Luksusaita, jossa on valot ja äänieristys

Sanat tyylikäs ja meluaita esiintyvät harvoin samassa lauseessa, mutta se ei tarkoita, ettei meluaita voisi näyttää hyvältä. Näissä rakennusohjeissa näytetään, miten teet sellaisen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
125€/m

Johdanto

Aidasta näkyy päällepäin vain kapeita lehtikuusirimoja, joiden takaa pilkistää musta pohja. Aita näyttää hyvältä päivänvalossa, mutta siitä tulee vielä upeampi, kun ilta hämärtyy ja aitaan upotetut ledit syttyvät palamaan.

Aita saattaa näyttää tavalliselta, mutta sen sisällä piilee yllätys. Aita on tehty painekyllästetyistä tolpista ja laudoista, joiden väliin on asennettu kivivillalevyt. Ne vaimentavat tehokkaasti ääniä, jotka kantautuvat pihalle vieressä kulkevalta tieltä.

Tämän aidan rakentaminen on vaikeampaa ja tulee kalliimmaksi kuin tavallinen meluaita. Vaiva on sen arvoinen, sillä parin viikon urakan jälkeen pihalla on tyrmäävän tyylikäs äänieristetty aita, jota on ilo katsella.

Laudat tulevat kalliiksi

Tämän meluaidan metrihinta on noin 125 euroa, joten 50 metriä pitkä aita maksaa yli 6 000 euroa. Lehtikuusilaudat ovat ylivoimaisesti suurin kuluerä: niitä tarvitaan noin 700 kappaletta, ja ne maksavat noin 80 euroa metri. Toisin sanoen pelkät laudat maksavat noin 4 000 euroa.

Aidan voi tehdä paljon halvemmalla painekyllästetystä männystä. Sekin kestää säätä hyvin, jos laudat maalataan ja pidetään kunnossa säännöllisellä huollolla.

Materiaalien lisäksi rahaa kuluu sähköasentajan palkkaan. Aitaan upotettavia valoja ei saa asentaa itse, vaan sähköasennukset on jätettävä ammattilaisen huoleksi.

LUE MYÖS: Piirrä projektisi 3D:nä

Ohjeet

01
Pystytä tolpat 2 Vaihe

Urakan ensimmäisessä vaiheessa kaivetaan kuopat ja valetaan tolpat maahan. Kaivamiseen kannattaa käyttää maakairaa, maan nostamiseen kapeaa lapiota ja juurien katkaisemiseen pistolapiota.

Pystytä aluksi nurkkatolpat ja viritä niiden välille linjalangat, jotta saat asen-nettua loput tolpat suoriin linjoihin.

1

Kaiva kuoppa ja kaada pohjalle mursketta tai pikkukiviä. Siten tolpan pohja ei kosketa märkää maata.

2

Pystytä ensimmäinen nurkkatolppa (A) ja tue se väliaikaisesti kahdella lankulla. Varmista, että tolppa on pystysuorassa, kaada kuoppaan vettä ja säkillinen kuivabetonia. Tiivistä betoni kunnolla tolpan ympärille. Asenna kaikki nurkkatolpat ja sen jälkeen loput tolpat 175 sentin välein.

02
Tee aidan runko 6 Vaihe

Anna betonin kovettua pari päivää, jotta tolpat tarttuvat lujasti kiinni. Sen jälkeen voit aloittaa rungon rakentami-sen. Tästä aidasta tehdään 180 senttiä korkea.

Tontilla on isoja korkeuseroja, joten joidenkin osien korkeutta pitää muuttaa. Aidasta tulee mahdollisimman siisti, kun rakentaminen aloitetaan tontin matalimmasta paikasta.

1

Tee merkki 180 sentin korkeuteen tolppaan (A), joka on tontin alimmalla kohdalla. Kiinnitä pitkä vatupassi puristimella merkin kohdalle ja tee merkki seuraavaan tolppaan. Kuvassa näkyy, että maa viettää jyrkästi. Seuraavan tolpan merkki on 168 senttiä maan yläpuolella.

2

Asenna ensimmäinen ylälauta (B) kahdella ruuvilla tolppiin (A). Ruuvaa kaikki vaakalaudat ja tukirimat kiinni 5x60 millin ruostumattomilla ruuveilla.

3

Jatka lautojen (B) ja tukirimojen (C) asentamista piirroksen ohjeen mukaan. Älä kuitenkaan asenna vielä rimoja (C) aidan sisäpuolelle. Ne asennetaan vasta, kun eristeet ovat paikoillaan. Asenna laudat edellisten yläpuolelle joka kerta, kun ylämerkin korkeus putoaa 170 sentin alle, jotta aita noudatteleen maaston muotoja. Ota huomioon, että keskimmäisten lautojen asennuskohta pitää mitata joka kerta erikseen.

4

Sahaa tolpat (A) poikki ylälautojen (B) päältä. Siihen kannattaa käyttää terävää käsisahaa.

5

Sahaa ja asenna kapulat alalautojen (B) väliin, jotta eristeet eivät valu maahan. Asenna jokaiseen tolpanväliin neljä kapulaa.

6

Kiinnitä kuitukangas niiteillä. Asenna aluksi alempi kangas, sitten ylempi. Tässä vaiheessa asennetaan vain tien puoleinen kuitukangas. Sisäpuoli tehdään myöhemmin.

03
Asenna äänieristeet ja pystyrimat 7 Vaihe

Nyt on aika asentaa äänieristeet, kansilaudat ja pystyrimat. Aidan tolpat asennettiin 175 sentin välein, joten jokaiseen tolpanväliin mahtuu noin kolme eristelevyä vierekkäin ja kaksi päällekkäin.

Pyydä sähköasentajaa vetämään johdot aidan sisälle, ennen kuin aloitat. Asenna seuraavaksi kansilaudat, jotka suojaavat eristeitä. Pystyrimat asennetaan sen jälkeen. Aluksi neljä metriä pitkät rimat sahataan kahtia, ja niihin porataan valmiit ruuvinreiät.

1

Asenna eristeet lautojen (B) väliin ja ruuvaa tukirimat (C) kiinni. Leikkaa ylimmät eristeet siten, että ne ovat samalla tasolla ylälautojen kanssa. Voit käyttää leikkaamiseen eristysveistä tai vanhaa käsisahaa. Kun eristeet ja rimat ovat paikoillaan, niittaa kuitukangas kokonaan kiinni alhaalta ylös.

2

Keskitä kansilauta (E) siten, että se yltää yhtä paljon aidan molemmille puolille. Ruuvaa lauta kiinni kahdella 4x50/35 millin säänkestävällä ruuvilla 60 sentin välein.

3

Mittaa ensimmäisten rimojen paikat alalaudan (B) pohjasta ylälaudan (E) päälle. Laudat tuntuvat kankaan läpi. Aidan osat eivät ole täsmälleen samankorkuisia, joten jokainen tolpanväli pitää mitata erikseen.

4

Sahaa ensimmäiset rimat (D), asettele ne vierekkäin, merkitse porauskohdat, poraa reiät ja suojaa rimat öljyllä joka puolelta. Asettele seuraavan tolpanvälin rimat valmiiksi sillä aikaa, kun öljy kuivuu.

5

Mittaa riman pituus ensimmäisen nurkka­ tolpan sisänurkasta. Ensimmäinen rima asennetaan tarkasti pystysuoraan luoti­ langan avulla.

6

Asenna rimat (D).. Asenna ensimmäinen rima luotilangan avulla. Käytä muiden rimojen asentamiseen kolme senttiä leveää välikapulaa, jotta rimojen välinen etäisyys pysyy samana.

7

Tarkista suoruus viiden riman välein, jotta rimat eivät mene vinoon. Jatka rimojen asentamista. Työtä on paljon, mutta loppu­ tulos puhuu puolestaan.

Materiaalit

 • Painekyllästettyjä tolppia (A), 75x75 mm
 • Painekyllästettyjä lautoja (B), 25x125 mm
 • Painekyllästettyjä tukirimoja (C), 21x45 mm
 • Lehtikuusirimoja (D), 28x45 mm
 • Kansilautoja (E), höylättyä kuusta, 25x185 mm
 • 4 painekyllästettyä tukikapulaa á 75 mm jokaiseen tolpanväliin, 25x125 mm
 • Kuitukangasta
 • Ruostumattomia ja hapon­ kestäviä ruuveja, 4,2x55 mm, 5x60 mm, 4x50/35 mm
 • 70 mm kovia kivivillalevyjä
 • Kuivabetonia
 • Tervaa
 • Lehtikuusiöljyä
 • Niittejä
 • Ulkovaloja ja sähköjohtoa (työ kuuluu sähköasentajalle)

Erikoistyökalut

 • Maakaira, pistolapio ja kapea lapio maan nostamiseen
 • 180 ja 120 sentin vatupassit
 • Värilankaa

Vie aikaa

50 metriä pitkän aidan tekeminen vie noin kaksi viikkoa.

Hinta

Tämä aita maksoi noin 125 euroa metri. Pelkät lehtikuusilaudat maksoivat 80 euroa metri. Hintaan pitää lisätä sähköasentajan palkka.

Vaikeusaste

Aitaan tarvitaan satoja kapeita rimoja. Ne pitää asentaa tarkasti kolmen sentin välein, jotta loppu-tuloksesta tulee täydellinen. Työ ei ole vaikeaa, mutta siinä pitää käyttää ahkerasti vatupassia ja välikapuloita.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Luksusaita, jossa on valot ja äänenvaimennus

Ulkopuolelta näkyy vain kapeat lehtikuusirimat ja musta tausta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolppien pystytys

Vala tolpat noin metrin syvyyteen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rakenna aidan runko

Tolpat on pystytetty, runko rakennettu.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Äänenvaimennus

Eristeet asennetaan lautojen väliin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rimat asennetaan

Rimat asennetaan pystyyn 3 sentin välein.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

Video

TEKNIIKAT: Suorat ruuvirivit ulkovuoraukseen

Porausohjaimella työ sujuu nopeasti ja riveistä tulee suorat

Video

VINKIT: Johda vesi maahan laudan päästä

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Vinkit & niksit

Näin pääset alkuun

TERVA PIDENTÄÄ TOLPPIEN KÄYTTÖIKÄÄ
Kyllästysaine ei koskaan imeydy koko tolppaan. Siksi tolpan maahan upotettava osa käsitellään tervalla

KIVIVILLA VAIMENTAA MELUN
Liikenteen melu hiljenee ja pihalle tulee rauha, kun aidan sisälle asennetaan kivivillalevyt. Nämä levyt kestävät säätä.

MUSTA KANGAS SUOJAA ERISTEITÄ
Rumat villalevyt peitetään mustalla kuitukankaalla. Se suojaa levyjä ja näyttää hyvältä lehtikuusilautojen takana.

UPOTETUT SPOTIT VALAISEVAT AIDAN
Aitaan upotetaan spotit, jotta aitaa voi ihailla myös auringonlaskun jälkeen. Voit päättää spottien määrän ja paikat itse.

SOPII EPÄTASAISELLE PIHALLE
Pystyrima-aita on hyvä vaihtoehto myös kaltevalle tontille. Kuvassa näkyy, että aidan voi rakentaa eri tasoille.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Aita