Kosteus ei ole sinänsä kovin vaarallista, mutta siinä viihtyvät eliöt voivat aiheuttaa allergioita ja pilata talon rakenteet. Tuulettaminen poistaa talosta kosteutta ja tekee pölypunkkien ja homesienten elämän vaikeaksi. Samalla sisäilmasta poistuu muita haitallisia hiukkasia, jotka ovat peräisin esimerkiksi maalista, liimasta ja muovista.

Talojen sisäilmaongelmat johtuvat siitä, että suurin osa ei tuuleta tarpeeksi. Tutkimukset kertovat, että suurin osa luulee tuulettavansa tarpeeksi usein ja perusteellisesti, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Talo pitäisi tuulettaa kolme kertaa päivässä läpivedolla, joka kestää viidestä kymmeneen minuuttiin. Mikään tuulettaminen ei poista kosteutta kylmästä kellarista tai estä kondenssiveden tiivistymistä kylmille pinnoille.

Taloon kertyy kosteutta monesta eri syystä. Jo pelkkä hengittäminen tuottaa ilmaan useita litroja vettä vuorokaudessa. Kosteutta syntyy myös pyykin kuivaamisesta, suihkussa käymisestä ja tiskaamisesta. Kosteuden poistaminen ja hyvä sisäilma vaativat monia erilaisia toimenpiteitä. Onneksi ne kaikki ovat asioita, jotka voi tehdä itse.

Korvaako vakuutus homevaurion

Kotivakuutus ei korvaa homevaurioita, sillä ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa. Vakuutus korvaa äkillisen vesivahingon kuten haljenneen vesiputken aiheuttamat kulut, mutta rakenteisiin pitkän ajan kuluessa syntynyt homevaurio on eri asia.

Lataa artikkeli ja katso, miten löydät ja vältät vaaralliset kosteusongelmat.