Kosteus kellarissa

Onko kellarissasi tunkkainen ja kostea sisäilma? Tai onko maali irronnut seinistä? Nouseeko betonilattiasta kosteutta? Onneksi kosteudesta pääsee yleensä eroon tavalla tai toisella. Löydät apua ja ohjeita näiltä sivuilta.

  Poista kosteus kellarista

  Vanhat kellarit ovat usein kosteita. Se johtuu siitä, että kellari on maan alla, mutta myös siitä, ettei kellarissa ole kunnon tuuletusikkunoita.

  Kosteus tulee kellariin seinien ja lattian läpi. Kosteutta tulee sateesta, maan kosteudesta ja pohjavedestä. Lähes kaikki kosteusongelmat voi poistaa tai niitä voi ainakin lievittää.

  Toimitus suosittelee: Kellaritilojen kosteus kuriin

  Onko kellarin kosteudesta haittaa?

  Ennen kuin aloitat tuuletusräppänöiden asentamisen, mieti tarkasti, onko kellarin kosteudesta haittaa.

  Kosteus on vaaraksi, jos se kertyy rakenteisiin, mutta kellarin seinien läpi siirtyvä ja sisäilman kautta ulos tuulettuva kosteus ei ole vaaraksi.

  LUE LISÄÄ: Kostumista voi torjua sisältäkin

  Kosteutta kellarin seinässä?

  Kosteus voi tulla kellariin seinien ja lattian läpi tai johtua huonosta ilmanvaihdosta. Voit selvittää kellarin kosteuden syyn helposti.

  Teippaa pala muovia kiinni kellarin seinään. Jos muovin seinän puoleinen pinta on kahden viikon päästä märkä, kosteus tulee ulkopuolelta. Jos sisäpuoli on märkä, se johtuu seinien kylmyydestä ja kellarin kosteasta ilmasta. Siinä tapauksessa parempi tuuletus kuivattaa kellarin.

  LUE LISÄÄ: Kosteus pois kellarin seinästä

  Näin tuuletat kostean kellarin

  Tuulettaminen on tärkeimpiä asioita kellarin kosteuden vähentämisessä. Jos asennat kellariin uudet ikkunat, varmista, että niissä on tuuletusventtiilit.

  Lue lisää täältä: Tuuletusventtiili poistaa huurun

  Ellei kellarissa ole ikkunoita, voit porata seiniin reikiä tuuletuksen parantamiseksi. Reiät kannattaa teettää timanttiporaajalla. Se ei maksa paljon, ja rei’istä tulee siistit.

  LUE MYOS: Poraa sokkeliin aukko

  Vältä ulkoa tuleva kosteus

  Jos kellarin kosteus on peräisin ulkoa, selvitä aluksi, mitä kosteuden kertymiselle voi tehdä. Jos kosteusongelmat ilmenevät äkillisesti esimerkiksi kovan sadekuuron jälkeen, sadeveden pois johtamisessa on parannettavaa. Sadevesikaivot saattavat olla tukossa tai vuotaa, tai sokkelissa voi olla halkeamia.

  LUE LISÄÄ: Kosteusjäljistä huolella eroon

  Korkealla oleva pohjavesi aiheuttaa kosteusongelmia kellarissa

  Jos kellarin kosteus johtuu korkealla olevasta pohjavedestä, perustusten alapuolelle pitää asentaa poistovesipumppu.

  Se on yksinkertaista mutta raskasta työtä, jossa tarvitaan yleensä kaivinkonetta ja ammattilaisten apua. Voit kuitenkin tehdä osan työstä itse.

  LUE MYOS: Kuivatusjärjestelmä kellariin