Kylmäsilta eristäminen: Kylmäsilta voi syntyä huonosti eristettyyn paikkaan.

Mikä on kylmäsilta?

Kylmäsilta on rakenteen osa, josta lämpö karkaa ulos ja kylmä pääsee sisään. Kylmäsilta johtuu yleensä eristeiden puutteesta tai huonoudesta tai siitä, että kiinteä rakenne ulottuu ulkoseinästä sisälle asti. Kylmäsilta voi näkyä seinän tai katon sisäpuolella mustina tahroina. Kosteus tiivistyy kylmäsillan kohdalle, ja pöly tarttuu kiinni kosteuteen.

Miten kylmäsillan voi huomata?

Kylmäsillan kohdalla tuntuu usein vetoa. Jos epäilet, että seinässä on kylmäsilta, voit tarkistaa asian infrapunalämpömittarilla, joka mittaa seinän pintalämpötilan. Vertaa kylmältä tuntuvaa kohtaa muuhun rakenteeseen.

Infrapunalämpömittari voi auttaa pienentämään lämmityskuluja ja säästämään rahaa. Sen lisäksi se voi paljastaa isot lämpötilaerot, jotka voivat aiheuttaa hometta.

Lue lisää: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Miten kylmäsilta syntyy?

Kylmäsiltoja on yleensä välipohjien kohdalla. Katto- tai lattiapalkit saattavat yltää ulkoseinään asti, tai puurakenteiden välissä on liian vähän eristeitä. Myös puuttuvat tai pilalle menneet eristeet aiheuttavat kylmäsiltoja.

Kylmäsillat katossa ja lattiassa

Myös katossa tai lattiassa voi olla kylmäsiltoja, jos eristeitä on liian vähän. Silloin kylmät puurakenteet kuljettavat pakkasta huoneisiin. Kylmäsillat ovat tyypillisiä kattoikkunoiden ja ulokkeiden kohdalla.

Miten kylmäsillat korjataan?

Kylmäsillan korjaaminen voi olla vaikeaa, jos kylmäsilta johtuu virheellisestä rakenteesta. Jos koko rakennetta ei haluta tehdä uusiksi, lisäeristäminen on yleensä ainoa vaihtoehto.

Puuttuvista eristeistä johtuvien kylmäsiltojen korjaaminen on helpompaa. Painuneet tai pilalle menneet eristeet pitää vaihtaa uusiin.

Kylmäsillan eristäminen sisäpuolelta

Kylmäsillan voi korjata lisäämättä eristettä rakenteen sisäpuolelle. Muista lisätä rakenteeseen höyrynsulku, ellei sitä ole, jotta kosteus ei ala kertyä rakenteen sisälle. Voit ehkäistä veden tiivistymistä käyttämällä diffuusioavoimia materiaaleja.

Lue lisää: Eristä helposti ilman höyrynsulkua