Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 NIKSIÄ: Torju kosteus, laho ja home

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Rakenteisiin kertyvä kosteus voi vahingoittaa taloa ja asukkaiden terveyttä. Sen voi onneksi estää. Näytämme, miten voit välttyä liialliselta kosteudelta, laholta ja homeelta muutamalla helpolla keinolla.

Johdanto

Tavallinen asuminen tuottaa jatkuvasti kosteutta asunnon sisäilmaan. Kosteutta syntyy muun muassa ruuanlaitosta, pyykinpesusta, kylpemisestä ja siivoamisesta. Pelkästään iholta ja hengityksestä haihtuu ilmaan useita litroja vettä joka vuorokausi. Rakenteisiin kertyvä kosteus voi vahingoittaa taloa ja asukkaiden terveyttä.

Onneksi kosteuden torjumiseen on hyviä keinoja. Pienet asiat kuten suihkun tuuletus, makuuhuoneen poistoilmaventtiili ja välioven alle jätetty rako voivat pitää homesienet pois rakenteista.

Tärkein keino

Tärkeintä on, että talon sisäilma pysyy kuivana ja hyvänä. Se tarkoittaa, että sisäilman pitää vaihtua jatkuvasti raikkaaseen ulkoilmaan. Hyvä ilmanvaihto takaa, ettei taloon tule huonosta tuuletuksesta johtuvia kosteusongelmia.

Kosteusongelmien perimmäinen syy on fysikaalinen. Ulkoa tuleva ilma lämpenee sisällä ja sitoo itseensä kosteutta.

LUE LISÄÄ: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

Tuuleta ilma ulos talosta

Kostean ilman pitää poistua talosta, ennen kuin vesi tiivistyy pisaroiksi kylmille pinnoille. Vähäisestä ja ajoittaisesta kosteudesta ei ole vaaraa, mutta rakenteisiin kertyvä kosteus muodostaan hyvän kasvualustan home- ja lahottajasienille.

Hyvä tuuletus poistaa sisäilmasta kosteuden lisäksi hiukkasia, joita tulee esimerkiksi kynttilöiden polttamisesta.

Täältä kosteus tulee

Vältyt monelta kosteusvauriolta, jos ymmärrät, mistä kosteus tulee. Voit vähentää kosteuden määrää, tuulettaa oikeaa huonetta oikeaan aikaan ja huomata nopeasti mahdolliset vauriot.

Raikas sisäilma ilman lämpöhukkaa

Ilmastointilaitteet pitävät ilman kuivana ja lämpimänä, mutta eivät hukkaa lämfrisk, tør pöä. Hyvään ilmanvaihtoon ei kuitendu både kaan tarvita uutta ilmastointikonetta, et godt vaan sopiva tuuletus riittää.

Yksi tärkeimmistä neuvoista on, että kan det kylpyhuoneen ikkunat kannattaa pitää suljettuina etenkin kylvyn aikana. Tuuli puhaltaa sisään avatusta kylpyhuoneen ikkunasta ja siirtää kosteuden muihin huoneisiin.

Hyvä ilmanvaihto ohjaa ilman talon läpi oikeassa järjestyksessä ja pitää talon sisäilman raikkaana.

Ohjeet

Kaksi hyvää tuuletustapaa

Voit varmistaa hyvän ilmanvaihdon sekä kuivan ja terveen sisäilman kahdella toisiaan tulevalla tekniikalla. Talon ilmanvaihtojärjestelmä toimii enemmän tai vähemmän automaattisesti ja tuulettaa taloa vuorokauden ympäri. Voit tehostaa ilmanvaihtoa lyhyillä, 3-4 kertaa päivässä toistuvilla tuuletuksilla.

Talon ilmanvaihtojärjestelmä varmistaa, että ilma vaihtuu talossa koko ajan. Liesituuletin tai suihkuun yhdistetty huippuimuri tehostaa ilmanvaihtoa. Ilmastointi hukkaa lämpöä, ellei siinä ole lämmön talteenottoa.

Lyhyet, tehokkaat tuuletukset hoituvat ikkunoilla ja ovilla. Avaa ikkunat ja ovet muutamaksi minuutiksi pari kertaa päivässä. Jos käännät lämmityspatterit kiinni tuuletuksen ajaksi, lämpöä karkaa suhteellisen vähän.

