Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Estä poistoputken kondensoituminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jos kodinhoitohuoneesi tai WC:si ilmanpoistoputki on johdettu kylmän ullakon läpi, putkeen saattaa kerääntyä kondenssivettä. Katso, miten vältät kosteusvahingot.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
50 euroa
Estä poistoputken kondensoituminen

Johdanto

Hyvällä sisäilmalla on iso merkitys, ja tämä liittyy oleellisesti kunnolliseen tuuletukseen. Usein keittiön ja kylpyhuoneen tuulettumisesta on huolehdittu, mutta moni on ratkaissut asian vain johtamalla poistoputken ullakon läpi miettimättä lainkaan eristämistä.

Eristämätön poistoputki kuljettaa nimittäin lämmintä huoneilmaa huoneesta ylös ja talosta ulos. Jos putki kulkee kylmän ullakon läpi, putken sisään syntyy kondenssivettä, joka valuu pisaroina alas. Putkeen liitetyt sähkölaitteet voivat myös vaurioitua, jos niihin pääsee kondenssivettä, mikä saattaa johtaa jopa tulipaloon.

Näytämme, miten asennat poistoputken esimerkiksi kodinhoitohuoneesta oikeaoppisesti. Tähän on valittu halpa ja helppo putkituote, flex-putki, jonka eristämme alumiinipinnoitetuilla eristematoilla. Voit ostaa myös valmiiksi eristettyjä flex-putkia ja kiinteitä poistoputkia joko eristettyinä tai eristämättöminä.

Nämä tuotteet ovat kuitenkin kalliimpia ja vaikeampia asentaa kuin esittelemämme ratkaisu. Nyt voit säästää rahaa ja vaivaa.

Ohjeet

Flex-putki

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Flex-putki on tehty ohuesta muovista, jota on vahvistettu karkaistuin teräslan-kakiertein. Kierteiden ansiosta putken voi litistää kokoon ja säilyttää helposti verstaalla. Putki on yhtä helppo vetää hyvinkin pitkäksi. Se venyy maksimi-pituuteensa hajoamatta.

Tavanomainen virhe, joka flex-putkia asennettaessa usein tehdään on, että putkea ei vedetä kylliksi auki. Tämän seurauksena ilmanvastus putkessa muodostuu niin suureksi, että puhaltimen moottori joutuu käyttämään enem-män voimaa (ja virtaa) kyetäkseen puhaltamaan ilman putken läpi.

1

Työnnä flex-putki välipohjaan tehdyn reiän läpi niin, että voit liittää sen kylpyhuoneen ilmanpoistoon.

TÄRKEÄÄ: Flex-putken ympärys on eristettävä läpivientikohdassa paloturvallisuussyistä.

2

Leikkaa flex-putki oikeaan pituuteen. Ohutta muovia on helppo leikata taittoteräveitsellä.

3

Katkaise letkun teräslangat. Lanka on karkaistua ja erittäin kovaa, joten käytä vahvoja pihtejä tai sivuleikkureita teräslankojen katkaisemiseen.

4

Vedä flex-putki pitkäksi ja asenna se vesikaton läpi työntyvän tuuletus-putken kauluksen ympärille. Letkun pitää olla kokonaan ulosvedetty, kun se on lopullisesti asennettu.

5

Kiinnitä flex-putki yläpäästään letkunkiristimellä. Käytä ruuvitalttaa varoen, jotta et vahingossa puhkaise putkeen reikää.

Eristäminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Jotta flex-putken sisälle ei pääsisi muo-dostumaan kondenssivettä, putki eriste-tään 50 mm:n mineraalivillalla. Käyttä-mämme eristematto on verhoiltu alu-miinilla ulospäin tulevalta puolelta. Kun olet rullannut eristeen putken ympärille ja tiivistänyt sen ilmastointiteipillä, eris-teen sisään ei pääse kosteutta heikentä-mään sen eristyskykyä.

Eriste on helpoin leikata silloin, kun se lepää lattialla - myös silloin, kun eristettä on sovitettava vinokaton mukaan. Käytä vanhaa leipäveistä, jos sinulla ei ole villaveistä.

1

Rullaa eristematto flex-putkenpätkän ympärille, niin näet helposti, miten pitkä eristelevyn täytyy olla. Leikkaa levy villaveitsellä (tai leipäveitsellä).

2

Päällystä flex-putken alin osa eristeellä. Tässä vaiheessa apulaisesta on hyötyä. Eristeen voi kiinnittää teipillä siksi aikaa, että saa saumat lopullisesti teipattua tiiviisti kiinni.

3

Sulje saumat ilmastointiteipillä. Teippaa ensin sauman yli poikittain ja lopuksi pitkittäin, jotta saat saumasta varmasti tiiviin.

4

Jatka eristämällä ylöspäin. Mittaa putken etäisyys viimeisestä lähinnä kattoa olevasta osuudesta putken etupuolelta (A) ja takapuolelta (B). Näin saat eristelevyn leikattua siten, että se myötäilee katon kaltevuutta.

5

Siirrä ottamasi mitat eriste-levyyn, jonka olet jo leikannut flex-putken ympäri riittävään kokoon. Lyhyt mitta (B) sijoitetaan levyn keskelle, jotta saat saumakohdan itseäsi vasten, jolloin eriste on helpoin saumata tiiviiksi.

6

Asenna eristelevyt samaan tapaan kuin aikaisemmin: ilmastointiteipillä ensin poikittain sauman yli ja sitten pitkittäin saumakohdasta.

7

Sulje sauma kuten aikaisemmin ilmastointiteipillä. Muista tiivistää myös kahden levyn välinen vaakasauma.

Siirrä poistoputken läpivientiä ja lyhennä flex-putkea

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Jotta flex-putki olisi mah dolli-simman lyhyt, voit joutua siirtämään putken läpivientiä.

Pelkkä eristys ei riitä. Flex-putkeen voi tiivistyä vettä myös siksi, että se joutuu kiemurtelemaan lattiaa pitkin. Tällöin on parempi siirtää katolla olevaa hatullisen poistoputken läpivientikohtaa niin, että flex-putkesta saadaan mahdollisimman lyhyt ja pystysuora.

TÄRKEÄÄ! Kun työskentelet kaltevalla katolla, pue yllesi kunnolliset turvavaljaat, ja varmista, että ne on kiinnitetty lujasti ja tur-vallisesti, tai pystytä telineet, jotta et putoa katolta. Me pystytimme telineet, jotka eivät kuitenkaan näy näissä kuvissa.

1

Poistamme ensin kattotiiliä ja tarkistamme, mihin putki tulisi sijoittaa. Poista niin monta tiiltä, että voit liikkua katolla turvalli sesti.

TÄRKEÄÄ! Muista turvavaljaat.

2

Leikkaa aluskatteeseen reikä terävällä veitsellä. Nailonvahvisteista alusmuovia on helppo leikata. Kiinteän aluskatteen sahaaminen vaatii pistosahan.

3

Sovita kaulus poistoputkeen. Joustava kaulus istuu tiukasti put ken ympärille, eikä päästä vettä lävitseen. Kauluksen voi ostaa rakennustarvike liikkeestä.

4

Poista kauluksen taustamuovi, jotta tarrapinta tulee esiin.

TÄRKEÄÄ! Puhdista kiinnityspinta spriillä, jotta kaulus tarttuu kunnolla kiinni.

5

Aseta kaulus aluskatteelle ja paina se kunnolla kiinni niin, että sen alle ei pääse ilmaa eikä vettä.

6

Asenna hatulla varustettu poistoputki. Me käytämme vanhaa, mutta uusi, valmiiksi eristetty putki olisi parempi vaihtoehto. Kiinnitä putken kaulus kattoruoteisiin ja aseta tiilet paikoilleen.

Materiaalit

  • Flex-putki 50 mm:n mineraalivillaa (alum.pinta)
  • Itsekiinnittyvä, joustava kaulus (tarv.)
  • Ilmastointiteippiä, letkukiristin

Vie aikaa

Tunti tai pari koko työhön.

Hinta

Noin 50 € kattaa putken, eristeet ja teipit.

Vaikeusaste

Mikäli et työskentele katolla tai siirrä poistoputken paikkaa tai asenna uutta, selviät tehtävästä helpolla.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin