Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vältä veto

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Veto tuntuu ikävältä ja kertoo usein huonosta eristyksestä. Vedon syy kannattaa selvittää tarkasti.

Ikkunan raoista tuleva veto on yleinen ongelma.
Ikkunan raoista tuleva veto on yleinen ongelma.

Mitä veto on?

Vetoa syntyy, kun lämmin ilma nousee ylös, ja sen tilalle virtaa kylmää ilmaa. Siksi jalkoja palelee vetoisessa huoneessa. Usein vetoa esiintyy isojen, kylmien pintojen läheisyydessä. Veto johtuu siitä, että lämmin ilma osuu kylmään pintaan, jäähtyy ja laskee alas. Veto voi aiheutua isoista ikkunoista tai kylmistä ulkoseinistä. Veto voi johtua myös huonoista tiivisteistä tai raoista.

Vältä ikkunoista tuleva veto

Vetoa esiintyy usein ikkunoiden lähellä, kun kylmä ikkunapinta aiheuttaa vetoa. Vanhojen ikkunoiden aiheuttamaa vetoa voi torjua vaihtamalla niiden tilalle nykyaikaiset matalaenergiaikkunat. Nykyaikaiset matalaenergiaikkunat eristävät paljon paremmin kuin vanhat tuplaikkunat. Toinen tapa torjua ikkunasta tulee vetoa on asentaa patteri sen alle. Se on tehokasta, mutta ei yhtä ympäristöystävällistä kuin matalaenergiaikkunan asentaminen.

Tarkista tiivisteet, jos haluat välttää vedon

Vetoa aiheuttavat usein myös huonot tiivisteet. Kuluneet ja särkyneet tiivisteet eivät toimi oikein, ja niistä aiheutuu vetoa. Melkein joka huoneessa on tiivisteitä, jotka voivat vuotaa. Sen takia tiivisteet kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja vaihtaa tarvittaessa uusiin.

Katso ohjeet tiivisteiden vaihtamiseen: Näin vaihdat tiivisteet

Jos ikkunassa on monta hakaa, muista sulkea ne kaikki, kun suljet ikkunan. Jos ikkunasta suljetaan vain alempi haka, tiivisteet eivät toimi oikein ja ikkunan välistä vetää.

Tarkista, ovatko ikkunat tiiviit

Jos et tiedä, ovatko ikkunasi tiiviit, voit selvittää asian paperin avulla. Purista paperi suljetun ikkunan väliin ja kokeile vetää se pois. Jos paperi irtoaa, tiivisteet eivät ole tarpeeksi tiiviit ja ikkunasta vetää.

Muita neuvoja vetoa vastaan

Jos ikkunoissasi on tuuletusventtiilit, käytä niitä huolellisesti. Venttiilistä voi tulla niin paljon ilmaa, että se tuntuu vedolta. Älä kuitenkaan sulje venttiileitä kokonaan, jotta sisälle pääsee raitista ilmaa. Yksi vaihtoehto on sulkea muut venttiilit ja jättää yksi venttiili auki. Silloin veto rajautuu yhteen paikkaan.

Toinen vedontorjuntakeino on sulkea verhot yöksi ja avata ne taas aamulla. Verhot eristävät hieman lämpöä ja estävät pahimman vedon.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: Vältä veto
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin