Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Poraa sokkeliin aukko

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Haiseeko kellari liikaa kellarille? Onko kellarin ilma raskasta ja kosteaa? Poraa seinään tai sokkeliin reikä, niin saat kellariin raitista ilmaa ja hyvän sisäilman.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1/2 tunti/reikä
Hinta
65 euroa

Johdanto

Kellarissa ei tarvitse haista huonolle. Puolittain happama, maaperältä haiseva ilma on hyvin helppo korvata laadukkaalla ilmalla. Ulkoa pitää vain houkutella raitis ilma sisään ja mie-luiten useammasta kohdin. Kiviseinän läpi porattava 82 mm:n reikä vaatii toki hieman voimia, mutta jos vuokraa tehokkaan porava-saran ja kunnon terän, tehtävästä sel-viää vähäisemmilläkin lihasvoimilla.

Reikiä on porattava useaan koh-taan, mieluiten kaikkiin tuuletettaviin kellaritiloihin, jotta ”käytetty” ilma saadaan poistettua. Reikiä ei jätetä ammottamaan auki, vaan ne varustetaan venttiileillä, joiden avulla ilman määrää voidaan säätää.

Ilma on saatava liikkumaan kella-ritiloissa esimerkiksi asentamalla sisäseiniin tuuletusritilät.

Ohjeet

Poraa seinään reikä

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Tehokkaalla poravasaralla ja vankalla reikäsahalla voi porata seinän tai muu-ratun sokkelin läpi. Koneita ja teriä voi vuokrata muutamalla kymmenellä eurolla konevuokraamoista. Betoninen sokkeli vaatii tehokkaan koneen. Kysele konevuokraamosta sopivaa mallia.

Reiät on tärkeää porata hieman viistoon, jotta mahdollinen sade- tai kondenssivesi ei valu taloon sisään. Ulkoa-päin poratessa terä pitää suunnata hieman ylöspäin. Mutta vain hieman, jotta reiästä ei tule liian vino. Tällöin venttii-lin sisäosaa ja ritilää on hankala saada asetettua siististi seinän tasoon.

Pidä koneesta aina kunnolla kiinni.

1

Ota mitta ikkuna-aukon reunasta venttiilipaikan reunaan. Päätä, mihin kohtaan sijoitat venttiilin. Mittaa tarvitaan hetken kuluttua ulkona. Tämä venttiili päätettiin sijoittaa 15 cm:n päähän ikkuna-aukon reunasta.

2

Merkitse mitta ulkoseinään. Mittaa jälleen ikkuna-aukon reunasta, mutta nyt putken keskikohtaan saakka. Nyt voit porata pitkällä ja kapealla poranterällä sisäpuolelta. Terän pitäisi osua lähelle ulkopuolelle tekemääsi merkkiä.

3

Poraa tarvittaessa pitkällä poran-terällä sisältä seinän läpi, jos olet epä-varma ulkomittauksistasi. Jos apuna ei ole ikkunaa, mittaaminen voi tuntua vaikealta.

TÄRKEÄÄ! Poraa alaviistoon, jotta talon sisään ei pääse venttiilin kautta vettä.

4

Poraa reikä ulkoa sisäänpäin. Pitele poraa niin, että poraat hieman yläviistoon. Näin sade- tai kondenssivesi ei valu kellariin. Pysäytä, kun terän ohjaus-kärki juuri ja juuri leikkaa seinän sisäpinnan.

5

Poraa sisältä ulospäin. Aseta ohjauskärki siihen reikään, jonka teit, kun porasit ulkoa sisäänpäin. Poraa viimeiset senttimetrit sisältä ulospäin.

Asenna venttiili

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Tarkista, että venttiili on oikean pituinen ja että osat sopivat hyvin toisiinsa. Putkien pitää limittyä toisiinsa, jotta ne ovat tiiviit, kun ne kohtaavat toisensa porausreiästä.

2

Pursota reiän ympärille sisä-seinässä vana asennusliimaa. Liima pitää venttiilin paikallaan ja tiiviinä, jolloin ilma ei karkaa aukon reunoista.

3

Aseta venttiili paikalleen. Putken sisäosa työnnetään reikään, jonka jälkeen venttiili painetaan tiukasti liimaan. Vaihtoehtoisesti sen voi ruuvata kiinni seinään.

4

Asenna ulko-osa ulkoseinään. Työnnä putki reikään niin, että se yhdistyy toiseen putkeen.

TÄRKEÄÄ! Jos sisäpuolen liima ei ole ko-vettunut, jonkun on pideltävä sisäpuolen venttiiliä asennusajan, jotta se ei irtoa.

5

Nyt venttiileitä voi säätää kellarista käsin. Kokeile eri vaihto-ehtoja, mutta älä sulje venttiileitä kokonaan, varsinkaan talvisaikaan. Kellariin pitää saada raitista ilmaa.

Materiaalit

Vie aikaa

Puoli tuntia / reikä

Hinta

Venttiili: noin 40 € Koneen ja terän vuokraus: noin 25 €

Vaikeusaste

Raskaan koneen käyttö vaatii hieman voimia, mutta teknisesti tehtävä ei ole vaikea.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Poraa sokkeliin aukko
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin