Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kosteusjäljistä huolella eroon

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kosteusvaurioista on usein vaikea päästä eroon, mutta käyttämällä hengittävää ja vesitiivistä laastia olet jo paremmalla puolella. Seinän on nimittäin kyettävä sekä hengittämään että sulkemaan vesi pois.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia/3 m2
Hinta
50 €

Johdanto

Kellarinseinään tiivistynyt kosteus voi saada rappauksen tai tapetin irtoamaan ja jättämään seinään paljaita läikkiä. Ne näyttävät ilkeiltä ja huolestuttavilta, ja jos et pääse niistä eroon, ne aiheuttavat isompia ongelmia.

Teknisesti kosteusläikät syntyvät siten, että kosteus hajoittaa rappauksen. Toisin sanoen rappaus ei enää pysy tii-viisti kiinni seinässä ja lohkeilee irti. Samanaikaisesti vesi kuljettaa muuratusta seinästä suola-ainesta, jolloin rap-pauksen sisäpintaan syntyy puristusta, ja rappaus voi lopulta irrota kokonaan.

Markkinoilta löytyy useita erikoislaasteja, jotka hylkivät vettä mutta sallivat seinän hengittää (diffuusiovapaa). Lisäksi ne kiinnittyvät erittäin hyvin ja pysyvät kiinni myös seinissä, joista tavalliset peruslaastit irtoavat - myös kosteuden rasittamassa seinäpinnassa.

Rappaus ei toki kestä ikuisesti, mutta paljon pidempään kuin muut tuotteet. Jos pinnassa on vakavia kosteusvauri-oita, esimerkiksi jatkuvan sadeveden jäl-jiltä tai nousseen pohjaveden seurauk-sena, kertarappaus vesitiiviillä laastilla ei riitä. Mutta jos kyse on kondensoitu-misesta (lämmin ilma kohtaa kylmän pinnan), erikoislaastia on hyvä olla varastossa. Jotta et tekisi turhaa työtä, selvitä ensin vauriosi laatu.

Kosteusläikät eivät kaunista seinäpintaa, mutta hengittävällä, vettä tiivistävällä laastilla voit korjata niitä. Jos vauriot ovat selkeitä ja suuria, joudut väistämättä harkitsemaan myös koko talon ympäristön salaojittamista.

Ohjeet

Tee näin

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Poista ensin irtonainen rappaus ja maali. Jos teet tämän vaiheen huolella, korjattu pinta kestää pidempään. Voit käyttää esim. lastaa tai kauhaa apunasi ja kaapia mielummin hieman liikaa kuin liian vähän vanhaa rappausta pois.

2

Pese seinä täysin puhtaaksi. Käytä sientä ja pese sekä maalatut että paljaat pinnat. Huuhtele pinnat lopuksi puhtaalla vedellä.

3

Sekoita laasti veteen. Tämän laastin sekoitussuhde on noin litra vettä viiteen kiloon laastijauhetta. Sekoita porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. TÄRKEÄÄ! Muista käyttää käsineitä ja suojalaseja laastia sekoittaessasi..

4

Sekoita seosta, kunnes sen koostumus tuntuu pehmeältä. Näin se pysyy paremmin kasassa ja sitä voi levittää 1-3 mm:n laastikerroksin. Laasti on käytettävä kahden tunnin sisällä siitä, kun se on sekoitettu veteen.

5

Vedä laasti seinäpintaan rauhallisin liikkein. Levitä laasti koko korjattavalle alueelle ilman taukoja. Kuvan kaltaisilla maalatuilla pinnoilla, jotka eivät ime vettä, laastin tarttuminen vie aikaa, joten tasoitusvaihetta pitää odottaa.

6

Rappauspinta hierretään sienellä tai hiertimellä. Tässä korjataan epätasaista seinäpintaa, joka hierretään kostealla sienellä. Tasaisiin pintoihin käytetään erityisesti kipsilaastin työstämiseen tarkoitettua hierrintä.

7

Korjatun kohdan rakenteen pitää olla sama kuin muun seinän, jotta se ei erotu muista yhden maalikerroksen jälkeen. Jos seinä on epätasainen ja siinä on näkyviä saumoja, epätasaisuuksia yritetään poistaa sienellä pyyhkimällä.

8

Laastin on kuivuttava noin 8 pv ennen maalausta. 5 mm:n kerros-paksuuksiin asti laasti kovettuu hyvin ilman halkeamisriskiä, mutta jos pinnassa on rei-kiä ja suuria epätasaisuuksia, ne pitää täyt-tää ensin ja antaa pinnan kuivua 1 vrk:n.

Materiaalit

Rappaukseen:

  • Vesitiivistä, hengittävää laastia
  • Puhdistusainetta
  • Diffuusiovapaata akrylaattimaalia

Erikoistyökalut

  • Vispilä + tehokas porakone
  • Kauha
  • Teräslaatta
  • Sieni

Vie aikaa

2 tuntia/noin 3 m

Hinta

Noin 50 €

Vaikeusaste

Työ on helppoa ja nopeaa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin