Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sisäilma

Hyvä sisäilma varmistaa, ettei asuntoon ala kertyä kosteutta ja hometta. Lue ohjeistamme, miten varmistat asuntoosi hyvän sisäilman.

Hyvä sisäilma

Kotona ollaan noin puolet vuorokaudesta, joten talon sisäilmalla on iso vaikutus jokaisen terveyteen ja hyvinvointiin.

Hyvän sisäilman saavuttamiseksi voi tehdä paljon erilaisia asioita. Tärkeintä on vähentää kosteutta ja homeen kasvuedellytyksiä. Olemme koonneet tälle sivulle hyviä neuvoja ja tee se itse -ohjeita, joilla voit parantaa asunnon sisäilman laatua.

Sisäilmamittaukset

Ilmankosteus on tärkeä asia sisäilman kannalta. Asunnon ilmankosteus on helppo tarkistaa halvalla kosteusmittarilla. Ilmankosteus kannattaa mitata kolmesti päivässä pitemmän ajan kuluessa. Sopiva kosteusprosentti vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Sisäilman kosteus

Sisäilman kosteuden pitäisi olla:

  • Noin 35 prosenttia
  • Alle 60% kesällä
  • yli 30 % talvella

Kuiva sisäilma

Liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa ihon, silmien ja limakalvojen kuivumista. Kuiva sisäilma voi aiheuttaa myös lattioiden, paneelikattojen ja ovien supistumista sekä muiden puurakenteiden halkeilua. Sisäilman kosteutta on helpointa nostaa ilmankostuttimella.

Kodin sisäilma

Kahden aikuisen ja kahden lapsen perhe tuottaa sisäilmaan noin 10 litraa nestettä vuorokaudessa. Kosteutta syntyy muun muassa ruuanlaitosta, pyykinpesusta, suihkussa käymisestä ja uloshengityksestä. Kosteuden pitää siirtyä ulos, jotta se ei imeydy rakenteisiin ja aiheuta hometta.

LUE LISÄÄ: 15 homemyyttiä

Vähennä asunnon kosteutta

Sisäilma pysyy hyvänä, jos kosteus pääsee siirtymään ulos. Voit vähentää kosteutta monella tavalla. Tuulettaminen on kaikkein helpoin ja tehokkain tapa vähentää sisäilman kosteutta. Taloon voi asentaa myös tuulettimia. Voit lukea siitä lisää tältä sivulta.

LUE LISÄÄ: Asenna kylpyhuoneeseen tuuletin

Kellarin kosteus

Kellari on usein talon kosteimpia ja vaikeimmin tuuletettavia paikkoja. Kokosimme yhteen juttuja, joilla voit parantaa kellarin sisäilmaa. Löydät ne täältä: Vähennä kellarin kosteutta

LUE LISÄÄ: Lattiasieni on näin vaarallinen

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin