Tietoa homeesta

Mitä homesienet ovat? Onko home vaarallista ja miten homesieniä syntyy? Tässä artikkelissa kerromme, mitä homesienet ovat ja missä niitä voi olla asunnossa.

Mitä homesienet ovat?

Homesienet ovat pieniä sieniä, joita voi kasvaa kaikissa orgaanisia aineita sisältävissä materiaaleissa, kuten puussa, tapetissa, kipsilevyissä, silikonissa ja villassa.

Homesieniä muodostuu itiöistä, jotka voivat levitä ilman mukana kaikkialle. Itiöitä on myös hengittämässämme ilmassa.

Homeitiöt on täysin mahdotonta pitää poissa asunnosta.

Useimmissa tapauksissa sienikasvusto voidaan poistaa itse, kunhan vain varmistat, että homeen syy on selvitetty ja sille on tehty jotain.
Katso tästä, kuinka se onnistuu: Homesienien ehkäiseminen ja poistaminen

Näin hometta muodostuu

Hometta mahdollisesti aiheuttavia itiöitä löytyy kaikkialta.
Ulkona homeesta on paljon hyötyä. Kaikki luonnossa oleva orgaaninen materiaali kuolisi, jos sienet eivät mahdollistaisi uusien kasvien kasvua käyttämällä vanhojen kasvien materiaalia uudestaan.

Sisätiloissa on myös tuhansittain itiöitä. Useimmat niistä kuivuvat tai eivät ole aktiivisia. Jos itiöitä on orgaanisen materiaalin kostealla pinnalla, ne heräävät ja alkavat kasvaa.

Näin syntyy uusia itiöitä. Nämä monet tuhannet itiöt heikentävät sisäilman.

LUE LISÄÄ: 15 homemyyttiä

Miltä homesieni näyttää?

Niin kauan kun ilmankosteus ei ylitä 60 prosenttia, vaaraa ei ole. Homeitiöt voivat kasvaa vain, jos kosteustaso nousee pitkäksi ajaksi vähintään 75 prosenttiin.

Homeitiöiden pinta nukkaantuu, kun ne kasvavat. Useimmat meistä mieltävät homeen lähinnä mustiksi tahroiksi, mutta väri riippuu sekä sienityypistä että materiaalista, jossa home kasvaa. On olemassa myös valkoista, vaaleanpunaista, ruskeaa ja vihreää homekasvustoa.

Musta home oireet

Homesienten väri riippuu sienityypistä, joten homesieniä voi esiintyä monissa eri väreissä ja sävyissä.

Homesienioireet

Homeen huomaa yleensä silloin, kun se muodostaa tummia läiskiä seinään, kattoon tai ikkunoiden viereen. Jotkut homeet haisevat samalta kuin maakellari, joten homeen voi tunnistaa myös hajun perusteella. Homeet kasvavat usein kalusteiden tai huonekalujen takana ulkoseinien vieressä. Ne ovat viileitä ja kosteita paikkoja, joissa homeet viihtyvät hyvin.

Jos kotonasi on esimerkiksi kosteita tai kylmiä paikkoja tai siellä haisee vanhalta mummonmökiltä, niin jossain on todennäköisesti hometta.

Jos et ole varma, onko talossasi homesieniä, tarkista asia etsimällä niitä nurkista, huonekalujen takaa ja kellarista.

Huurtuneiden ikkunoiden lähistö on myös hyvä tarkistaa. Kylmäsilta voi johtua esimerkiksi kelvottomasta rakenteesta, jossa rakennuksen osa johtaa ulkoa kylmää sisäseinän puolelle, ja silloin voi muodostua myös kondenssia eli kosteutta ja siten homesieniä.

Tee testi, jos olet edelleen epävarma. Lue lisää täältä: Homesienitesti: Homesienien tutkimus

Homesienioireet

Homesieniä näkyy tyypillisesti nurkissa, huonekalujen takana, kellarissa tai kosteiden ikkunoiden ympärillä kuten tässä.

Myrkyllisiä ja allergisoivia

Luonnossa on tuhansittain erilaisia homelajeja. Vain 12–14 niistä viihtyy asuintiloissa, ja vain kolme näistä on suoraan myrkyllisiä, eli ne luovuttavat toksiineja, joten niihin ei ole syytä koskea.

Kaikki homeet voivat kuitenkin huonontaa sisäilmaa ja aiheuttaa allergisia reaktioita. Ihmiset reagoivat homeeseen hyvin eri tavoin. Jotkut voivat elää vuosikaudet homeen saastuttamassa huoneessa ja toiset saavat hengitysoireita, päänsärkyä, nuhaa, kutinaa ja limakalvojen ärsytystä jo pienestä homemäärästä.

Vain 1–3 prosenttia meistä on allergisia homeella. Määrä saattaa nousta, sillä terveet ihmiset näyttävät nykyään herkistyvän helpommin allergioille altistuessaan voimakkaalle homekasvustolle.

Onko siitä vaaraa?

Homeet voivat olla vaarallisia etenkin siinä tapauksessa, että ne pääsevät lisääntymään ja leviämään vapaasti. Jos asunnossa on hometta, asialle pitää AINA tehdä jotain.

Jotkut ihmiset ovat niin allergisia homeille, että reagoivat välittömästi pieniinkin pitoisuuksiin. Jos hometta on ilmassa paljon, lähes kaikki saavat jonkinlaisia oireita pään- särystä väsymykseen ja silmien kuivumiseen.

Jos homeet leviävät vapaasti esimerkiksi lattian alla vuotavan vesiputken vieressä, koko lattia ja sitä ympäröivät rakenteet voivat vaatia peruskorjauksen. Joskus homeremontin alta pitää muuttaa kokonaan pois ja huonekalut vaihtaa uu- siin. Pahimmissa tapauk- sissa talo on homehtunut asuinkelvottomaksi ja se pitää purkaa.

LUE LISÄÄ: Lattiasieni on näin vaarallinen!

    Lisää samasta aiheesta Sisäilma