Kaikkialla on pieniä määriä homeitiöitä. Jos kurkistat suihkuverhon helmaan ja ikkunalasin ja puupuitteen väliin, näet varmasti pieniä mustia tahroja. Se on hometta, ja sen saa pois pesemällä.

Hometta kehittäviä itiöitä on joka paikassa. Myös ilmassa, jota hengitämme. Kuutiometrissä ulkoilmaa voi syksyisin olla jopa 60 000 homeitiötä. Niiden pitäminen asunnon ulkopuolella on mahdoton tehtävä, joten kannattaa mieluummin yrittää ehkäistä itiöiden kasvua. Home vaatii kostean kasvupaikan, joten ilmankosteus on syytä pitää pienenä.

Nukkainen pinta

Niin kauan kun ilmankosteus ei ylitä 60 prosenttia, vaaraa ei ole. Homeitiöt voivat kasvaa vain, jos kosteustaso nousee pitkäksi ajaksi vähintään 75 prosenttiin. Tällöinkin homeitiöt kasvavat vain orgaanista ainesta sisältävissä materiaaleissa, esim. puussa, tapetissa, kipsissä, silikonissa ja villasssa.

Homeitiöiden pinta nukkaantuu, kun ne kasvavat. Useimmat meistä mieltävät homeen lähinnä mustiksi tahroiksi, mutta väri riippuu sekä sienityypistä että materiaalista, jossa home kasvaa. On olemassa myös valkoista, vaaleanpunaista, ruskeaa ja vihreää homekasvustoa.

Myrkyllisiä ja allergisoivia

Luonnossa on tuhansittain erilaisia homelajeja. Vain 12–14 niistä viihtyy asuintiloissa, ja vain kolme näistä on suoraan myrkyllisiä, eli ne luovuttavat toksiineja, joten niihin ei ole syytä koskea.

Kaikki homeet voivat kuitenkin huonontaa sisäilmaa ja aiheuttaa allergisia reaktioita. Ihmiset reagoivat homeeseen hyvin eri tavoin. Jotkut voivat elää vuosikaudet homeen saastuttamassa huoneessa ja toiset saavat hengitysoireita, päänsärkyä, nuhaa, kutinaa ja limakalvojen ärsytystä jo pienestä homemäärästä.

Vain 1–3 prosenttia meistä on allergisia homeella. Määrä saattaa nousta, sillä terveet ihmiset näyttä- vät nykyään herkistyvän helpommin allergioille altistuessaan voimakkaalle homekasvustolle.

Näin hometta muodostuu

Hometta mahdollisesti aiheuttavia itiöitä löytyy kaikkialta. Ulkona homeesta on paljon hyötyä. Kaikki luonnossa oleva orgaaninen materiaali kuolisi, jos sienet eivät mahdollistaisi uusien kasvien kasvua käyttämällä vanhojen kasvien materiaalia uudestaan.

Sisätiloissa on myös tuhansittain itiöitä. Useimmat niistä kuivuvat tai eivät ole aktiivisia. Jos itiöitä on orgaanisen materiaalin kostealla pinnalla, ne heräävät ja alkavat kasvaa.

Näin syntyy uusia itiöitä. Nämä monet tuhannet itiöt heikentävät sisäilman. Itiöt kasvavat vain, jos orgaanisen materiaalin pinnan kosteusprosentti on vähintään 75, ja pinta pysyy kosteana useita viikkoja. Muussa tapauksessa itiöt eivät kasva.

Näin poistat homeen

HEPA-suodattimella varustettu pölynimuri on tärkeä työväline, kun ryhdyt taisteluun hometta vastaan. Havaitun homeen poistamisen lisäksi on kuitenkin löydettävä homeen aiheuttaja.

Poista aiheuttaja, jotta home ei palaa. Tavallisia aiheuttajia ovat huono ilmastointi, väärä toimintatapa, yllättävät kosteusvahingot ja pitkäaikaiset rakennusvirheistä johtuvat kosteusvauriot.

Tarkista alue. Jos homeen tartuttama alue on pieni, voit itse poistaa homesienikasvuston.

Pese kohde. Pese home pois pesua kestäviltä pinnoilta.

Imuroi. Imuroi ensin homeinen alue HEPA-suodattimella varustetulla imurilla. Se poistaa useimmat sieniitiöt. Käytä hengityssuojainta ja suojalaseja imuroidessasi.

Poista home. Homeen voi pestä homeenpoistoaineilla. Usein tavalliset puhdistusaineet riittävät, sillä home on materiaalin pinnassa. Käytä kumihansikkaita. Kloriinia ei suositella, koska se valkaisee.

Imuroi uudestaan. Kun olet pessyt pinnat, imuroi koko huone vielä toistamiseen, sillä sieni-itiöt voivat kasvaa myös huoneilmassa leijuvassa pölyssä ja liassa.

LUE LISÄÄ: VIDEO: Ellet pysty pitämään suihkunurkkauksen silikonisaumoja puhtaina, ne pitää vaihtaa. Katso tästä miten.

Tee sisäilmasta terveellistä

 • Tuuleta. Useita kertoja päivässä läpivedolla. Käynnistä liesituuletin.
 • Käynnistä liesituuletin, kun kokkaat.
 • Kuivaa ulkona. Älä koskaan kuivaa pyykkejä tilassa, jossa ei ole mekaanista tuuletinta.
 • Vähintään 18 astetta. Yritä ylläpitää sama lämpötila kaikissa huoneissa. Myös makuuhuoneessa pitäisi olla vähintään 18°.
 • Sulje ovi. Sulje ovi ja käynnistä tuuletin, kun käyt suihkussa.
 • Kuivaa. Kuivaa seinät ja lattia lastalla ja liinalla suihkun jälkeen.
 • Tarkista tuuletin. Jos kylpyhuone ei ole kuiva tunnin kuluttua suihkussa käynnistä, hanki sinne tehokkaampi tuuletin.
 • Tarkista tuuletusaukot. Puhdista aukkojen ritilät aika ajoin.

15 homemyytiä

Onko punainen home vaarallisempaa kuin musta? Onko home vaarallisinta lapsille? Lataa artikkeli ja lue, ovatko nämä 15 homemyyttiä totta vai tarua:

 1. “Punainen home on mustaa pahempi”
 2. “Home ei kasva kuivassa huoneessa”
 3. “Sienitartunnat ovat pahimpia lapsille”
 4. “Kunhan tuulettaa 2-3 kertaa päivässä”
 5. “Kylpyhuoneen saumojen tahrat ovat vain kosmeettisia”
 6. ”Homeisessa huoneessa olleet vaatteet on hävitettävä”
 7. “Kylppärin home häviää, jos tuulettaa enemmän”
 8. “Homesienet voi polttaa pois”
 9. “ Sienikasvuston voi maalata yli”
 10. “ Työssä ei tarvitse käyttää suojahaalaria”
 11. “Homeen voi poistaa Ajaxilla”
 12. “Home on aina otettava vakavasti”
 13. “Homeen voi haistaa”
 14. “Home lahottaa asunnon”
 15. “Homeen tartuttamat kipsilevyt on vaihdettava”