Poraa sokkeliin aukko

Haiseeko kellari liikaa kellarille? Onko kellarin ilma raskasta ja kosteaa? Poraa seinään tai sokkeliin reikä, niin saat kellariin raitista ilmaa ja hyvän sisäilman.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1/2 tunti/reikä
Hinta
65 euroa

Johdanto

Kellarissa ei tarvitse haista huonolle. Puolittain happama, maaperältä haiseva ilma on hyvin helppo korvata laadukkaalla ilmalla. Ulkoa pitää vain houkutella raitis ilma sisään ja mie-luiten useammasta kohdin. Kiviseinän läpi porattava 82 mm:n reikä vaatii toki hieman voimia, mutta jos vuokraa tehokkaan porava-saran ja kunnon terän, tehtävästä sel-viää vähäisemmilläkin lihasvoimilla.

Reikiä on porattava useaan koh-taan, mieluiten kaikkiin tuuletettaviin kellaritiloihin, jotta ”käytetty” ilma saadaan poistettua. Reikiä ei jätetä ammottamaan auki, vaan ne varustetaan venttiileillä, joiden avulla ilman määrää voidaan säätää.

Ilma on saatava liikkumaan kella-ritiloissa esimerkiksi asentamalla sisäseiniin tuuletusritilät.

Ohjeet

01
Poraa seinään reikä 5 Vaihe

Tehokkaalla poravasaralla ja vankalla reikäsahalla voi porata seinän tai muu-ratun sokkelin läpi. Koneita ja teriä voi vuokrata muutamalla kymmenellä eurolla konevuokraamoista. Betoninen sokkeli vaatii tehokkaan koneen. Kysele konevuokraamosta sopivaa mallia.

Reiät on tärkeää porata hieman viistoon, jotta mahdollinen sade- tai kondenssivesi ei valu taloon sisään. Ulkoa-päin poratessa terä pitää suunnata hieman ylöspäin. Mutta vain hieman, jotta reiästä ei tule liian vino. Tällöin venttii-lin sisäosaa ja ritilää on hankala saada asetettua siististi seinän tasoon.

Pidä koneesta aina kunnolla kiinni.

1

Ota mitta ikkuna-aukon reunasta venttiilipaikan reunaan. Päätä, mihin kohtaan sijoitat venttiilin. Mittaa tarvitaan hetken kuluttua ulkona. Tämä venttiili päätettiin sijoittaa 15 cm:n päähän ikkuna-aukon reunasta.

2

Merkitse mitta ulkoseinään. Mittaa jälleen ikkuna-aukon reunasta, mutta nyt putken keskikohtaan saakka. Nyt voit porata pitkällä ja kapealla poranterällä sisäpuolelta. Terän pitäisi osua lähelle ulkopuolelle tekemääsi merkkiä.

3

Poraa tarvittaessa pitkällä poran-terällä sisältä seinän läpi, jos olet epä-varma ulkomittauksistasi. Jos apuna ei ole ikkunaa, mittaaminen voi tuntua vaikealta.

TÄRKEÄÄ! Poraa alaviistoon, jotta talon sisään ei pääse venttiilin kautta vettä.

4

Poraa reikä ulkoa sisäänpäin. Pitele poraa niin, että poraat hieman yläviistoon. Näin sade- tai kondenssivesi ei valu kellariin. Pysäytä, kun terän ohjaus-kärki juuri ja juuri leikkaa seinän sisäpinnan.

5

Poraa sisältä ulospäin. Aseta ohjauskärki siihen reikään, jonka teit, kun porasit ulkoa sisäänpäin. Poraa viimeiset senttimetrit sisältä ulospäin.

02
Asenna venttiili 5 Vaihe

1

Tarkista, että venttiili on oikean pituinen ja että osat sopivat hyvin toisiinsa. Putkien pitää limittyä toisiinsa, jotta ne ovat tiiviit, kun ne kohtaavat toisensa porausreiästä.

2

Pursota reiän ympärille sisä-seinässä vana asennusliimaa. Liima pitää venttiilin paikallaan ja tiiviinä, jolloin ilma ei karkaa aukon reunoista.

3

Aseta venttiili paikalleen. Putken sisäosa työnnetään reikään, jonka jälkeen venttiili painetaan tiukasti liimaan. Vaihtoehtoisesti sen voi ruuvata kiinni seinään.

4

Asenna ulko-osa ulkoseinään. Työnnä putki reikään niin, että se yhdistyy toiseen putkeen.

TÄRKEÄÄ! Jos sisäpuolen liima ei ole ko-vettunut, jonkun on pideltävä sisäpuolen venttiiliä asennusajan, jotta se ei irtoa.

5

Nyt venttiileitä voi säätää kellarista käsin. Kokeile eri vaihto-ehtoja, mutta älä sulje venttiileitä kokonaan, varsinkaan talvisaikaan. Kellariin pitää saada raitista ilmaa.

Materiaalit

Vie aikaa

Puoli tuntia / reikä

Hinta

Venttiili: noin 40 € Koneen ja terän vuokraus: noin 25 €

Vaikeusaste

Raskaan koneen käyttö vaatii hieman voimia, mutta teknisesti tehtävä ei ole vaikea.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kosteus kellarissa