Näin vältät vedon

Ikkunoista vuotava kylmä ilma tuntuu vetona jaloissa. Lue tästä, miten vältät vedon.

Mitä veto on?

Vetoa syntyy, kun lämmin ilma nousee ylös, ja sen tilalle virtaa kylmää ilmaa. Siksi jalkoja palelee vetoisessa huoneessa. Usein vetoa esiintyy isojen, kylmien pintojen läheisyydessä. Veto johtuu siitä, että lämmin ilma osuu kylmään pintaan, jäähtyy ja laskee alas. Veto voi aiheutua isoista ikkunoista tai kylmistä ulkoseinistä. Veto voi johtua myös huonoista tiivisteistä tai raoista.

Vältä ikkunoista tuleva veto

Vetoa esiintyy usein ikkunoiden lähellä, kun kylmä ikkunapinta aiheuttaa vetoa. Vanhojen ikkunoiden aiheuttamaa vetoa voi torjua vaihtamalla niiden tilalle nykyaikaiset matalaenergiaikkunat. Nykyaikaiset matalaenergiaikkunat eristävät paljon paremmin kuin vanhat tuplaikkunat. Toinen tapa torjua ikkunasta tulee vetoa on asentaa patteri sen alle. Se on tehokasta, mutta ei yhtä ympäristöystävällistä kuin matalaenergiaikkunan asentaminen.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Tarkista tiivisteet, jos haluat välttää vedon

Vetoa aiheuttavat usein myös huonot tiivisteet. Kuluneet ja särkyneet tiivisteet eivät toimi oikein, ja niistä aiheutuu vetoa. Melkein joka huoneessa on tiivisteitä, jotka voivat vuotaa. Sen takia tiivisteet kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja vaihtaa tarvittaessa uusiin.

Katso ohjeet tiivisteiden vaihtamiseen: Näin vaihdat tiivisteet

Jos ikkunassa on monta hakaa, muista sulkea ne kaikki, kun suljet ikkunan. Jos ikkunasta suljetaan vain alempi haka, tiivisteet eivät toimi oikein ja ikkunan välistä vetää.

Tarkista, ovatko ikkunat tiiviit

Jos et tiedä, ovatko ikkunasi tiiviit, voit selvittää asian paperin avulla. Purista paperi suljetun ikkunan väliin ja kokeile vetää se pois. Jos paperi irtoaa, tiivisteet eivät ole tarpeeksi tiiviit ja ikkunasta vetää.

Muita neuvoja vetoa vastaan

Jos ikkunoissasi on tuuletusventtiilit, käytä niitä huolellisesti. Venttiilistä voi tulla niin paljon ilmaa, että se tuntuu vedolta. Älä kuitenkaan sulje venttiileitä kokonaan, jotta sisälle pääsee raitista ilmaa. Yksi vaihtoehto on sulkea muut venttiilit ja jättää yksi venttiili auki. Silloin veto rajautuu yhteen paikkaan.

Toinen vedontorjuntakeino on sulkea verhot yöksi ja avata ne taas aamulla. Verhot eristävät hieman lämpöä ja estävät pahimman vedon.

LUE MYÖS: Patteri ei lämmitä - näin ratkaiset ongelman

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäilma