Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Asenna kylpyhuoneeseen tuuletin

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Sähköinen tuuletin varmistaa, että kylpyhuoneessa on hyvä sisäilma. Katso tästä, miten poraat ulkoseinään reiän ja asennat tuulettimen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
100 euroa
Tuuletin kylpyhuone

Johdanto

Hyvä kylpyhuoneen tuuletin takaa hyvän sisäilman. Huono sisäilma johtuu yleensä liiasta kosteudesta. Se koskee etenkin kylpyhuonetta, joka täyttyy suihkun vesihöyrystä.

Siksi on tärkeää, että kostea ilma tuuletetaan pois ja korvataan raikkaalla ilmalla. Tuulettimen asentaminen kylpyhuoneeseen takaa hyvän sisäilman.

Kylpyhuoneen tuulettimen asentaminen

Paras keino saada kostea ilma pois kylpyhuoneesta on asentaa ulkoseinään tai kattoon sähköinen tuuletin.

Hyvä kylpyhuoneen tuuletin maksaa noin sata euroa tai enemmän. Hintaa lisää asennustyö, jonka tekemiseen tarvitaan sähköasentaja.

Kolmenlaisia kylpyhuoneen tuulettimia

Kylpyhuoneen tuulettimia on periaatteessa kolmenlaisia: tavallinen tuuletin, ajastuksella toimiva tuuletin ja kosteustunnistimella toimiva tuuletin.

  • Kaikkein yksinkertaisimmat tuulettimet pyörivät, kun ne kytketään päälle.
  • Ajastimella toimiva tuuletin kännistyy tasaisin väliajoin, esimerkiksi joka 15. minuutti.
  • Kosteustunnistimella toimiva tuuletin pyörii, kunnes kosteus on laskenut halutulle tasolle.

Markkinoilla on lisäksi tuulettimia, joissa on sekä ajastin että kosteustunnistin. Tämän jutun vierestä ladattavassa artikkelissa näytetään, miten sellainen tuuletin asennetaan.

Tuulettimen asentaminen puutalon kylpyhuoneeseen kestää noin tunnin. Tuulettimen asentaminen tiiliseinään kestää tunnin tai kaksi pitempään, sillä reiän tekeminen on vaikeampaa.

Tuulettimen asentaminen kylpyhuoneeseen

Tuulettimen kytkeminen on sähköasentajalle kuuluvaa työtä. Voit kuitenkin asentaa tuulettimen seinään tai kattoon itse.

Lataa artikkeli: Asenna tuuletin ja saa raitista ilmaa

Sähköinen tuuletin takaa kylpyhuoneeseen hyvän sisäilman. Artikkelissa näytetään, miten poraat seinään reiän ja asennat tuulettimen kylpyhuoneeseen.

Ohjeet

Valitse paikka

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Ennen kuin ryhdyt poraamaan reikää puhallinta varten, tarkista sen sijainti sisällä ja ulkona. Varmista, ettei reiän kohdalle osu sähkö- tai vesijohtoja - käytä tähän esim. rakenneilmaisinta.

Jos asennat puhaltimen ulkoseinään, kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan itäseinä, jotta tuulettimen ei tarvitse toimia ”vastatuuleen”, tuuli kun puhaltaa Suomessa usein lännestä.

Hyvin toimiva tuuletus edellyttää myös raittiin ilman saantia. Sen voi varmistaa asentamalla vastapäiselle seinälle raitisilmatuulettimen. Voit asentaa nk. teleskooppiventtiilin sei-nään, raitisilmaventtiilin ikkunaan tai ilmaritilän huoneen oveen.

1

Poraa seinään reikä läpivienti-poralla eli pitkällä ja kapealla poralla, jolla pääsee koko seinän läpi venttiiliä varten merkitystä kohdasta. Tarkista ulkopuolelta, että olet varmasti tullut poralla läpi oikeasta kohdasta.

2

Poraa puhaltimelle paikka reikä-sahalla, kun olet ensin tehnyt läpivientiporalla reiän. Reikäsaha ei yllä kovin syvälle yhdellä kertaa, joten poraus-ainesta on poistettava porauskohdasta ja porasta tasaisin väliajoin.

Jos poraat kiviseinään, käytä reikäsahaa ja timanttiterää.

3

Toista työjärjestys ulkopuolella. Keskitä reikäsaha läpivientiporan tekemän merkintäreiän mukaan. Nytkin joudut poistamaan porausainesta säännöl-lisesti, kun poraat seinän läpi reikäsahalla.

Asenna puhallin

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Aseta reikään pitkä putki. Joko yksi, joka on reiän pituinen, tai teleskooppi-putki, jonka voi venyttää sopivaan pituu-teen. Putken on istuttava tiukasti, jotta sitä ei tarvitse erikseen kiinnittää reikään.

2

Aseta puhallin paikalleen ja ruuvaa se kiinni seinään puuruuveilla (kiviseinään kiviseinäruuveilla ja -tulpilla). TÄRKEÄÄ! Sähkökytkennät on jätettävä sähköasentajalle.

3

Asenna reiän päälle ritilä ulko-puolella. Ritilöitä on monenlaisia. Esim. läpällinen malli, joka pysyy kiinni, kunnes puhallin käynnistyy ja verkkomalli, joka estää hyönteisten pääsyn sisätiloihin.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

VINKIT: Poraa reikiä liukkaisiin laattoihin

VINKIT: Suorat sahauslinjat pyöreisiin esineisiin

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin