Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Näyttävä tammiaita

Kuori ja lajittele laudat huolellisesti ennen asentamista, jotta ne sopivat yhteen mahdollisimman hyvin.

Tammilaudat kiinnitetään painekyllästetystä puusta tehtyyn runkoon. Sitä ennen laudat pitää kuoria ja lajitella siten, että ne sopivat toistensa viereen ja rakojen peitoksi. Kuoriminen on kovaa työtä, mutta valmis aita näyttää uskomattoman hyvältä.

LUE LISÄÄ: Upea, karu ja kestävä riukuaita

Kohtuuhintaisia jämiä suoraan sahalta

Sahoilta voi saada kohtuullisen hintaista tammilautaa, joka ei täytä rakennuspuutavaran mitta- tai laatuvaatimuksia. Pintasuikaleet, haljenneet laudat ja latvat heitetään yleensä menemään, sillä niille ei ole järkevää käyttöä.

Jämien koko ja muoto vaihtelee laidasta laitaan, joten työ kannattaa aloittaa lautojen lajittelusta. Toivottoman ohuet tai muuten käyttökelvottomat laudat voi hylätä suosiolla. Jos sekaan on sattunut hyviä lautoja, ne kannattaa säästää esimerkiksi ruokapöydän rakentamiseen.

Aitaan käytettävät laudat pitää lajitella, sillä ne ovat erittäin epäsäännöllisen muotoisia. Käytä kunnolla aikaa lautojen asetteluun, jotta aidasta tulee mahdollisimman tiivis ja hyvän näköinen.

Pintalaudoissa on yleensä paljon kuorta. Laudat pitää kuoria ennen asentamista, sillä lautoihin jätetyt kuoret irtoavat ja niiden kohdalle tulee ammottavia reikiä.

Lataa tammiaidan rakennusohjeet

Materiaalilistan lisäksi näissä tee se itse -ohjeissa näytetään vaihe vaiheelta miten:

  • pystytät tolpat
  • kuorit ja asennat laudat

Työssä ei ole vaikeita vaiheita, mutta tolpat pitää pystyttää tarkasti suoraan.