Raitisilmaventtiili ulkoseinään

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Talon seinään asennettava raitis ilmaventtiili on hyvä ja varma keino parantaa ilmastointia. Venttiili ei kuitenkaan ole pelkkä reikä seinässä.

Sisäpuolella on kansi, jonka voi avata ja sulkea. Ulkopuolella on ritilä, joka pitää hyönteiset ja muut eläimet talon ulkopuolella.

Putken on oltava tiivis, jotta kostea sisäilma ei tunkeudu talon rakenteisiin ja aiheuta kosteusongelmia.

1

Poraa reikä ulkopuolelta voimakkaalla porakoneella. Varmista aluksi ohuella terällä, että reikä osuu juuri oikeaan paikkaan. Poraa viimeiset millit sisältä. Tee reiästä hieman viisto, jotta sadevesi ei valu sisään.

2

Työnnä tuuletusputki reikään molemmilta puolilta. Toinen osa työnnetään toisen sisään, jotta liitoksesta tulee tiivis eikä saumasta pääse kosteutta rakenteisiin.

3

Työnnä putken ritiläpuoli reikään ulkopuolelta. Sivele ritilän reunoihin liimaa. Ritilä pitää hyönteiset ja muut eläimet putken ulkopuolella.

4

Työnnä putken venttiilipuoli reikään ja liimaa venttiili sisäseinään. Kiinnitä venttiilin kansi keskellä olevaan reikään.

5

Säätele ilman tuloa venttiiliä kiertämällä. Muista, että vanha ilma poistuu talosta vain, jos tilalle virtaa uutta ilmaa.

Venttiili ikkunan karmiin

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Taloon saadaan nopeasti raikasta ilmaa ikkunoihin asennettavilla venttiileillä. Venttiilit voi avata ja sulkea tarpeen mukaan.

1

Poraa karmiin tiheä rivi reikiä 10-12 millin terällä. Tee reiät aluksi pienemmällä terällä.

2

Peitä reiät ulkopuolelta ritilällä ja sisäpuolelta venttiilillä, jotta hyttyset eivät pääse sisään.

Tuuletin ulkoseinään

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kylpyhuone tuulettuu yleensä ulkoseinän läpi ja keittiö katon kautta liesituulettimella.

Kun ilma puhalletaan ulos talosta, poistoilmaputkeen syntyy ylipainetta. Putkien on oltava täysin tiiviitä, jotta kosteus siirtyy ulos asti eikä tunkeudu talon seinä- ja katto rakenteisiin.

1

Poraa seinään reikä isolla kuppiterällä. Tee aluksi reikä pitkällä ja ohuella terällä, jotta osaat kohdistaa kuppiterän oikeaan paikkaan molemmilla puolilla. Kallista putki ulospäin.

2

Kiinnitä ritilä ja tuuletusputki ulkoseinään. Voit ostaa ritilän, joka sulkeutuu itsestään, jos tuuli puhaltaa suoraan sisälle.

3

Aseta tuuletin putken suulle ja ruuvaa tuuletin seinään. Tilaa sähköasentaja kytkemään virta laitteeseen.

Tuuletusputki katon läpi

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Tuuletusputken vieminen katon läpi on vaikeampaa kuin seinäkanavan rakentaminen. Katon kautta tuulettamisessa on kuitenkin se etu, että korkeusero luo putkeen painovoimaisen tuuletuksen.

Talo tuulettuu koko ajan, vaikka tuuletin ei ole päällä. Painovoimainen tuuletus on vanha ja hyvä keksintö, joka vähentää kodin kosteusongelmia.

Tuulettimen asentaminen sähköverkkoon vaatii sähköasentajan ammattitaitoa.

1

Tee reikä vesikattoon. Tee vesikattoon ja aluskatteeseen läpiviennin valmistajan ohjeiden mukainen reikä.

2

Kiinnitä poistoilmaputki. Tee työt läpiviennin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käytä työhön oikeita työkaluja ja aineita sekä vain saman valmistajan läpivientikappaleita.

3

Vedä ilmastointiputki tuulettimelta huippuimurille. Putki pitää eristää välikatolla, jotta kostea ilma ei jäädy putken sisäpintaan.

4

Ruuvaa tuuletin kiinni sisäkattoon. Muista, että tuulettimen kytkemiseen tarvitaan aina valtuutettu sähköasentaja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: 4 NIKSIÄ: Torju kosteus, laho ja home
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin