Kurssi: RAKENNA AITA

Tee Itsen isossa rakennuskurssissa on kaikki neuvot ja ohjeet, joita tarvitset aidan rakentamiseen. Kerromme muun muassa suunnittelusta, säännöistä ja hinnoista. Kaupan päälle saat 25 rakennusohjetta. Hyviä lukuhetkiä!

1. Ennen kuin aloitat

Saat kaiken tämän RAKENNA AITA -rakennuskurssissa:

 • Perusteelliset kuvaukset suosituimmista aitamalleista.
 • Ammattilaisten ja asiantuntijoiden neuvoja.
 • Rakentajien käyttämiä niksejä, jotka takaavat hyvän lopputuloksen.
 • Realistisia esimerkkejä projektin kaikkien osien hinnoista.
 • 24 rakennusohjetta.
 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet ja perusteelliset piirustukset.
 • Paljon videoita, 3D-malleja ja materiaalilistoja.

Katsaus teemapaketin sisältöön

Jos suunnittelet aidan rakentamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä isossa teemapaketissa kerrotaan kaikki, mitä sinin tarvitsee tietää, jotta voit tehdä yhtä hyvää jälkeä kuin ammattilaiset.

Kuten sisällysluettelosta näkyy, lähdemme liikkeelle asioista, jotka sinun pitää ottaa huomioon ennen aidan rakentamista. Joudut ottamaan kantaa muun muassa siihen, onko aidan tarkoitus suojata sinua tuulelta tai uteliailta naapureita, ja onko aidan tarkoitus näyttää mahdollisimman luonnolliselta vai kestää pitkää ilman huoltamista. Teemapaketissa kerrotaan lisäksi erilaisten aitojen hinnoista, jotta kulut eivät ryöstäydy käsistä.

Kun olet lukenut ammattilaisten neuvot, voit siirtyä aidan rakentamiseen. Saat kaupan päälle 24 rakennusohjetta. Ne ovat hyvän lopputuloksen tae.


Juttele naapurin kanssa

Naapurisopu on tärkeää, ja harva asia kiristää välejä niin pahasti kuin aitaan liittyvät erimielisyydet. Siksi ensimmäinen neuvomme on, että keskustelet naapurisi kanssa uuden aidan rakentamisesta, ennen kuin pystytät tolpat maahan ja alas asentaa lautoja. Ehkä myös naapurisi haluaisi uuden aidan, osallistua suunnitteluun ja voisi panna kulut puoliksi. Parasta on, jos löydätte molemmille sopivan aitamallin.

Joidenkin pihojen väliset aitalaudat limitetty siten, ettei aidasta näe läpi. Kuinka korkea aidan pitää olla? Siitakin kannattaa sopia ennen aloittamista.

Harva asia kuumentaa tunteita yhtä herkästi kuin kahden pihan välinen aita. Omat ja naapurin toiveet kannattaa sovittaa yhteen, jos se suinkin on mahdollista.


Tarkista kaava ja paikalliset säännöt

Ennen aidan rakentamista kannattaa tutustua kunnan rakennusjärjestykseen ja asuinaluetta koskeviin rakennustapaohjeisiin. Se on tärkeää etenkin silloin, jos rakennat aidan oman ja naapurisi tontin väliin. Kaavat, ohjeet ja laki kertovat, mihin aita kuuluu, kuinka korkea se saa olla ja mitä pitää tehdä riitatilanteissa.

Aidan rakentamisessa pitää noudattaa sääntöjä. Aita ei esimerkiksi saa olla liian korkea.


Tilaa portille

Haluatko aitaan portin? Päätä se jo ennen aidan rakentamista. Portti on kapeampi kuin normaali tolpanväli (150-180 senttiä). Portin paikka ja koko pitää olla tiedossa siinä vaiheessa, kun pystytät tolppia.

Portin reunoille tarvitaan tukevat tolpat, sillä portin runko, laudat ja saranat ovat raskaita. Oikein suunniteltu portti ei ala roikkua tai painu kieroon ajan kuluessa. Voit asentaa portin taakse vinotuet ja käyttää tallinovensaranoita, jotka yltävät portin keskelle.

Portin rakentaminen on oma lukunsa. Teemapaketissa on paljon ohejeita myös siihen.


Avoin vai tiivis?

Päätä, onko aitasi avoin vai tiivs. Se on tärkeä päätös, ja molemmilla on omat hyötynsä ja haittansa. Tiivis aita estää ohikulkijoiden tuijotuksen, mutta samalla se estää näkemästä ulos. Moni valitsee välimallin, josta näkee läpi jonkin verran.

Aita on jatkuvasti sään armoilla. Tuuli ottaa kovemmin tiiviiseen aitaan kuin avoimeen aitaan, jonka läpi tuuli pääsee puhaltamaan. Myrskyssä kaatuneet aidat ovat yleensä tiiviitä. Alempana esitellään suosituimpia aitamalleja, joista osa on tiiviitä, osa avoimia.* Voit lukea lisää kaikkien aitamallien hyvistä ja huonoista puolista.

Ohikulkijat eivät näe tiiviin aidan läpi, mutta sen läpi ei näe myöskään ulos.


Kunnossapitoa vai ei?

Aidan rakentamisessa on oma vaivansa, mutta työ ei lopu siihen. Aidan puuosat ovat jatkuvasti sään armoilla, joten ne pitää suojata maalaamalla. Aita pitää maalata noin viiden-kymmenen vuoden välin. Jos se kuulostaa työläältä, voit rakentaa aidan jostain muusta materiaalista kuin puusta. Myös painekyllästetyt puut pitää suojata, mutta kuitusementti ja komposiitti tai kiviaidat pysyvät kunnossa sellaisinaan, ja voit käyttää viikonloppusi muuhun kuin hiomiseen ja maalaamiseen. On kuitenkin syytä mainita, että esimerkiksi komposiitti on paljon kalliimpaa kuin painekyllästetty mänty.

Jos rakennat aidan puusta, ota huomioon, että sitä pitää huoltaa säännöllisesti.

2. Suositut aitamallit

Erilaisia aitamalleja on paljon, ja aidan valintaan vaikuttaa moni asia. Yksi niistä on hinta, ja alla olevat esimerkit kertovat, että erilaisten aitojen metrihinnoissa on isoja eroja. Lisäksi aidan valintaan vaikuttavat huoltotarve, tuulenkestävyys, läpinäkyvyys ja melunvaimennusteho.

Ranka-aita

Luonnollinen ja perinteinen, ohuista mäntyrangoista tehty puuaita. Rangat voivat olla joko parkittuja tai kuorimattomia puita, jotka kiinnitetään tolppien väliin. Rangat kiinnitetään vuorotellen eri puolille tolppia eri tolpanväleissä. Useimmiten suhteellisen korkea aita.

EDUT: Yksinkertainen ja kestävä aita, jonka rakentaminen on nopeaa ja helppoa. Aidan korkeutta ja le-veyttä on helppo muutella olosuhtei-den mukaan. Yksittäisen rangan voi vaihtaa uuteen tarvittaessa.

HAITAT: Ei kestä loputtomiin. Tolpat pitää tehdä painekyllästetystä puusta. Parkki tippuu ajan myötä. Kuoret houkuttelevat pihalle hyönteisiä.

■ Vaikeusaste: Työ etenee rivakasti isolla paineilma naulaimella.
■ Huolto: Kuoripäällisiä rankoja ei tarvitse suojata. Kuorettomat rangat voi käsitellä maalilla, kuullotteella tai öljyllä.
■ Käyttöikä: Kuoripäällisinä asennetut rangat kestävät helposti 25-30 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Vähäinen.
■ Tuulenläpäisy: Vähäinen.
■ Vaimentaa melua: Hieman.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä.
■ Hinta: Rankojen hinta, omasta metsästä tolppien hinnalla.


Kevyt elementtiaita

Elementtiaita tehdään valmiista osista, jotka kiinnitetään pysty tolppiin joko ruuvaamalla tai kulmaraudoilla. Jotkut valmiselementit ovat niin hauraita, että ne menevät rikki, jos niiden päälle kiivetään. Markkinoilla on erikorkuisia elementtejä noin metristä kahteen metriin asti.

EDUT: Valmiista aitaelementeistä rakentaminen on nopeaa ja helppoa.

HAITAT: Kevyet aitaelementit ja säleiköt eivät ole kovin paksuja, joten ne särkyvät helposti. Puu ei ole erityisen laadukasta, joten kevyt elementit näyttävät hieman halvoilta. Tasamittaisia elementtejä ei ole aina helppo sovittaa pihalle.

■ Vaikeusaste: Nopeita ja helppoja pystyttää.
■ Kunnossapito: Öljyllä, kuullotteella tai maalilla.
■ Käyttöikä: 5-8 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Vähäinen tai suuri elementin mallista riippuen.
■ Tuulenläpäisy: Riippuu elementin tyypistä.
■ Vaimentaa melua: Ei lainkaan.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä.
■ Hinta: Vaihtelee tuotteen mukaan Esim. noin. 100 euroa / metri


Raskas elementtiaita

Raskaat aitaelementit on tehty tavallisista kestopuulaudoista ja -rimoista. Rautakaupoissa myydään eripituisia ja -korkuisia valmis elementtejä. Osa elementeistä on hyvin yksinkertaisia, toisissa on erilaisia koristeita. Raskaista aitaelementeistä on helppo rakentaa vankka ja vakaa aita.

EDUT: Valmiita elementtejä, joista on helppo rakentaa pitkäikäinen ja kestävä aita.

HAITAT: Tasamittaisia elementtejä ei ole aina helppo sovittaa pihalle. Maalaaminen on hankalaa, jos ai-doissa on paljon koristeita. Tolppien pitää olla suhteellisen järeitä, ja ne pitää pystyttää tiheään.

■ Vaikeusaste: Helppoja ja nopeita pystyttää.
■ Kunnossapito: Öljyllä, kuullotteella tai maalilla.
■ Käyttöikä: 8-15 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Vähäinen.
■ Tuulenläpäisy: Aita päästää tuulen lävitseen, joten pyörteitä ei synny.
■ Vaimentaa melua: Ei lainkaan.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä.
■ Hinta: Vaihtelee tuotteen mukaan Esim noin. 150 euroa / metri.


Vaakalautaaita

Aita koostuu vaakalaudoista, jotka on kiinnitetty tolppiin pienen välimatkan päähän toisistaan. Laudat voivat olla samalla tai eri puolilla tolppia. Aita näyttää samalta kummaltakin puolelta, ja sen läpi voi katsella. Sopii hyvin korkeaksi ja keskimittaiseksi aidoiksi.

EDUT: Yksinkertainen ja kestävä. Helppo rakentaa sopivan korkuiseksi ja pituiseksi tarpeen mukaan. Tolppien väleistä on helppo tehdä yhtä pitkät aidan kokonaispituuden mukaan.

HAITAT: Toisistaan irti olevien vaakalautojen yli on helppo kiivetä. Laudoissa on todella paljon maalat-tavia reunoja.

■ Vaikeusaste: Helppo ja melko nopea pystyttää. Lautojen väleistä tulee tasaiset, kun laudat kiinnite-tään tolppiin välikapuloiden avulla.
■ Kunnossapito: Öljy, kuullote tai maali.
■ Käyttöikä: 15-20 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Hyvä, jos lautojen välissä on isot raot.
■ Tuulenläpäisy: Aita läpäisee tuulta, joten pihalle ei synny pyörteitä.
■ Vaimentaa melua: Ei yhtään.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä.
■ Hinta: 15-20 euroa / metri


Pystylauta-aita

Pystylaudoista tehty aita voi olla täysin tiivis, jolloin sen läpi ei näe eikä tuule. Aidan voi rakentaa pontatuista laudoista tai tavallisista laudoista, jotka asennetaan lomittain. Laudat kiinnitetään vaakasuuntaisiin koolauslautoihin, jotka on kiinnitetty tolppiin. Pystylauta-aidat ovat usein korkeita.

EDUT: Aidan korkeutta ja leveyttä on helppo säätää tarpeen mukaan. Tolppien ei tarvitse olla yhtä kaukana toisistaan, jos laudat kiinnitetään aidan etupuolelle eikä taustan ulkonäöllä ole suurta merkitystä. Pystyaidan yli on vaikea kiivetä.

HAITAT: Laudoissa on paljon maa-lattavia reunoja ja nurkkia.

■ Vaikeusaste: Keskitasoa. Rakenta minen vaatii tarkkuutta. Lautojen pitää osua juuri oikeille paikoil-leen riippumatta siitä, millaisista laudoista aita rakennetaan.
■ Kunnossapito: Öljyllä, kuullotteella tai maalilla.
■ Käyttöikä: 15-20 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Ei.
■ Tuulenläpäisy: Ei, joten puuskia voi esiintyä.
■ Vaimentaa melua: Vähän.
■ Siisti molemmin puolin: Ei.
■ Hinta: 30-40 euroa / metri


Vinovuorilauta-aita

Limilaudoitettu aita tehdään yleensä profiililaudoista, joissa on limitettävä pontti. Laudat voi kiinnittää H-tolppiin, joiden jokaisessa nurkassa on urat lautojen päitä varten. Laudat voi kiinnittää myös tolppien sisäpuolelle lisättyihin rimoihin. Aidan voi rakentaa myös tavallisista laudoista.

EDUT: Profiililaudoista tehty aita on todella kestävä. Laudat on helppo kiinnittää H-tolppiin, ja aidasta voi tehdä sopivan korkuisen ja levyisen. Limilautojen yli on vaikea kiivetä.

HAITAT: Rakentaminen vaatii tarkkuutta, sillä lautojen pitää olla samassa tasossa joka välissä. Tavallisista laudoista on vaikeampi rakentaa kuin profiililaudoista.

■ Vaikeusaste: Profiililaudoista on helppo rakentaa, tavallisista hieman vaikeampaa.
■ Kunnossapito: Öljy, kuullote tai maali.
■ Käyttöikä: 15-20 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Ei.
■ Tuulenläpäisy: Ei, joten pihalla voi esiintyä tuulenpuuskia.
■ Vaimentaa melua: Jonkin verran.
■ Siisti molemmin puolin: Tavallaan, mutta profiililaudoilla aitaan tulee selkeä etu- ja takapuoli.
■ Hinta: 25-40 euroa / metri


Komposiitti-aita

Aita on yksinkertainen. Lautojen päät kiinnitetään H-tolpissa oleviin uriin. Rakenteesta tulee hyvin vankka, jos tolpat valetaan betonista. Komposiittilaudat liitetään toisiinsa pienillä muoviosilla, joten niiden kanssa työskennellään eri tavalla kuin puun. Komposiittiaita voi olla yhtä hyvin matala tai korkea.

EDUT: Vakaa aita, jota ei tarvitse huoltaa käytännössä ollenkaan. Kestää pitkään. Aidasta on helppo rakentaa juuri sopivan korkuinen ja levyinen, ja tolppien väleistä voi tehdä samankokoiset. Aidan yli on vaikea kiivetä.

HAITAT: Komposiitti haalistuu parissa vuodessa, mutta värin voi palauttaa komposiitinhoito-tuotteilla. Markkinoilla on komposii-tista tehtyjä H-tolppia.

■ Vaikeusaste: Helppo.
■ Kunnossapito: Vain pesu.
■ Käyttöikä: 25-30 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Ei.
■ Läpäisee tuulta: Ei, joten tuulen puuskia voi syntyä.
■ Vaimentaa melua: Hieman.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä.
■ Hinta: 50-80 euroa / metri


Rima-aita

Avoin rima-aita rakennetaan yleensä höylätystä puusta.

Aita koostuu pystytolpista ja toisistaan etäälle kiinnitetyistä vaaka rimoista. Aita sopii puutarhan tilanjakajaksi, terassin viereen tai pihan ja ison luonnontilaisen niityn rajalle. Aita voi olla yhtä hyvin matala tai korkea.

EDUT: Aita on helppo rakentaa. Ilmava rakenne on hyvin joustava, joten aidan korkeutta ja leveyttä on helppo muutella tarpeen mukaan. Köynnöskasvit voivat kiipeillä aitaa pitkin. Lahonnut tai katkennut rima on helppo vaihtaa uuteen. Aita on helppo maalata.

HAITAT: Aidan yli on helppo kiivetä. Ei suojaa sen paremmin katseilta kuin melultakaan, ellei aidan viereen istuteta pensaita.

■ Vaikeusaste: Helppo.
■ Kunnossapito: Maalilla, öljyllä tai kuullotteella, mutta käsiteltävää puuta ei ole paljon.
■ Käyttöikä: 15-20 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Kyllä.
■ Läpäisee tuulta: Kyllä.
■ Vaimentaa melua: Ei lainkaan.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä.
■ Hinta: 5-15 euroa / metri


Kivikoriaita

Kivikoriaita tehdään täyttämällä vankoista raudoista tehtyjä koreja luonnonkivillä. Markkinoilla on erikokoisia koreja. Aita kannattaa rakentaa mahdollisuuksien mukaan valmiiden korien mittaiseksi, jotta verkkoja ei tarvitse katkoa rälläkällä. Kivikoriaidat ovat usein matalia.

EDUT: Erittäin vankka aita, jota ei tarvise huoltaa. Kestää helposti vuosikymmeniä.

HAITAT: Hyvin leveä aita, joka vie paljon tilaa. Verkkojen leikkaaminen on vaikeaa, ja katkaistut pinnat ruostuvat helposti. Korien alle tarvitaan tasainen alusta. Aidan rakentaminen ja purkaminen on raskasta työtä.

■ Vaikeusaste: Rakentaminen on melko helppoa, mutta raskasta.
■ Kunnossapito: Ei tarvita.
■ Käyttöikä: 40-50 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Ei.
■ Läpäisee tuulta: Ei, mutta puus kia ei synny, jos aita on matala.
■ Vaimentaa melua: Korkea kiviaita vaimentaa melua, matala ei juuri.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä.
■ Hinta: Noin 100 euroa / metri (verkkojen hinta 1x1x0,5 m)


Meluaita

Meluaidat ovat usein korkeita ja paksuja. Aidassa on puurunko, joka voidaan täyttää ääntä imevillä eriste levyillä. Eristetyn puolen pitää olla avoin ja melun suuntaan, jotta se imee melun itseensä. Toinen, pihansuuntainen puoli peitetään laudoilla.

EDUT: Meluaita voi vaimentaa melua 5-10 desibeliä. Meluaidan voi rakentaa siten, että se näyttää pihan puolelta aivan tavalliselta aidalta.

HAITAT: Meluaidan rakentaminen on tavallista aitaa hitaampaa, sillä eristelevyt pitää leikata ja saumat limittää huolellisesti, jotta melu ei kulkeudu saumoja pitkin. Toinen puoli ei näytä erityisen hyvältä.

Vaatii usein luvan.

■ Vaikeusaste: Keskitasoa.
■ Kunnossapito: Puuta pitää huol taa. Melunvaimennuseristeet voi joutua vaihtamaan.
■ Käyttöikä: 15-20 vuotta.
■ Näkyy läpi: Ei.
■ Läpäisee tuulta: Ei, joten pihalla voi esiintyä puuskia.
■ Vaimentaa melua: Hyvin.
■ Siisti molemmin puolin: Ei.
■ Hinta: 50-100 euroa / metri


Perinteinen aita

Perinteinen puuaita tehdään pystylaudoista, vaaka-koolauksista ja tolpista.

Koolaus laudat kiinnitetään tolppiin ja pystylaudat tai -rimat ruuvataan niihin kiinni. Lautojen tai rimojen väliin jätetään pienet raot. Tolppien päät voi muotoilla teräviksi. Lautojen ylä- ja alapäät sahataan vinoon.

EDUT: Kärsineet laudat on helppo vaihtaa uusiin. Aidan rakentaminen on helppoa ja yksinkertaista.

HAITAT: Rakentaminen on työlästä ja hidasta. Sahattavia ja kiinnitettä-viä lautoja on paljon, eikä koriste-leikkausten tekeminen ole nopeaa. Laudoissa on paljon maalattavia pintoja ja nurkkia. Aidan yli on kohtuullisen helppo kiivetä.

■ Vaikeusaste: Aidan tekeminen alusta asti on yksinkertaista, mutta työlästä ja vie aikaa.
■ Kunnossapito: Öljyllä, maalilla tai kuullotteella.
■ Käyttöikä: 15-20 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Kyllä.
■ Läpäisee tuulta: Kyllä.
■ Vaimentaa melua: Ei lainkaan.
■ Siisti molemmin puolin: Ei.
■ Hinta: 5-15 euroa / metri


Vinolauta-aita

Aita rakennetaan tiheästi pystytettyjen tolppien väliin. Laudat kiinnitetään tolppien väliin vinosti, ja lautojen väliin jätetään pienet raot. Laudat kiinnitetään aidan molemmille puolille, ja lautojen päät katkaistaan vinossa kulmassa. Jos aidasta saa näkyä läpi, riittää, että laudat kiinnitetään toiselle puolelle.

EDUT: Vinot laudat jäykistävät aidan ja tekevät rakenteesta erittäin vakaan. Aidan korkeus ja leveys on helppo sovittaa tarpeen mukaan. Pilaantuneen laudan vaihtaminen on helppoa.

HAITAT: Aidan tekeminen vaatii paljon mittaamista ja sahaamista. Siisti lopputulos vaatii suurta tarkkuutta. Maalattavia pintoja ja nurkkia on paljon.

■ Vaikeusaste: Keskitasoa. Sahaamista riittää.
■ Kunnossapito: Öljyllä, maalilla tai kuullotteella.
■ Käyttöikä: 15-20 vuotta.
■ Läpinäkyvyys: Rajallinen.
■ Läpäisee tuulta: Hieman.
■ Vaimentaa melua: Ei lainkaan.
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä, jos laudat ovat molemmin puolin.
■ Hinta: 30-50 euroa / metri


Rima-aita

Tämä aita on tehty kapeista lehtikuusirimoista, jotka on asennettu 3 sentin välein. Rimojen taakse on asennettu eristelevyt, jotka vaimentavat melua. Meluaidat eivät näytä yleensä kovin hyviltä, mutta tämä aita on poikkeus! Se näkyy myös hinnassa.

HYÖDYT: Aita sopii epätasaiseen maastoon, sillä rimojen pituutta on helppo säätää. Aita vaimentaa melua, mutta se ei näy päällepäin.

HAITAT: Rimojen sahaaminen on hidasta, ja lehtikuusi maksaa. Meluaita on aina kalliimpi ja vaikeampi rakentaa kuin tavallinen aita.

■ Vaikeusaste: Vaikea. Aidassa riittää sahaamista, ja rakentamisessa pitää olla tarkkana.
■ Kunnossapito: Kyllä, öljyllä, kuullotteella tai maalilla
■ Kestävyys: 15-20 vuotta
■ Läpinäkyvyys: Ei
■ Läpäisee tuulta: Ei
■ Vaimentaa melua: Hyvin
■ Siisti molemmin puolin: Kyllä
■ Hinta: noin 100 euroa metri

3. Perusrakenne

Kun olet valinnut sopivan aitamallin, on aika keskittyä teoriaan. Hyvän aidan rakentaminen ei ole vaikeaa, ja kun tolpat ovat maassa, loppu sujuu helposti. Tolppien kiinnitys, lankkujen ja lautojen väliset etäisyydet ja vinot sahaukset on kuitenkin hyvä hallita.

Suojaa tolppia pikkukivillä

Maakosketus on huono asia puulle, ja myös painekyllästetyt tolpat lahoavat maassa ennen pitkää. Voit viivästyttää lahoamista ympäröimällä tolpan alapään pikkukivillä. Ne pitävät tolpan irti kosteasta maasta.

Pystytä tolpat suoraan

Saat tolpat suoraan vatupassin ja parin vinotuen avulla. Tolppien pitää olla suorassa, ennen kuin ne valetaan kiinni maahan. Muista tarkistaa suoruus sekä leveys- että syvyyssuunnassa.

Tukevat tolpat

Tiivistä maa ja betoni kunnolla tolpan ympärille esimerkiksi tolpanpätkällä. Se varmistaa, että tolpat pysyvät suorassa. Tolppia ei kannata pystyttää tolppakenkien avulla, jos aita on tiivis ja tuulisella paikalla. Silloin aitaan kohdistuu niin kova tuuli, että se painuu vinoon.

Oikea etäisyys

Pystytä tolpat noin kahden metrin välein. Jos aitalaudat asennetaan pystyyn, vaakalankut pitää asentaa enintään 90 sentin päähän toisistaan. Jätä lautojen ja maan väliin vähintään 10 sentin rako, jotta lautojen alapäät eivät lahoa nopeasti.

Käytä aina ruostumattomia ruuveja

Käytä aina ruostumattomia, haponkestäviä A4-ruuveja. Se kannattaa, sillä ne kestävät pitempään. Voit käyttää myös kuumasinkittyjä nauloja ja naulainta, mutta lautojen vaihtaminen on helpompaa, jos ne on kiinnitetty ruuveilla. Älä väännä ruuveja niin syvälle, että vesi jää seisomaan ruuvin kannan ympärille.

Suojaa puuta vedeltä

Suojaa puuta vedeltä. Tolppien päät kannattaa sahata vinoiksi tai suojata tolpanhatuilla. Muista sahata vinoiksi myös pystylautojen alapäät, jotta vesipisarat putoavat nopeasti maahan eivätkä imeydy puuhun.

Suojaa päät peitelaudalla

Asenna peitelauta pystylautojen suojaksi. Kallistettu peitelauta suojaa lautojen päitä sateelta ja johtaa veden alas. Peitelauta on helppo vaihtaa uuteen, kun se lahoaa pilalle.

Maalaa puut ennen asentamista

Tee itsellesi palvelus ja maalaa puuosat ennen asentamista. Puut on helpompi maalata kerralla kuin erikseen.

4. Näin asennat tolpat

Kaiva tolpille kuopat

Mikä työkalu on paras, kun tolppa on saatava maahan? Valintaan vaikuttaa se, montako kuoppaa on kaivettavana. Lapiolla saa helposti kaivettua yhden kuopan, mutta kairalla kuopat syntyvät paljon nopeammin – ja mootorikairalla työ on jo tehty, kun muilla välineillä vasta aloitellaan!

Yhden kuopan kaivaminen 90 cm:n syvyyteen upotettavalle tolpalle onnistuu hyvin lapiolla. Mutta entä jos kuoppia tarvitaan 4, 12 tai 20 kappaletta pergolaa, vajaa tai puuaitaa varten? Näin monen kuopan kaivuu vaatii paljon paljon hikeä ja työhön kuluu valtavasti aikaa.

Onneksi lapiolle on vaihtoehtoja: ota avuksi moottoroitu kaira tai tavallinen maakaira! Entä kannattaako työkalu ostaa vai vuokrata?

Testasimme kolmea työkalua

Kokeilimme näitä erilaisia välineitä tavalliseen helpohkoon pihamaahan. Kaivoimme tai porasimme kuopat 90 cm:n syvyyteen, jotta tolppa seisoisi siinä varmasti suorassa. Tiedämme, että työ sujuu moottorikairalla muita välineitä nopeammin, mutta sujuuko työ niin paljon nopeammin, että sen hankintaan kannattaa käyttää rahaa ja aikaa? Entä selviääkö lapiolla yhtä nopeasti kuin käsikäyttöisellä kairalla?

Mikä työkalu on paras, lapio, maakaira vai moottorikaira?

Erikoispistolapio

Lapion suurin etu on se, että se löytyy joka talosta, ehkä jopa tällainen erikoispistolapio. Tavallisilla painavilla lapioilla on hyvä kaivaa kantoja ylös ja katkaista juuria.

Kuoppien kaivaminen tolppia varten lapiolla on raskasta työtä ja tehokasta vain 40–50 cm:n syvyyteen asti. Tämän jälkeen kuoppa on liian ahdas lapioitavaksi, ja tuloksena on joko kartiomainen kuoppa, josta on poistettu aivan turhan paljon maata – tai tilanne, että kuoppa on lopuksi kaivettava makuuasennosta 90 cm:n syvyyteen.

HINTALUOKKA: 50–80 € riippuen laadusta ja lapio-osan pituudesta
AJANKÄYTTÖ: 20 min: kevyt, kivetön pihamaa

Maakaira

Maakaira porautuu helposti pihamaahan – saviseen tai multaiseen. Vakiohalkaisijakoot ovat 100, 120 tai 150 mm ja varren pituus on yleensä 110 cm, mikä sopii hyvin pyörökepeille ja 100 x 100 mm:n (4 tuuman) tai 120 x 150 mm (5 tuuman) tolpille.

Maakairan suurin etu on se, että pora nostaa maata vaivatta vinostakin kuopasta. Juuret ja kivet voivat edellyttää pistolapion käyttöä ja tarvittaessa kuopan laajentamista hieman.

HINTALUOKKA: 40–80 € riippuen halkaisijan koosta, kairan pituudesta ja valmistajasta
AJANKÄYTTÖ: 7 min: kevyt, kivetön pihamaa

Moottorikaira

Moottorikaira todella pureutuu maahan! Jos laitteella ei osu kiviin ja juuriin, sillä voi porata 90 cm:n syvyyteen 15 sekunnissa – mutta maata ei saa nostettua pois. Poista maata kuopasta 15–20 cm:n välein, niin pääset 90 cm:n syvyyteen 4–5 toistolla vähällä lihasvoimalla. Jos pora osuu kiviin tai juuriin, pora pysähtyy, mutta laite ei.

Joissakin malleissa on porajarru ja turvakytkin, joka katkaisee voimantulon terän jumiuduttua. Näin voi välttää esimerkiksi laitteen yhtäkkisen kiepsahtamisen terän juuttuessa.

HINTALUOKKA: noin 60 €/vrk (vuokra)
AJANKÄYTTÖ: 2 min: kevyt, kivetön pihamaa


Pystytä tolpat tarkasti suoraan

Tolppien pystyttäminen kuulostaa helpolta, mutta niitä on yllättävän vaikea saada suoraan. Tolppien viereen pitää virittää linjalanka, ja tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne pysyvät oikeassa asennossa. Samalla pitää mitata ja käyttää ahkerasti vatupassia.

Uusi aita näyttää pahalta, jos yksikin tolppa on vinossa.

MAAHAN UPOTETUT TOLPAT

Vajan tai pergolan rakentaminen kannattaa aloittaa upottamalla maahan nurkkakepit. Pystytä kepit 90 asteen kulmaan ja viritä niiden välille linjalangat. 1

Vajan tai pergolan rakentaminen kannattaa aloittaa upottamalla maahan nurkkakepit. Pystytä kepit 90 asteen kulmaan ja viritä niiden välille linjalangat.

Kaiva nurkkiin kuopat, kaada pohjalle mursketta tai pikkukiviä ja pystytä tolpat. Tiivistä maa tolpan tyven ympärille 20 sentin kerroksissa ja tarkista joka välissä, että tolppa on pysynyt suorassa. 2

Kaiva nurkkiin kuopat, kaada pohjalle mursketta tai pikkukiviä ja pystytä tolpat. Tiivistä maa tolpan tyven ympärille 20 sentin kerroksissa ja tarkista joka välissä, että tolppa on pysynyt suorassa.

Viritä nurkkatolppien välille linjalangat ja pystytä loput tolpat niiden avulla. Viritä joka väliin kaksi linjalankaa, toinen tolpan juureen ja toinen lähelle yläpäätä. 3

Viritä nurkkatolppien välille linjalangat ja pystytä loput tolpat niiden avulla. Viritä joka väliin kaksi linjalankaa, toinen tolpan juureen ja toinen lähelle yläpäätä.

Suorista tolpat pitkän vatupassin tai tolppavatupassin avulla. Tiivistä maa tolpan ympärille laudan avulla. Pidä tolppaa silmällä koko ajan, jotta se ei väänny vinoon. 4

Suorista tolpat pitkän vatupassin tai tolppavatupassin avulla. Tiivistä maa tolpan ympärille laudan avulla. Pidä tolppaa silmällä koko ajan, jotta se ei väänny vinoon.

Tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne eivät väänny vinoon rakentamisen aikana. Kiinnitä vinotuet tolpan yläpäästä viereisen tolpan alapäähän. 5

Tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne eivät väänny vinoon rakentamisen aikana. Kiinnitä vinotuet tolpan yläpäästä viereisen tolpan alapäähän.

MAAHAN VALETUT TOLPAT

Kaiva aluksi kuopat tolpille. Tee kuopista noin 30x30 sentin kokoiset ja niin syvät, että ne yltävät roudattomaan syvyyteen. Voit merkitä kuoppien linjan asettamalla niiden viereen pitkän laudan. 1

Kaiva aluksi kuopat tolpille. Tee kuopista noin 30x30 sentin kokoiset ja niin syvät, että ne yltävät roudattomaan syvyyteen. Voit merkitä kuoppien linjan asettamalla niiden viereen pitkän laudan.

Tue ensimmäinen tolppa suoraan. Voit käyttää apuna puristimia, sillä ne helpottavat tolpan hienosäätämistä. Lyö maahan lyhyt tolppa tai teräväpäinen lauta ja kiinnitä vinotuen alapää siihen. 2

Tue ensimmäinen tolppa suoraan. Voit käyttää apuna puristimia, sillä ne helpottavat tolpan hienosäätämistä. Lyö maahan lyhyt tolppa tai teräväpäinen lauta ja kiinnitä vinotuen alapää siihen.

Tämän tolpan lähellä on seinä, jota kannattaa käyttää tolpan tukemiseen. Ellei tolpan lähellä ole mitään kiinteää, lyö maahan toinen tolppa tai lauta ja kiinnitä vinotuki siihen. 3

Tämän tolpan lähellä on seinä, jota kannattaa käyttää tolpan tukemiseen. Ellei tolpan lähellä ole mitään kiinteää, lyö maahan toinen tolppa tai lauta ja kiinnitä vinotuki siihen.

Kun tolpat ovat pystyssä, asenna niiden väliin vaakalaudat. Hienosäädä tolpat yhtä kauas toisistaan käyttämällä niiden välissä sopivan pituista vaakalautaa. 4

Kun tolpat ovat pystyssä, asenna niiden väliin vaakalaudat. Hienosäädä tolpat yhtä kauas toisistaan käyttämällä niiden välissä sopivan pituista vaakalautaa.

Kiinnitä tolppiin toiset vinotuet 30–40 sentin korkeudelle, jotta tolpat pysyvät oikealla korkeudella valamisen aikana. Tarkista vielä kerran vatupassilla, että kaikki tolpat ovat pystysuorassa. 5

Kiinnitä tolppiin toiset vinotuet 30–40 sentin korkeudelle, jotta tolpat pysyvät oikealla korkeudella valamisen aikana. Tarkista vielä kerran vatupassilla, että kaikki tolpat ovat pystysuorassa.

Lapioi kuoppiin betonia. Kaada kuopan pohjalle 15–20 senttiä kuivabetonia, lisää puoli metriä maata, kaada kuoppaan toinen betonikerros ja peitä se maalla. Maan kosteus kovettaa betonin. 6

Lapioi kuoppiin betonia. Kaada kuopan pohjalle 15–20 senttiä kuivabetonia, lisää puoli metriä maata, kaada kuoppaan toinen betonikerros ja peitä se maalla. Maan kosteus kovettaa betonin.

7 tapaa: Tukevat tolpat!

Tolpan voi pystyttää monella eri tavalla. Helpoin keino on kaivaa tolppa maahan, mutta muitakin menetelmiä on. Käyttötarkoitus määrittelee, mikä menetelmä on paras kulloiseenkin tarkoitukseen.

Tolppa, pilari, paalu; samasta puutavarasta käyte-tään eri nimiä tilanteen mukaan. Kantavilla tolpilla on lähes yhtä monta käyttötarkoitus-ta kuin pihalla on projekteja. Ne sopivat aidasta autokatokseen.

Eri rakenteisiin tarvitaan erilai-sia tolppia. Tai oikeammin: tolpat pitää kiinnittää maahan eri tavoin riippuen siitä, mihin tarkoituk-seen ne tulevat.

Jos tolppaa tarvitaan aitaan, sen pitää kestää tuulen ja portin aiheut tamaa sivuttaisliikettä. Räystäiden alla ja katoksissa tolpan pitää sekä kantaa lumen paino että pysyä paikallaan myrsky tuulen imussa.

Hiekkaa, savea tai kalliota

Myös maaperän laatu pitää ottaa huomioon. Hiekkamaassa tolpan juureen kannattaa ehkä valaa be-tonia, mutta kiinteässä savimaassa pelkkä tolppakenkä yleensä riittää. Kallioilla tolpat joudutaan usein kiinnittämään kiviseen alustaan raudoilla.

Myös maaperän laatu pitää ottaa huomioon. Hiekkamaassa tolpan juureen kannattaa ehkä valaa betonia, mutta kiinteässä savimaassa pelkkä tolppakenkä yleensä riittää. Kallioilla tolpat joudutaan usein kiinnittämään raudoilla.

Maahan kaivettu tolppa
Maahan kaivaminen on yksinkertaisin ja halvin tapa pystyttää tolppa. Maahan kaivettu tolppa tukee rakennelmaa hyvin, mutta se ei kuitenkaan kestä loputtomiin.

Ankkuroitu tolppa
Tolppa kaivetaan suoraan maahan. Sivusuuntaista vakautta vahvistetaan tolppaan ruuvattavilla laudanpätkillä. Käytetään kevyessä ja irtonaisessa maassa.

Betonilla lujitettu tolppa
Helppo tapa parantaa maahan kaivettavan tolpan sivuttaista vakautta ja kantavuutta. Periaate on valaa yksi tai kaksi betoniankkuria maan alle tolpan ympärille.

Tolppakenkä
Teräksestä tehty tolppakenkä on helppo ja nopea ratkaisu, kun tolpan halutaan pysyvän paikallaan. Tolppakenkä ei kuitenkaan estä tolpan vääntymistä tai kanna painoa.

Tehdasvalettu kenkä
Yksi- tai kaksisiipinen pilarikenkä, joka on valettu kiinni betonijalkaan. Tehdasvalu säästää aikaa ja vaivaa, kun työmaata ei tarvitse sotkea betonilla eikä odotella betonin kuivumista.

Betoniin valettu kenkä
Betoniin valettavien teräskenkien kirjo on loputon. Kiinni valetut kengät pitävät tolpat paikoillaan monenlaisissa rakennuksissa ja kantavat hyvin painon, mutta eivät kestä kovin kovaa sivuliikettä.

Betoniin valetut raudat
Tässä mallissa tolppa on kiinnitetty kahteen betoniin valettuun rautajalkaan. Kahden jalan sivuttaisjäykistys on paljon lujempi kuin yhden.


VIDEO: Opi ammattilaiselta

Teksti ja kuvat ovat tärkeitä, mutta muutama video antaa paremman kuvan siitä, mistä työssä on kysymys. Kokosimme yhteen asiaan liittyviä videoita, joita voit katsoa ennen uuden aidan rakentamista.


Maahan valetut tolpat

Vinotuet pitävät tolpat pystyssä sen aikaa, kun betoni kovettuu.

Video

Tolpat rivissä

Saat tolpat suoraan linjaan linjalangan avulla.

Video

Ruuvipaalujen asentaminen

Käytä vatupassia usein, jotta ruuvipaalu menee suoraan.

Video

Putkiin valetut tolppakengät

Näin saat tolppakengät helposti vaakatasoon ja samaan linjaan.

Video

5. Hinta

3 erihintaista aitaa

Aidan voi rakentaa monista eri materiaaleista, mutta tolppien laatu vaikuttaa eniten siihen, kuinka kauan aita kestää. Erilaisten tolppien hintaerot ovat suuria, mutta kalliit tolpat voivat tulla lopulta halvemmiksi, jos niitä ei tarvitse vaihtaa uusiin.

Voit rakentaa aidan monista eri materiaaleista. Voit valita materiaalin ulkonäön tai talon tyylin perusteella. Valinta riippuu myös siitä, mihin aitaa tarvitaan ja kuinka kauan sen on tarkoitus kestää.

Vasemmalta oikealle: Painekyllästyt tolpat ja laudat. Painekyllästetyt laudat, tolpat valeakaasiaa. Betonitolpat ja komposiittilaudat.

Aitojen rakenteet ja hinnat vaihtelevat laidasta laitaan. Ranka-aita, valmiista elementeistä tehty puuaita ja kivikoriaita on aivan erityyppisiä rakennelmia, mutta Tee Itsen sivuilla on ohjeita kaikenlaisille aidoille. Yleisin materiaali on puu, joten tässä hintavertailussa on otettu lähtökohdaksi yksinkertainen lauta-aita, jossa on kaksi kerrosta poikittaisia lautoja. Aita on tukeva, mutta tuuli pääsee puhaltamaan sen läpi. Oikeista materiaaleista rakennettu aita kestää pitkään. Aita on melko helppo rakentaa, ja se näyttää hyvältä kummaltakin puolelta.

Tolpat ovat aidan heikoin kohta, sillä ne ovat kosteassa maassa. Voit rajoittaa tolppien vettymistä pystyttämällä ne kivien ympärille, mutta tolpat kostuvat joka tapauksessa jonkin verran. Myös tolppien yläpäät pitää suojata. Mitä kestävämpoä tolpat ovat, sitä pitempään aita kestää. Laudat eivät lahoa yhtä helposti, ja ne on helpompi vaihtaa kuin tolpat.


Painekyllästetty puu

50 metrin aita, korkeus 1,8 metriä

 • 26 tolppaa, kestopuuta, 300 euroa.
 • 500 lautaa, kestopuuta, 900 euroa.
 • 26 tolpanhattua
 • 75 lankkua
 • 2 200 ruuvia
 • Kiviä tolppien ympärille, yhteensä 700 euroa.

Yhteishinta 1900 euroa.

Metrihinta: 38 euroa

Stolper af robinie

50 metrin aita, korkeus 1,8 meter metriä

 • 26 tolppaa, valeakaasiaa, 1500 euroa
 • 500 lautaa, kestopuuta, 700 euroa
 • 26 tolpanhattua
 • 75 lankkua
 • 2 200 ruuvia
 • Kiviä tolppien ympärille, hinta noin 700 euroa.

Yhteishinta 2900 euroa

Metrihinta 58 euroa

Betonitolpat ja komposiittilaudat

50 metrin aita, korkeus 1,8 metriä

 • 26 betonitolppaa, 2000 euroa
 • 500 komposiittilautaa, 2000 euroa
 • 2200 ruuvia 600 euroa.

Yhteishinta: 4600 euroa

Metrihinta 92 euroa

6. Rakennusohjeet

Rakennusohjeissa näytetään, miten aita tehdään vaihe vaiheelta. Saat myös perusteelliset piirustukset, 3D-mallit, paljon videoita, vinkkejä ja niksejä ja materiaalilistat. Ne takaavat hyvän lopputuloksen!

Aidan rakennusohjeet


Pihaportin rakennusohjeet