Vältä kosteusongelmat ja paranna sisäilman laatua

Vääränlainen lämmitys ja huono tuuletus lisäävät talon kosteutta, ja kosteus heikentää sisäilman laatua. Katso, miten huomaat kosteusongelmat ja vältät ne.

Kosteus ei ole sinänsä kovin vaarallista, mutta siinä viihtyvät eliöt voivat aiheuttaa allergioita ja pilata talon rakenteet. Tuulettaminen poistaa talosta kosteutta ja tekee pölypunkkien ja homesienten elämän vaikeaksi. Samalla sisäilmasta poistuu muita haitallisia hiukkasia, jotka ovat peräisin esimerkiksi maalista, liimasta ja muovista.

Talojen sisäilmaongelmat johtuvat siitä, että suurin osa ei tuuleta tarpeeksi. Tutkimukset kertovat, että suurin osa luulee tuulettavansa tarpeeksi usein ja perusteellisesti, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Talo pitäisi tuulettaa kolme kertaa päivässä läpivedolla, joka kestää viidestä kymmeneen minuuttiin. Mikään tuulettaminen ei poista kosteutta kylmästä kellarista tai estä kondenssiveden tiivistymistä kylmille pinnoille.

Taloon kertyy kosteutta monesta eri syystä. Jo pelkkä hengittäminen tuottaa ilmaan useita litroja vettä vuorokaudessa. Kosteutta syntyy myös pyykin kuivaamisesta, suihkussa käymisestä ja tiskaamisesta. Kosteuden poistaminen ja hyvä sisäilma vaativat monia erilaisia toimenpiteitä. Onneksi ne kaikki ovat asioita, jotka voi tehdä itse.

Korvaako vakuutus homevaurion

Kotivakuutus ei korvaa homevaurioita, sillä ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa. Vakuutus korvaa äkillisen vesivahingon kuten haljenneen vesiputken aiheuttamat kulut, mutta rakenteisiin pitkän ajan kuluessa syntynyt homevaurio on eri asia.

Tee diagnoosi

Liian kostean sisäilman tunnistaminen on yllättävän helppoa. Voit selvittää asian mittaamisen lisäksi haistelemalla.

Yksinkertainen hygrometri eli kosteusmittari näyttää, kuinka paljon ilmassa on kosteutta. Hygrometrit kuuluvat usein digitaali-siin sääasemiin, mutta mittareita myydään myös erikseen.

Pahat kosteusongelmat suorastaan haisevat. Maakellarin hajun huomaavat etenkin vieraat, jotka eivät käy talossa päivittäin.

Tuuletin kylpyhuoneeseen

Pelkkä kylpyhuoneen ikkunan avaaminen kylvyn tai suihkun jälkeen ei riitä. Uusien rakennusten kylpyhuoneissa on ilmastointi, ja myös vanhoihin kylpyhuoneisiin kannattaa asentaa tuuletin. Muista, että huoneeseen pitää virrata raitista ilmaa, jotta kostean ilman voi puhaltaa ulos. Oven alle jätettävä parin sentin rako on helpoin ratkaisu.

1

Poraa reikä kattoon.

2

Asenna tuuletin ja pyydä sähköasentajaa kytkemään se toimintakuntoon.

3

Anna tuulettimen hoitaa loput. Kosteustunnistin on hyvä ominaisuus.

Raitisilmaventtiili seinään

Tunkkaista ilmaa ei voi puhaltaa ulos, ellei sen tilalle virtaa raitista ilmaa. Yksinkertainen, seinään asennettava raitisilmaventtiili takaa, että huo­ neeseen pääsee riittävästi ilmaa. Raitisilmaventtiilit kannattaa asentaa etenkin kellarin kaltaisiin tiloihin, joissa on vain vähän ikkunoita. Raitis­ ilmaventtiiliä voi säätää tarpeen mukaan. Raitisilmaventtiili kannattaa sulkea kaikkein kovimmilla helteillä, jotta kuuma ilma ei pääse kellariin ja muodosta kosteutta.

1

Poraa ulkoseinään reikä.

2

Asenna ulkoseinään ritilä.

3

Asenna sisäseinään venttiili, jotta voit säädellä sisään tulevan ilman määrää.

Auringolla toimiva tuuletin

Aurinkopaneeli voi lämmittää ilman ja puhaltaa sen esimerkiksi kellariin. Ilma sekä lämmittää että tuulettaa kellaria. Auringolla toimiva tuuletin sopii mainiosti myös vajaan ja kesämökille.

1

Asenna aurinkopaneeli mahdollisuuksien mukaan eteläseinälle.

2

Asenna tuuletin seinään porattuun reikään ja liitä tuuletin aurinkopaneeliin.

3

Asenna ohjausyksikkö ja yhdistä se aurinkopaneeliin.

Liesituuletin

Myös ruuanlaitosta syntyy kosteutta ja pahoja hajuja. Siihen auttaa liesituuletin. Kytke liesituuletin päälle jo ennen kuin aloitat ruuanlaiton, jotta keittiöön ehtii muodostua alipaine.

Äärimmäinen ratkaisu

Ilmastointikone on tehokkain tapa varmistaa, että talon sisäilma pysyy hyvänä. Kone vaihtaa huonon ilman raittiiseen automaattisesti.

Oikean ilmanvaihtokoneen ja ilmas-tointiputkien asentaminen on varmin tapa päästä eroon sisäilmaongelmista.

Joissakin ilmastointikoneissa on lämmön talteenottojärjestelmä, jossa ulos puhallettava ilma lämmittää sisään tulevan raittiin ilman sekoitta-matta ilmavirtoja toisiinsa.

Laitteisto varmistaa, että talossa on raitista ilmaa mutta ei kosteutta.

Koko järjestelmän hinnat alkavat noin 4 000 eurosta.

Ilmastointi-putket pitää vetää melkein joka huoneeseen, jotta ilma vaihtuu kunnolla.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäilma