Ilmastointi

Hyvä sisäilma riippuu ennen kaikkea toimivasta ilmastoinnista. Näillä sivuilla kerrotaan, mikä on totta ja tarua sekä annetaan ohjeita tuulettimien, venttiilien ja ilmastointilaitteiden asentamiseen.

  Asunnon ilmastointi on hyvän sisäilman salaisuus

  Asunnon ilmastointi on tärkeää hyvän sisäilman kannalta. Asunnon ilmastointi ja tuuletusventtiilit varmistavat, että asunnossa on koko ajan raitista ilmaa. Jos asunnossa ei ole kunnon ilmastointia, sisäilma on kosteaa ja tunkkaista. Siitä voi seurata esimerkiksi kosteusvahinkoja ja hometta.

  Asunnon ilmastointiin kannattaa suhtautua vakavasti.

  LUE LISÄÄ: 13 myyttiä ilmanvaihdosta

  Uusien talojen ilmastointi

  Talot kehittyvät koko ajan energiatehokkaammiksi ja tiiviimmiksi, joten niiden sisällä on enemmän kosteutta. Se korostaa hyvän ilmastoinnin merkitystä. Vanhoissa taloissa ilma vaihtuu usein hallitsemattomasti rakojen ja rakenteiden läpi. Vanhoja taloja kannattaa tuulettaa etenkin kesäisin avaamalla ovia ja ikkunoita, sillä kesäisin ilma ei vaihdu yhtä hyvin kuin talvella.

  LUE MYOS: Kaksi helppoa tuuletustekniikkaa

  Asunnon tuuletustarve

  Asunnon ilmastointi kannattaa suunnitella tarpeen mukaan. Ilmastointiin vaikuttavat esimerkiksi asukkaiden määrä, suihkun ja saunan käyttö, ruuan laittaminen, liesituulettimen tyyppi ja talon tiiviys. Kaikki asiat vaikuttavat ilmastoinnin tarpeeseen.

  Lue lisää täältä: Hyvällä ilmanvaihdolla parempi sisäilma

  Asenna tuuletusventtiili

  Ilmastoinnin parantamisen voi aloittaa tuuletusventtiilien asentamisesta. Korvausilmaventtiili päästää taloon raitista ilmaa. Venttiilin voi asentaa seinään, ikkunaan tai kattoon.

  LUE LISÄÄ: Tuuletusventtiili poistaa huurun

  Aloita kylpyhuoneesta

  Keittiö ja kylpyhuone ovat suurimmat kosteuden lähteet.

  Suihkussa käyminen ja perunoiden keittäminen lisäävät sisäilman kosteutta. Huoneiden mekaaninen tuuletus ja tuuletusventtiilit vähentävät kosteutta ja parantavat sisäilman laatua.

  Kylpyhuoneen ilmastointi luo koko taloon hyvän läpivedon, jos kylpyhuoneen korvausilma tulee sisään jostain muusta huoneesta. Keittiön liesituuletin toimii samalla tavalla.

  Lue lisää: Asenna kylpyhuoneeseen tuuletin

  Kellarin ilmastointi

  Kellarin ilmastointi vaatii enemmän vaivannäköä kuin asuinkerrosten tuulettaminen.

  Kellari on aina alttiina kosteudelle, koska se on märän maan ympäröimä. Kellarissa on yleensä vain pari ikkunaa ja huono ilmastointi. Kostea ympäristö on hyvä kasvualusta homesienille, jotka pilaavat kellarissa säilytettävät tavarat ja vahingoittavat asukkaiden terveyttä. Kellarin sisäilmaa kannattaa parantaa tuuletusventtiileillä.

  Lue lisää täältä: Kosteus kellarissa