Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

15 homemyyttiä

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Home saa jotkut paniikkiin, toiset taas pitävät aihetta merkityksettömänä. Selvitimme hometta koskevia tietoja ja väärinkäsityksiä.

hometta kylpyhuoneessa

Kaikkialla on pieniä määriä homeitiöitä. Jos kurkistat suihkuverhon helmaan ja ikkunalasin ja puupuitteen väliin, näet varmasti pieniä mustia tahroja. Se on hometta, ja sen saa pois pesemällä.

Hometta kehittäviä itiöitä on joka paikassa. Myös ilmassa, jota hengitämme. Kuutiometrissä ulkoilmaa voi syksyisin olla jopa 60 000 homeitiötä. Niiden pitäminen asunnon ulkopuolella on mahdoton tehtävä, joten kannattaa mieluummin yrittää ehkäistä itiöiden kasvua. Home vaatii kostean kasvupaikan, joten ilmankosteus on syytä pitää pienenä.

Nukkainen pinta

Niin kauan kun ilmankosteus ei ylitä 60 prosenttia, vaaraa ei ole. Homeitiöt voivat kasvaa vain, jos kosteustaso nousee pitkäksi ajaksi vähintään 75 prosenttiin. Tällöinkin homeitiöt kasvavat vain orgaanista ainesta sisältävissä materiaaleissa, esim. puussa, tapetissa, kipsissä, silikonissa ja villasssa.

Homeitiöiden pinta nukkaantuu, kun ne kasvavat. Useimmat meistä mieltävät homeen lähinnä mustiksi tahroiksi, mutta väri riippuu sekä sienityypistä että materiaalista, jossa home kasvaa. On olemassa myös valkoista, vaaleanpunaista, ruskeaa ja vihreää homekasvustoa.

Myrkyllisiä ja allergisoivia

Luonnossa on tuhansittain erilaisia homelajeja. Vain 12–14 niistä viihtyy asuintiloissa, ja vain kolme näistä on suoraan myrkyllisiä, eli ne luovuttavat toksiineja, joten niihin ei ole syytä koskea.

Kaikki homeet voivat kuitenkin huonontaa sisäilmaa ja aiheuttaa allergisia reaktioita. Ihmiset reagoivat homeeseen hyvin eri tavoin. Jotkut voivat elää vuosikaudet homeen saastuttamassa huoneessa ja toiset saavat hengitysoireita, päänsärkyä, nuhaa, kutinaa ja limakalvojen ärsytystä jo pienestä homemäärästä.

Vain 1–3 prosenttia meistä on allergisia homeella. Määrä saattaa nousta, sillä terveet ihmiset näyttävät nykyään herkistyvän helpommin allergioille altistuessaan voimakkaalle homekasvustolle.

Näin hometta muodostuu

Hometta mahdollisesti aiheuttavia itiöitä löytyy kaikkialta.
Ulkona homeesta on paljon hyötyä. Kaikki luonnossa oleva orgaaninen materiaali kuolisi, jos sienet eivät mahdollistaisi uusien kasvien kasvua käyttämällä vanhojen kasvien materiaalia uudestaan.

Sisätiloissa on myös tuhansittain itiöitä. Useimmat niistä kuivuvat tai eivät ole aktiivisia. Jos itiöitä on orgaanisen materiaalin kostealla pinnalla, ne heräävät ja alkavat kasvaa.

Näin syntyy uusia itiöitä. Nämä monet tuhannet itiöt heikentävät sisäilman.
Itiöt kasvavat vain, jos orgaanisen materiaalin pinnan kosteusprosentti on vähintään 75, ja pinta pysyy kosteana useita viikkoja. Muussa tapauksessa itiöt eivät kasva.

Näin poistat homeen

HEPA-suodattimella varustettu pölynimuri on tärkeä työväline, kun ryhdyt taisteluun hometta vastaan. Havaitun homeen poistamisen lisäksi on kuitenkin löydettävä homeen aiheuttaja.

Poista aiheuttaja, jotta home ei palaa. Tavallisia aiheuttajia ovat huono ilmastointi, väärä toimintatapa, yllättävät kosteusvahingot ja pitkäaikaiset rakennusvirheistä johtuvat kosteusvauriot.

Tarkista alue. Jos homeen tartuttama alue on pieni, voit itse poistaa homesienikasvuston.

Pese kohde. Pese home pois pesua kestäviltä pinnoilta.

Imuroi. Imuroi ensin homeinen alue HEPA-suodattimella varustetulla imurilla. Se poistaa useimmat sieniitiöt. Käytä hengityssuojainta ja suojalaseja imuroidessasi.

Poista home. Homeen voi pestä homeenpoistoaineilla. Usein tavalliset puhdistusaineet riittävät, sillä home on materiaalin pinnassa. Käytä kumihansikkaita. Kloriinia ei suositella, koska se valkaisee.

Imuroi uudestaan. Kun olet pessyt pinnat, imuroi koko huone vielä toistamiseen, sillä sieni-itiöt voivat kasvaa myös huoneilmassa leijuvassa pölyssä ja liassa.

LUE LISÄÄ: VIDEO: Ellet pysty pitämään suihkunurkkauksen silikonisaumoja puhtaina, ne pitää vaihtaa. Katso tästä miten.

Tee sisäilmasta terveellistä

  • Tuuleta. Useita kertoja päivässä läpivedolla. Käynnistä liesituuletin.
  • Käynnistä liesituuletin, kun kokkaat.
  • Kuivaa ulkona. Älä koskaan kuivaa pyykkejä tilassa, jossa ei ole mekaanista tuuletinta.
  • Vähintään 18 astetta. Yritä ylläpitää sama lämpötila kaikissa huoneissa. Myös makuuhuoneessa pitäisi olla vähintään 18°.
  • Sulje ovi. Sulje ovi ja käynnistä tuuletin, kun käyt suihkussa.
  • Kuivaa. Kuivaa seinät ja lattia lastalla ja liinalla suihkun jälkeen.
  • Tarkista tuuletin. Jos kylpyhuone ei ole kuiva tunnin kuluttua suihkussa käynnistä, hanki sinne tehokkaampi tuuletin.
  • Tarkista tuuletusaukot. Puhdista aukkojen ritilät aika ajoin.
Hometta ikkunakarmissa

Sienen väri riippuu paljon materiaalista, jossa se kasvaa.

Väite nro 1

“Punainen home on mustaa pahempi”

VÄÄRIN

Väri ei paljasta, kuinka vaarallista home on. Jos asunnossa olevan homeen tyypin haluaa selvittää, siitä on lähetettävä tutkimusnäyte laboratorioon.

Tämä ei kuitenkaan usein ole tarpeen. Saastuneet kohdat pitää pestä riippumatta homeen tyypistä, ja työssä on suojauduttava hengityssuojaimin, suojalasein ja hansikkain.

Kolme homesienistämme on niin vaarallisia, että niihin ei saisi koskea. Tästä syystä homeen tyyppi on hyvä tietää ennen puhdistustyöhön ryhtymistä. Myrkyllisiä homeita käsiteltäessä pitää pukeutua suojahaalariin, jottei saa homeitiöitä vaatteisiin, ja muut tilat on suojattava tartunnoilta.

Väite nro 2

“Home ei kasva kuivassa huoneessa”

OSITTAIN OIKEIN

Homesienet kasvavat vain, jos pienen pienet sieni-itiöt löytävät paikan, jonka ilmankosteus on pitkäaikaisesti vähintään 75 prosenttia. Vaikka hydrometri osoittaisi, että huoneilma on kuiva, siellä voi olla kohteita, joissa sienet viihtyvät. Yleensä ne ovat kohtia, joissa isot kaapit ovat tiiviisti seinää vasten. Yleensä ilmiöön kytkeytyy myös huono eristys. Kehno eristys, kylmäsillat ja epätiiviydet voivat tehdä pinnasta niin kylmän, että lämpö ja sisäilman kosteus jäähtyvät kosteus laskeutuu pinnalle kasteen tavoin. Jos kosteutta ei tuuleteta pois, kosteusprosentti voi olla yli 75 % pidemmän aikaa, jolloin sienet alkavat kasvaa.

Väite nro 3

“Sienitartunnat ovat pahimpia lapsille”

OIKEIN

Lasten vastustuskyky ei ole kehittynyt yhtä pitkälle kuin aikuisten. Tämän vuoksi lapset reagoivat usein aikuisia nopeammin asuinhuoneiston sienikasvustoon.

Tutkimukset osoittavat, että lapsille kehittyy astma herkemmin, jos he asuvat pitkään sienikasvua sisältävässä asunnossa.

Vielä ei kuitenkaan löydy yksimielisyyttä siitä, johtuvatko entistä useammat astmat laajemmista sieni-itiökeskittymistä vai onko niiden syynä pikemminkin kostea sisäilma, joka itsessään on sieni-itiöiden kasvun tärkein edellytys.

Ilmanvaihtoventtiili ikkunaan tuuletusta varten

Rakoventtiilit takaavat tasaisen ilmanvaihdon. Lisäksi on tuuletettava kunnolla aika ajoin.

Väite nro 4

“Kunhan tuulettaa 2-3 kertaa päivässä”

OSITTAIN OIKEIN

Ennen kehoitettiin tuulettamaan huolella 1-2 kertaa päivässä. Nykyohjeena on 2-3 kertaa. Kumpikin voi olla oikein. Mitä useampi asukas ja mitä tiiviimpi talo, sitä useammin on tuuletettava.

Hometta kylpyhuoneen saumoissa

Jos silikonisaumojen sienikasvusto on päässyt tunkeutumaan hyvin syvälle, ainoa hyvä ratkaisu on uusia saumat.

Väite nro 5

“Kylpyhuoneen saumojen tahrat ovat vain kosmeettisia”

VÄÄRIN

Jos kylpyhuoneen silikonisaumoissa on tummia tahroja, asiaan kannattaa suhtautua kuin varoituksena siitä, että huoneessa on liian kosteaa liian pitkiä aikoja. Tämä tarkoittaa, että tuuletusta on lisättävä tai on otettava tavaksi esimerkiksi kuivata lattia ja seinät paremmin suihkun jälkeen. Lisäksi se on merkki siitä, että silikonisaumat on pian syytä vaihtaa uusiin.

Homeisessa huoneessa olleet vaatteet on hävitettävä

Vaatteiden pesu poistaa homeen.

Väite nro 6

"Homeisessa huoneessa olleet vaatteet on hävitettävä”

VÄÄRIN

Vaikka vaatteet olisivat olleet huoneessa, jossa on hometta, niitä ei tarvitse hävittää. Riittää, kun ne pesee mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, mielellään vähintään 60°:ssa, ennen kuin niitä jälleen käyttää.

Kylpyhuoneen tuuletin

Usein voit välttää uuden hometartun-nan tehostamalla tuuletusta.

Väite nro 7

“Kylppärin home häviää, jos tuulettaa enemmän”

OSITTAIN OIKEIN

Vähäinen home voi hävitä kylpyhuoneesta, jos tilaan asentaa tehokkaan tuulettimen. Kun sieni-itiöt kuivuvat, näkyvät merkit voivat kadota. Jos homeen syynä on vesivahinko, tarvitaan järeämpiä toimia.

Väite nro 8

“Homesienet voi polttaa pois”

OIKEIN

Sieni-itiöt viihtyvät hyvin tavallisessa huonelämmössä ja myös vähän lämpimämmässä, mutta jos lämpö nousee yli 30-35°:seen, kasvu pysähtyy, ja useimmat itiöt kuolevat 65°:ssa. Jotkut kuitenkin selviävät, kunnes lämpötila on todella korkea. On siis totta, että sieni-itiöt kuolevat, kun esim. lämmität homeista rapattua seinää kaasupolttimella. Mutta avotulen kanssa tehtävään työhön liittyy niin paljon vaaratekijöitä, että tätä menetelmää ei missään nimessä pidä käyttää.

Homeen maalaaminen piiloon

Maalaa vasta sitten, kun olet pessyt homeen pois. Hometta ei saa sulkea maalin sisään.

Väite nro 9

“Sienikasvuston voi maalata yli”

VÄÄRIN

Älä yritä sinetöidä homesientä maalaamalla sen yli, sillä näin et poista homeen syytä, ja home ilmestyy uudestaan. On olemassa maaleja ja kemiallisia tuotteita, joissa sieni-itiöt eivät pysty kasvamaan, mutta ne pitää sivellä puhtaille ja kuiville pinnoille.

Homekasvustoa ehkäiseviä maaleja (esim. Pajutexin Auro) voi kysyä maaliliikkeistä. Vaurioitunut pinta on maalausta ennen käsiteltävä homeenpoistoaineella (esim. BioCombHome). Lisätietoja materiaaleista, mm:. tikkurila.fi, kirjovarit.fi, sokeva.fi

Hengityssuojain hometta varten

Hengityssuojain estää sinua hengittämästä huoneessa leijuvia itiöitä.

Väite nro 10

“Työssä ei tarvitse käyttää suojahaalaria”

OIKEIN

Jos ammattilainen ryhtyy homeen poistoon, hän pukeutuu pölytiiviisiin suojavaatteisiin, hansikkaisiin ja hengityssuojaimiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä näin dramaattisiin toimiin. Jos ensin imuroit saastuneen alueen, saat jo poistettua valtaosan sieni-itiöistä. Kun peset pinnat, käytä hansikkaita. Halpa hengityssuojain suojaa huoneessa leijuvilta sieni-itiöiltä, ja liuottimia käytettäessä on tärkeää suojata myös silmät suojalasein.

Homeen puhdistaminen Ajaxilla

Tavallisilla puhdistusaineilla saa homeen hyvin pois sileiltä pinnoilta.

Väite nro 11

“Homeen voi poistaa Ajaxilla”

OSITAIN OIKEIN

Kylpyhuoneen seinässä olevan vähäisen homeen saa hyvin pois tavanomaisesti puhdistamalla. Liuottavia aineita ei tarvita, sillä home kasvaa pinnalla. Imuroi alue kuitenkin ensin HEPA-suodattimella varustetulla pölynimurilla ja imuroi koko huone uudestaan, kun olet valmis, jotta saat hävitettyä mahdollisimman paljon sieni-itiöitä. Jos hometta on pehmeissä materiaaleissa, esim. silikonisaumoissa, osasta niistä selviää tuhdimmilla kemikaaleilla, osalle riittää vain vaihto uusiin.

Väite nro 12

“Home on aina otettava vakavasti”

OIKEIN

Pienikin home on selvä merkki siitä, että asunnossa on liikaa kosteutta, ja tällöin pitää aina tutkia, voiko home johtua kosteudesta vai kosteusvauriosta. Jos syynä on kosteus, ongelman voi ratkaista muuttamalla tapojaan. On pahempi asia, jos kyse on kosteusvauriosta, esim. jos vettä tulee ulkoa sisään tai rakenteessa oleva vesiputki vuotaa.

Väite nro 13

“Homeen voi haistaa”

OIKEIN

Hometta voi olla piilossa seinässä, tapetin tai lattian alla. Usein sen kuitenkin löytää nenällään. Jos talo haisee ummehtuneelta tai tunkkaiselta, ”maakellarilta”, se on merkki siitä, että siellä on kosteutta ja ehkä myös hometta.

Väite nro 14

“Home lahottaa asunnon”

VÄÄRIN

Home asettuu orgaanisen materiaalin pintaan ja voi tunkeutua pehmeisiin materiaaleihin, mutta se ei lahota niitä siten kuin tiedämme esimerkiksi aidon talosienen tekevän.

Homeiset kipsilevyt vaihdettava

Hometta sisältävät kipsilevyt on vaih-dettava uusiin, sillä niitä ei voi pestä.

Väite nro 15

“Homeen tartuttamat kipsilevyt on vaihdettava”

OIKEIN

Tavallisia kipsilevyjä ei voi ryhtyä pesemään. Tämän vuoksi suositellaan aina, että kipsilevyt poistetaan kokonaan ja ne korvataan uusilla kipsilevyillä, mikäli niissä on havaittu hometta.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin