Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 niksillä eroon höyrystä

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Harmittaako, että ikkunat peittyvät höyryyn ja karmit uivat kondenssivedessä? Tässä 4 neuvoa, joiden avulla ikkunat pysyvät kuivina.

Kondens på rude

Jos ikkunat keräävät höyryä ja vesi valuu pitkin ruutuja, syynä ovat sisäilman ja ilmanvaihdon ongelmat. Ne on syytä korjata ripeästi.

Jos ikkunat kylpevät kondenssivedessä, syy löytyy sisäilman ongelmista. Tilanne voi pahimmillaan aiheuttaa homehtumista ja ikkunankarmien mädäntymistä. Ikkunoihin kondensoitunut vesi ja höyry ovat merkki siitä, että asunnon ilma on hyvin kosteaa. Sen voi onneksi korjata. Lasien pintaan kertyvä höyry osoittaa myös, että ikkunoiden eristyksessä on puutteita.

Näin kondensoituminen tapahtuu

Kodissa syntyy päivittäin paljon kosteutta esimerkiksi ruuanlaiton, suihkussa ja kylvyssä käynnin ja jopa hengittämisen vuoksi. Tämä kosteus tiivistyy ikkunoihin höyryksi ja vedeksi, jos huoneilman kosteus nousee sataan prosenttiin (jolloin kosteus muuttuu vedeksi). Ilman suhteellinen kosteus on kytköksissä lämpötilaan, ja kun lämmin huoneilma kohtaa ulkoa tulevan kylmyyden, ongelma muuttuu näkyväksi.

LUE MYÖS: Poista höyry rakoventtiilillä

Tuuleta

Talvella tuuletuksesta tulee laistettua, koska kylmää ulkoilmaa ei tee mieli päästää ikkunasta sisään. Tuuletus on kuitenkin välttämätöntä myös talvella, eikä tämän silti tarvitse tarkoittaa sitä, että huoneilma jäähdytetään täysin – viiden minuutin läpiveto kolmesti päivässä riittää oikein hyvin.

Vaihda ikkunat

Vesihöyry kerääntyy tyypillisesti ikkunankarmeihin, joissa eristys on usein puutteellisinta. Jos ikkunoille tiivistyy paljon vettä, harkitse niiden vaihtamista energiankulutuksen kannalta tehokkaampiin. Tämä vähentää ongelmaa huomattavasti. Kolminkertaiset energialasit eristävät jopa niin hyvin, että niiden ulkopinnalle saattaa kertyä höyryä, koska ne ovat ulkoa kylmempiä kuin ympäröivä ilma.

4 niksillä pidät höyryn loitolla:

  1. Tuuleta läpivedolla 5–10 minuuttia noin kolme kertaa päivässä.
  2. Pidä huoneilman kosteus alle 55 %:ssa marras–toukokuussa.
  3. Hanki hyvä ilmanvaihtojärjestelmä kylpyhuoneeseen ja keittiöön – ja käytä sitä.
  4. Pidä ikkunoiden ilmanvaihtoventtiilit sekä muut venttiilit auki.

LUE MYÖS: 13 ilmastointiin liittyvää uskomusta

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin