Kellarin seinän rappaaminen diffuusioavoimella laastilla

Onko kosteus saanut rappauksen irtoamaan kellarin seinistä? Rappaa seinät diffuusioavoimella laastilla. Tässä jutussa näytetään, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia/3 m2
Hinta
50 €

Johdanto

Kellarinseinään tiivistynyt kosteus voi saada rappauksen tai tapetin irtoamaan ja jättämään seinään paljaita läikkiä. Ne näyttävät ilkeiltä ja huolestuttavilta, ja jos et pääse niistä eroon, ne aiheuttavat isompia ongelmia.

Teknisesti kosteusläikät syntyvät siten, että kosteus hajoittaa rappauksen. Toisin sanoen rappaus ei enää pysy tii-viisti kiinni seinässä ja lohkeilee irti. Samanaikaisesti vesi kuljettaa muuratusta seinästä suola-ainesta, jolloin rap-pauksen sisäpintaan syntyy puristusta, ja rappaus voi lopulta irrota kokonaan.

Markkinoilta löytyy useita erikoislaasteja, jotka hylkivät vettä mutta sallivat seinän hengittää (diffuusiovapaa). Lisäksi ne kiinnittyvät erittäin hyvin ja pysyvät kiinni myös seinissä, joista tavalliset peruslaastit irtoavat - myös kosteuden rasittamassa seinäpinnassa.

Rappaus ei toki kestä ikuisesti, mutta paljon pidempään kuin muut tuotteet. Jos pinnassa on vakavia kosteusvauri-oita, esimerkiksi jatkuvan sadeveden jäl-jiltä tai nousseen pohjaveden seurauk-sena, kertarappaus vesitiiviillä laastilla ei riitä. Mutta jos kyse on kondensoitu-misesta (lämmin ilma kohtaa kylmän pinnan), erikoislaastia on hyvä olla varastossa. Jotta et tekisi turhaa työtä, selvitä ensin vauriosi laatu.

Tunnista kosteusvaurio

Kosteusvaurioita voi syntyä monesta eri syystä, ja niihin on yhtä monta ratkaisua. Tässä kerrotaan kaksi merkittä-vintä kellarin kosteuden lähdettä ja keinot huomata ne.

  • Kondensoituminen. Kellariseinän kosteus voi johtua kondensoitumi-sesta, jolloin lämmin ilma kohtaa kylmän pinnan - hieman kuten lasin huurtuessa. Kun seinä jäähtyy ulkopin-naltaan maan lämmön mukaan ja huoneen sisäilmaa lämmitetään, kella-rissa voi syntyä ongelmia. Erityisesti niitä saattaa ilmetä kaappien tai mui-den tiiviisti kellarinseinää vasten ase-tettujen esineiden takana, missä ilma ei kierrä vapaasti. Jos kosteusläikät juontuvat tästä, hengittävän erikois-laastin käyttö voi olla ratkaisu.
  • Ulkopuolinen vesi. Seinien kos-teus saattaa tulla myös ulkopuolelta, joko sadekuuroista tai nousseesta poh-javedestä. Pienemmistä vaurioista voi selvitä vesitiivillä laastilla, mutta isom-mat kosteusvauriot tai jopa tulvat ovat asia erikseen. Vaikka kuinka paljon haluaisi panostaa yksinkertaiseen ja halpaan ratkaisukeinoon, tästä ei yleensä selviä muulla kuin perusteelli-sella salaojituksella.
  • Tunnista kosteusongelma. Usein voi olla hankala havaita, mistä suunnasta kosteus tulee. Annamme vinkin, jolla pääset tutkimisen alkuun: Aseta pala vahvaa, kirkasta muovi-kelmua kellarinseinän sisäpinnalle ajanjaksoksi, jolloin seinä on kuiva. Teippaa kelmun reunat ympäriinsä, jotta kelmun sisään ei pääse ilmaa. Kun kosteus taas saapuu, voit tarkistaa, kumpi puoli muovikelmusta tulee kosteaksi. Jos se puoli kelmusta, joka on seinäpintaa vasten, kostuu märäksi, kosteus tulee sieltä, mutta jos kosteutta muodostuu kelmun toiselle puolelle, kyse on kondensoitumisesta.

Ohjeet

01
Tee näin 8 Vaihe

Kellarin seinän rappau: Poista ensin irtonainen rappaus ja maali 1

Poista ensin irtonainen rappaus ja maali. Jos teet tämän vaiheen huolella, korjattu pinta kestää pidempään. Voit käyttää esim. lastaa tai kauhaa apunasi ja kaapia mielummin hieman liikaa kuin liian vähän vanhaa rappausta pois.

Kellarin seinän rappau: Pese seinä täysin puhtaaksi 2

Pese seinä täysin puhtaaksi. Käytä sientä ja pese sekä maalatut että paljaat pinnat. Huuhtele pinnat lopuksi puhtaalla vedellä.

Kellarin seinän rappau: Sekoita laasti veteen 3

Sekoita laasti veteen. Tämän laastin sekoitussuhde on noin litra vettä viiteen kiloon laastijauhetta. Sekoita porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. TÄRKEÄÄ! Muista käyttää käsineitä ja suojalaseja laastia sekoittaessasi..

Kellarin seinän rappau: Sekoita seosta 4

Sekoita seosta, kunnes sen koostumus tuntuu pehmeältä. Näin se pysyy paremmin kasassa ja sitä voi levittää 1-3 mm:n laastikerroksin. Laasti on käytettävä kahden tunnin sisällä siitä, kun se on sekoitettu veteen.

Kellarin seinän rappau: Vedä laasti seinäpintaan rauhallisin liikkein 5

Vedä laasti seinäpintaan rauhallisin liikkein. Levitä laasti koko korjattavalle alueelle ilman taukoja. Kuvan kaltaisilla maalatuilla pinnoilla, jotka eivät ime vettä, laastin tarttuminen vie aikaa, joten tasoitusvaihetta pitää odottaa.

Kellarin seinän rappau: Rappauspinta hierretään sienellä tai hiertimellä 6

Rappauspinta hierretään sienellä tai hiertimellä. Tässä korjataan epätasaista seinäpintaa, joka hierretään kostealla sienellä. Tasaisiin pintoihin käytetään erityisesti kipsilaastin työstämiseen tarkoitettua hierrintä.

Kellarin seinän rappau: Korjatun kohdan rakenteen pitää olla sama kuin muun seinän 7

Korjatun kohdan rakenteen pitää olla sama kuin muun seinän, jotta se ei erotu muista yhden maalikerroksen jälkeen. Jos seinä on epätasainen ja siinä on näkyviä saumoja, epätasaisuuksia yritetään poistaa sienellä pyyhkimällä.

Kellarin seinän rappau: Laastin on kuivuttava noin 8 pv ennen maalausta 8

Laastin on kuivuttava noin 8 pv ennen maalausta. 5 mm:n kerros-paksuuksiin asti laasti kovettuu hyvin ilman halkeamisriskiä, mutta jos pinnassa on rei-kiä ja suuria epätasaisuuksia, ne pitää täyt-tää ensin ja antaa pinnan kuivua 1 vrk:n.

Materiaalit

  • Vesitiivistä, hengittävää laastia
  • Puhdistusainetta
  • Diffuusiovapaata akrylaattimaalia

Erikoistyökalut

  • Vispilä + tehokas porakone
  • Kauha
  • Teräslaatta
  • Sieni

Vie aikaa

2 tuntia/noin 3 m

Hinta

Noin 50 €

Vaikeusaste

Työ on helppoa ja nopeaa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kosteus kellarissa