautaa, putskauhaa ja patterisivellintä. Muurari käyttää myös itse tekemäänsä hierrintä. Tavallisesta hiertimestä poiketen tämä on täysin neliön muotoinen ja kädensijan sijasta keskellä on keppi.

Sen ansiosta voi työskennellä paremmassa asennossa. Laasti ja sementti sekoitetaan kymmenen suhteessa yhteen. Seoksesta ei saa tulla liian sakeaa, sillä silloin tiilet halkeavat sauman sijaan, jos tulee myrsky.

Seos sekoitetaan huolellisesti, ja vettä lisätään vähän kerrallaan, ettei seoksesta tule liian laiha. Valmiin laastin koostumuksen pitäisi muistuttaa muovailuvahaa.

Saumattaessa on tärkeää kostuttaa tiilet saumauskohdasta. Muuten laasti ei tartu kunnolla.Laastia pitää sekoittaa kaiken aikaa, jotta se pysyy notkeana. Ennen saumauksen aloittamista vanha irtonainen laasti pitää poistaa.

Muuten saumaaminen on melko yksinkertaista työtä. Laastia tulee sekä pysty- että vaakasuoriin saumoihin. Käyttämällä sekä saumarautaa että putskauhaa pääsee kätevästi ahtaisiinkin koloihin. Vaikeapääsyisimpiin kohtiin voi lyödä laastia niin että se tarttuu kiinni ja tiivistää sauman.

Saumauksen lopuksi laasti silotellaan märällä patterisiveltimellä, niin että saumoista tulee sileät ja tiiviit. Ammattilainen suosittelee tarkistamaan tiilikaton aina loppukesästä ja tarkistamaan ja mahdollisesti kunnostamaan kaikki saumat.

Joistakin kohdista kattoa ei voi saumata sisältäpäin. Silloin ne voi saumata ulkoa. ässäkin kaikki saumat kostutetaan ensimmäiseksi. Laastia lisätään nyt kaikkiin liitoksiin.

On oltava tarkkana ettei sotke turhaan tiiliä. Lopuksi saumat silotellaan kostealla patterisiveltimellä. Katto saumataan ulkoapäin vain sellaisista kohdista, joissa sitä ei voi saumata sisältä.

    Muut lukevat juuri nyt …