Jämerä aita vinolaudoituksella

Vinolaudoitettu aita on todella vahva. Se tarkoittaa, että tolppien väli voi olla tavallista pitempi eikä kuoppia tarvitse kaivaa yhtä paljon.

Vaikeusaste
Vie aikaa
22-metrisen aidan tekemiseen meni neljä viikonloppua
Hinta
80 euroa / aitametri

Rakenne on niin vankka, että tolppia tarvitaan puolet tavallista vähemmän. Riittää, että tolpat pystytetään 3,16 metrin välein!

Johdanto

Tavallinen pysty- tai vaakalaudoitettu aita pitää tukea maahan vähintään parin metrin välein, jottei se kaadu ensimmäisessä syysmyrskyssä. Vinolaudoitettu aita on paljon tavallista vakaampi, joten pystytolppia tarvitaan noin puolet vähemmän.

Tässä jutussa rakennetaan aita, jonka tolpat upotetaan maahan 316 sentin välein. Isot välit vähentävät kaivamiseen kuluvaa aikaa ja vaivaa sekä säästävät tolppiin menevää rahaa.

Kapeammat tolpat

Vinolaudoitus tarkoittaa, ettei aidan tolppina tarvitse käyttää tavallisia 95x95 millin kestopuutolppia. Yläpuolisessa kyvassa näkyy, että tämän aidan topat on tehty itse halkaistuista, kapeista ja huomaamattomista tolpista. Ohuemmat tolpat tekevät aidasta tavallista kevyemmän ja ilmavamman näköisen.

Seuraavilla sivuilla kerrotaan ohjeet yhden 316-senttisen aidanpätkän tekemiseen. Samoilla ohjeilla on helppo rakentaa niin monta pätkää kuin aitaan tarvitaan.

Ohjeet

01
Kiinnitä nurkka-raudat tolppiin 1 Vaihe

Vinolaudat jäykistävät aidan rakenteen niin lujaksi, että tolppien välimatka voi olla tavallista isompi. Samalla tolpat voivat olla tavallista kapeammat. Ne tehdään samasta 120x45 millin lankusta, jota käytetään myöhemmin aidan vaaka- ja päällyspuiden tekemiseen.

Tolpat eivät lahoa alhaalta päin, kun ne nostetaan irti maasta kahdella nurkkaraudalla. Nurkkaraudat ovat 140 senttiä pitkät. Tolpat ruuvataan kiinni rautoihin alimman 40 sentin matkalta.

1

Tee tolppaan (A) merkki 40 sentin kohdalle. Poraa tolppien ja nurkkarautojen (B) läpi reiät. Kiinnitä raudat tolppaan 10 millin galvanoiduilla kierretangoilla, muttereilla ja aluslevyillä. Kuvassa näkyy, että tolpat on kiinnitetty rautoihin viisi senttiä rautojen ala- ja yläpäästä. Purista nurkkaraudat kunnolla kiinni tolppiin ennen poraamista, jotta terää on helpompi hallita ja reiät osuvat varmasti samalle kohdalle.

02
Kaiva reiät ja säädä tolpat suoraan 2 Vaihe

Kun kaikki tolpat ovat valmiit, on aika kaivaa kuopat perustuksia varten ja pystyttää tolpat väliaikaisesti vinotukien avulla. Aivan ensimmäiseksi aidan paikalle kannattaa virittää linjalanka, sillä sen mukaan on helppo työskennellä.

Tolpat pitää säätää pystysuoriksi ennen perustusten valamista, jotta aidasta ei tule vino. Käytä vatupassia ahkerasti ja tarkista jokaisen tolpan suoruus sekä leveys- että pystysuunnassa moneen kertaan.

1

Viritä linjalanka aidan paikalle. Upota maahan pari keppiä ja kiedo linjalanka niiden ympärille. Lanka kulkee kuoppien keskeltä. Tämän aidan tolpat pystytetään 316 sentin välein. Kuoppien syvyys on 90 senttiä ja koko 40x40 senttiä.

2

Aseta tolpat (A) kuoppiinsa ja säädä ne pystyyn väliaikaisten vinotukien avulla. Työnnä rautojen väliin 10 senttiä leveä lauta, jotta tolpat pysyvät irti maasta ja oikealla korkeudella.

03
Vala tolpat kiinni betoniin 2 Vaihe

Tolpat on nyt kiinnitetty nurkkarautoihin ja säädetty pysty yn väliaikaisten vinotukien avulla. Nyt on aika valaa tolpat betoniin. Jokaiseen reikään menee noin sata litraa betonia. Tähän 22-metriseen aitaan tarvittiin seitsemän tolpanreikää eli 700 litraa betonia. Voit sekoittaa betonin itse tai tilata sen valmiina. Betonin kuljetus-kustannukset riippuvat työmaan sijainnista, joten harkitse, kannattaako betoni tilata valmiina.

1

Jos tilaat betonin valmiina, varmista, että se on hitaasti kuivuvaa laatua. Pari lisätuntia voi tulla tarpeeseen, jos kärräys-matka purkupaikalta aidalle on pitkä.

2

Täytä kuopat betonilla maan tasolle noin 10 senttiä tolppien alapinnasta. Tiivistä märkä betoni kepillä painelemalla. Anna betonin kuivua rauhassa viikon ajan, jotta se ei murennu, kun aitaa rakennetaan.

04
Rakenna aidan runko 5 Vaihe

Seuraavaksi on aika päättää, kuinka korkea aidasta tulee. Tästä aidasta rakennetaan 190-senttinen. Aidan päällyslankut ovat 4,5 senttiä paksut, joten tolpat sahataan 185,5 sentin mittaisiksi. Huomaa, että tolpat katkaistaan vasta, kun yläjuoksut on kiinnitetty (C) paikalleen. Varmista, että päällyslankut (F) ja yläjuoksut (C) ovat suorassa jokaisessa tolpanvälissä!

1

Asenna ylemmät palkkikengät 12 senttiä tolppien katkaisu kohdan alapuolelle. Ruuvaa alemmat palkkikengät noin 20 senttiä maan pinnan yläpuolelle.

2

Mittaa tolppien välit ja sahaa ylä-juoksuista (C) tarkalleen oikean mittaiset. Ruuvaa ylä- ja alajuoksut kiinni palkki-kenkiin 40 millin ruuveilla ja katkaise tolpat (A) yläjuoksun tasolle.

3

Sahaa tai höylää päällyslankut (F), jotta vesi valuu nopeasti pois niiden päältä. Tässä tapauksessa päällyslankkujen alle jyrsitään lisäksi 6x6 millin urat, jotta vesi tippuu alas eikä jää pisaroiksi lankun alle.

4

Ruuvaa päällyslankut (F) kiinni yläjuoksuihin (C) alhaalta päin 6x150 millin uppokanta-ruuveilla. Poraa ruuveille valmiit reiät 6-millisillä terällä. Jätä päällyslankut (F) viisi senttiä ylipitkiksi paikoissa, joissa on tilaa.

5

Ruuvaa tolppiin pystyrimat (D) vino-lautojen kiinnittämistä varten. Sovita rimat tarkasti ylä- ja alajuoksujen (C) väliin. Ruuvaa rimat keskelle tolppia 5x80 millin ruuveilla.

05
Kiinnitä vinolaudat aidan runkoon 6 Vaihe

Vinolautojen päiden ja runkolankkujen väliin jätetään 12 millin raot, jotta lautojen päihin ei ala kertyä kosteutta.

Aloita vinolautojen asentaminen tekemällä vanerista pari kourallista välirimoja. Sahaa ensimmäiset laudat 45 asteen kulmassa.

Tee laudoista niin pitkät, että niiden alapäät yltävät melkein maahan asti. Lyhennä laudat vasta lopuksi.

Vinojen lautojen mitat vaihtelevat, joten jokainen lauta on mitattava erikseen.

1

Sahaa 12 milliä paksusta vanerista yhteensä noin seitsemän metriä 4 senttiä leveitä suikaleita. Ruuvaa vanerisuikaleet päällyslankkujen (F) alapintaan ja tolppien (A) sisäpuolelle.

2

Kiinnitä ensimmäinen vinolauta (E) rungon nurkkaan puristimella. Säädä lauta tarkasti 45 asteen kulmaan. Ruuvaa lauta kiinni neljällä 4,5x50 millin ruuvilla, kaksi laudan yläpäähän ja kaksi alapäähän.

3

Tarkkaan lopputulokseen tarvitaan kaksi välikapulaa. Numerolla 2 merkityt kapulat tehdään 7,5-senttisestä laudanpätkästä ja noin 15-senttisestä lankusta.

4

Ruuvaa toinen lauta kiinni 7,5 senttiä ensimmäisestä laudasta. Välikapulat varmistavat, että lautojen välinen etäisyys on juuri oikea. Purista kapulat kiinni lautoihin puristimilla. Asenna loput vinolaudat samalla periaatteella.

5

Kiinnitä vinolaudat rungon toiselle puolelle, kun olet saanut ensimmäisen puolen valmiiksi. Toisen puolen laudat pitää kohdistaa ensimmäisten lautojen rakojen keskelle. (E) Kun laudat ovat rakojen keskellä, aidan läpi ei voi nähdä suoraan katsomalla.

6

Kiinnitä aidan alareunaan pitkä lauta parilla puristimella ja katkaise vinolaudat pisto- tai puukkosahalla. Sahaa laudat tarkasti suoraan!

Materiaalit

Yhden elementin tolpat

 • 2 tolppaa (A), 200 cm, 45x120 mm
 • 4 galvanoitua nurkkarautaa (B), 140 cm, 40x40 mm
 • 4x10 mm galvanoitua kierre- tankoa, muttereita ja aluslevyjä nurkkarautojen kiinnittämiseen.

316-senttisen elementin laudat

 • 2 vaakalankkua (C), 311,5 cm, 45x120 mm
 • 2 pystyrimaa (D), 146 cm, 45x45 mm
 • 64 metriä vinolautaa (E), 28x95 mm, lehtikuusta
 • 1 päällyslankku (F), 326 cm, 45x120 mm

Ruuveja (ruostumattomia):

 • 40 mm ruuveja palkkikenkiin
 • 5x80 mm ruuveja vaakalankkujen kiinnittämiseen
 • 4,5x50 mm ruuveja vinolaudoitukseen
 • 6,0x150 mm ruuveja päällyslankkujen kiinnittämiseen

Muuta:

 • 4 palkkikenkää per tolppa, 45 x 93 mm, sisäsiivekkeet
 • 12 mm vaneria
 • Betonia valamiseen
 • Maalia

Vie aikaa

22-metrisen aidan tekemiseen meni neljä viikonloppua.

Hinta

Noin 80 euroa / aitametri.

Vaikeusaste

Vinolaudoituksen tekemisessä tarvitaan tarkkuutta.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

Aita vinolaudoituksella

3D-malli

Aidan rakenne

Voit lähentää kuvaa ja katsoa, miten rakenne on tehty.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

Video

VINKIT: Tolpat samalle etäisyydelle

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Aita