Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Voit rakentaa itse tyylikkään meluaidan, jossa on pystylaudoitus.

Voit rakentaa itse tyylikkään meluaidan, jossa on pystylaudoitus.

Aidasta näkyy päällepäin vain kapeita lehtikuusirimoja, joiden takaa pilkistää musta pohja. Aita näyttää hyvältä päivänvalossa, mutta siitä tulee vielä upeampi, kun ilta hämärtyy ja aitaan upotetut ledit syttyvät palamaan.

Aita saattaa näyttää tavalliselta, mutta sen sisällä piilee yllätys. Aita on tehty painekyllästetyistä tolpista ja laudoista, joiden väliin on asennettu kivivillalevyt. Ne vaimentavat tehokkaasti ääniä, jotka kantautuvat pihalle vieressä kulkevalta tieltä.

Tämän aidan rakentaminen on vaikeampaa ja tulee kalliimmaksi kuin tavallinen meluaita. Vaiva on sen arvoinen, sillä parin viikon urakan jälkeen pihalla on tyrmäävän tyylikäs äänieristetty aita, jota on ilo katsella.

Laudat tulevat kalliiksi

Tämän meluaidan metrihinta on noin 125 euroa, joten 50 metriä pitkä aita maksaa yli 6 000 euroa. Lehtikuusilaudat ovat ylivoimaisesti suurin kuluerä: niitä tarvitaan noin 700 kappaletta, ja ne maksavat noin 80 euroa metri. Toisin sanoen pelkät laudat maksavat noin 4 000 euroa.

Aidan voi tehdä paljon halvemmalla painekyllästetystä männystä. Sekin kestää säätä hyvin, jos laudat maalataan ja pidetään kunnossa säännöllisellä huollolla.

Materiaalien lisäksi rahaa kuluu sähköasentajan palkkaan. Aitaan upotettavia valoja ei saa asentaa itse, vaan sähköasennukset on jätettävä ammattilaisen huoleksi.

Katso, miten rakennat meluaidan

Aitaan tarvitaan satoja kapeita rimoja. Ne pitää asentaa tarkasti kolmen sentin välein, jotta lopputuloksesta tulee täydellinen. Työ ei ole vaikeaa, mutta siinä pitää käyttää ahkerasti vatupassia ja välikapuloita.

Näissä tee se itse -ohjeissa käydään läpi vaihe vaiheelta, miten:

  • kaivat tolpille kuopat ja valat tolpat maahan
  • rakennat aidan rungon
  • asennat melua vaimentavat eristeet ja pystyrimat

Työn iloa!