15 myyttiä homeesta

Hometta ikkunoissa, kylpyhuoneessa tai jossain muualla. Onko syytä mennä paniikkiin vai ottaa rauhallisesti? Lue selvä vastaus täältä.

Homesieni on melko yleinen ongelma, ja sitä voi esiintyä kaikkialla kotona.

Homesienien itiöitä kun on kaikkialla. Myös hengittämässämme ilmassa. Syyspäivänä kuutiometri ulkoilmaa voi sisältää jopa 60 000 pientä itiötä.

LUE MYÖS: Tietoa homeesta

Homeitiöiden pitäminen poissa talosta on mahdoton tehtävä. Varsinaisia homesieniä voi kuitenkin ehkäistä ja poistaa.

Katso lisää täältä: Miten homesieni poistetaan?

Homesieni on yleinen ongelma asunnoissa, mutta se voi aiheuttaa joillekin kodinomistajille paniikin.

Homesieni ei pilaa kodin rakennetta kuten lahottajasieni. Asukkaat voivat kuitenkin sairastua pahasti homesienien takia, ja niistä voi muodostua taloon häiritsevää hajua.

Tässä artikkelissa pääsee perehtymään homeesta syntyneisiin väärinkäsityksiin, sillä kumoamme tai vahvistamme 15 väittämää homesienistä.

Väite nro 1: “Punainen home on mustaa pahempi”

VÄÄRIN

Väri ei paljasta, kuinka vaarallista home on. Jos asunnossa olevan homeen tyypin haluaa selvittää, siitä on lähetettävä tutkimusnäyte laboratorioon.

Tämä ei kuitenkaan usein ole tarpeen. Saastuneet kohdat pitää pestä riippumatta homeen tyypistä, ja työssä on suojauduttava hengityssuojaimin, suojalasein ja hansikkain.

Kolme homesienistämme on niin vaarallisia, että niihin ei saisi koskea. Tästä syystä homeen tyyppi on hyvä tietää ennen puhdistustyöhön ryhtymistä. Myrkyllisiä homeita käsiteltäessä pitää pukeutua suojahaalariin, jottei saa homeitiöitä vaatteisiin, ja muut tilat on suojattava tartunnoilta.

Väite nro 2: “Home ei kasva kuivassa huoneessa”

OSITTAIN OIKEIN

Homesienet kasvavat vain, jos pienen pienet sieni-itiöt löytävät paikan, jonka ilmankosteus on pitkäaikaisesti vähintään 75 prosenttia. Vaikka hydrometri osoittaisi, että huoneilma on kuiva, siellä voi olla kohteita, joissa sienet viihtyvät. Yleensä ne ovat kohtia, joissa isot kaapit ovat tiiviisti seinää vasten. Yleensä ilmiöön kytkeytyy myös huono eristys. Kehno eristys, kylmäsillat ja epätiiviydet voivat tehdä pinnasta niin kylmän, että lämpö ja sisäilman kosteus jäähtyvät kosteus laskeutuu pinnalle kasteen tavoin. Jos kosteutta ei tuuleteta pois, kosteusprosentti voi olla yli 75 % pidemmän aikaa, jolloin sienet alkavat kasvaa.

Väite nro 3: “Sienitartunnat ovat pahimpia lapsille”

OIKEIN

Lasten vastustuskyky ei ole kehittynyt yhtä pitkälle kuin aikuisten. Tämän vuoksi lapset reagoivat usein aikuisia nopeammin asuinhuoneiston sienikasvustoon.

Tutkimukset osoittavat, että lapsille kehittyy astma herkemmin, jos he asuvat pitkään sienikasvua sisältävässä asunnossa.

Vielä ei kuitenkaan löydy yksimielisyyttä siitä, johtuvatko entistä useammat astmat laajemmista sieni-itiökeskittymistä vai onko niiden syynä pikemminkin kostea sisäilma, joka itsessään on sieni-itiöiden kasvun tärkein edellytys.

Väite nro 4: “Kunhan tuulettaa 2-3 kertaa päivässä”

OSITTAIN OIKEIN

Ennen kehoitettiin tuulettamaan huolella 1-2 kertaa päivässä. Nykyohjeena on 2-3 kertaa. Kumpikin voi olla oikein. Mitä useampi asukas ja mitä tiiviimpi talo, sitä useammin on tuuletettava.

Väite nro 5: “Kylpyhuoneen saumojen tahrat ovat vain kosmeettisia”

VÄÄRIN

Jos kylpyhuoneen silikonisaumoissa on tummia tahroja, asiaan kannattaa suhtautua kuin varoituksena siitä, että huoneessa on liian kosteaa liian pitkiä aikoja. Tämä tarkoittaa, että tuuletusta on lisättävä tai on otettava tavaksi esimerkiksi kuivata lattia ja seinät paremmin suihkun jälkeen. Lisäksi se on merkki siitä, että silikonisaumat on pian syytä vaihtaa uusiin.

Väite nro 6: "Homeisessa huoneessa olleet vaatteet on hävitettävä”

VÄÄRIN

Vaikka vaatteet olisivat olleet huoneessa, jossa on hometta, niitä ei tarvitse hävittää. Riittää, kun ne pesee mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, mielellään vähintään 60°:ssa, ennen kuin niitä jälleen käyttää.

Väite nro 7: “Kylppärin home häviää, jos tuulettaa enemmän”

OSITTAIN OIKEIN

Vähäinen home voi hävitä kylpyhuoneesta, jos tilaan asentaa tehokkaan tuulettimen. Kun sieni-itiöt kuivuvat, näkyvät merkit voivat kadota. Jos homeen syynä on vesivahinko, tarvitaan järeämpiä toimia.

Väite nro 8: “Homesienet voi polttaa pois”

OIKEIN

Sieni-itiöt viihtyvät hyvin tavallisessa huonelämmössä ja myös vähän lämpimämmässä, mutta jos lämpö nousee yli 30-35°:seen, kasvu pysähtyy, ja useimmat itiöt kuolevat 65°:ssa. Jotkut kuitenkin selviävät, kunnes lämpötila on todella korkea. On siis totta, että sieni-itiöt kuolevat, kun esim. lämmität homeista rapattua seinää kaasupolttimella. Mutta avotulen kanssa tehtävään työhön liittyy niin paljon vaaratekijöitä, että tätä menetelmää ei missään nimessä pidä käyttää.

Väite nro 9: “Sienikasvuston voi maalata yli”

VÄÄRIN

Älä yritä sinetöidä homesientä maalaamalla sen yli, sillä näin et poista homeen syytä, ja home ilmestyy uudestaan. On olemassa maaleja ja kemiallisia tuotteita, joissa sieni-itiöt eivät pysty kasvamaan, mutta ne pitää sivellä puhtaille ja kuiville pinnoille.

Homekasvustoa ehkäiseviä maaleja (esim. Pajutexin Auro) voi kysyä maaliliikkeistä. Vaurioitunut pinta on maalausta ennen käsiteltävä homeenpoistoaineella (esim. BioCombHome). Lisätietoja materiaaleista, mm:. tikkurila.fi, kirjovarit.fi, sokeva.fi

Väite nro 10: “Työssä ei tarvitse käyttää suojahaalaria”

OIKEIN

Jos ammattilainen ryhtyy homeen poistoon, hän pukeutuu pölytiiviisiin suojavaatteisiin, hansikkaisiin ja hengityssuojaimiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä näin dramaattisiin toimiin. Jos ensin imuroit saastuneen alueen, saat jo poistettua valtaosan sieni-itiöistä. Kun peset pinnat, käytä hansikkaita. Halpa hengityssuojain suojaa huoneessa leijuvilta sieni-itiöiltä, ja liuottimia käytettäessä on tärkeää suojata myös silmät suojalasein.

Väite nro 11: “Homeen voi poistaa Ajaxilla”

OSITAIN OIKEIN

Kylpyhuoneen seinässä olevan vähäisen homeen saa hyvin pois tavanomaisesti puhdistamalla. Liuottavia aineita ei tarvita, sillä home kasvaa pinnalla. Imuroi alue kuitenkin ensin HEPA-suodattimella varustetulla pölynimurilla ja imuroi koko huone uudestaan, kun olet valmis, jotta saat hävitettyä mahdollisimman paljon sieni-itiöitä. Jos hometta on pehmeissä materiaaleissa, esim. silikonisaumoissa, osasta niistä selviää tuhdimmilla kemikaaleilla, osalle riittää vain vaihto uusiin.

Väite nro 12: “Home on aina otettava vakavasti”

OIKEIN

Pienikin home on selvä merkki siitä, että asunnossa on liikaa kosteutta, ja tällöin pitää aina tutkia, voiko home johtua kosteudesta vai kosteusvauriosta. Jos syynä on kosteus, ongelman voi ratkaista muuttamalla tapojaan. On pahempi asia, jos kyse on kosteusvauriosta, esim. jos vettä tulee ulkoa sisään tai rakenteessa oleva vesiputki vuotaa.

Väite nro 13: “Homeen voi haistaa”

OIKEIN

Hometta voi olla piilossa seinässä, tapetin tai lattian alla. Usein sen kuitenkin löytää nenällään. Jos talo haisee ummehtuneelta tai tunkkaiselta, ”maakellarilta”, se on merkki siitä, että siellä on kosteutta ja ehkä myös hometta.

Väite nro 14: “Home lahottaa asunnon”

VÄÄRIN

Home asettuu orgaanisen materiaalin pintaan ja voi tunkeutua pehmeisiin materiaaleihin, mutta se ei lahota niitä siten kuin tiedämme esimerkiksi aidon talosienen tekevän.

LUE LISÄÄ: Lattiasieni on näin vaarallinen!

Väite nro 15: “Homeen tartuttamat kipsilevyt on vaihdettava”

OIKEIN

Tavallisia kipsilevyjä ei voi ryhtyä pesemään. Tämän vuoksi suositellaan aina, että kipsilevyt poistetaan kokonaan ja ne korvataan uusilla kipsilevyillä, mikäli niissä on havaittu hometta.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäilma