Helppo verkkoaita elementeistä

Raudoitusverkko on oikeastaan tarkoitettu betonin lujittamiseen, mutta verkkoa voi käyttää myös moneen muuhun tarkoitukseen. Siitä voi tehdä esimerkiksi helpon ja kätevän aidan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
60 euroa

Samaa periaatetta voi käyttää kaikenkokoisten aitaelementtien tekemiseen.

Johdanto

MONEEN KÄYTTÖÖN

Raudoitusverkkoa voi käyttää lukemattomiin rakennusprojekteihin sekä sisällä että ulkona. Verkkoa käytetään useimmin lattialämmityksen asentamiseen ja betonilattian vahvistamiseen. Verkko sopii erittäin hyvin myös pihalle köynnöskasvien kiipeilyalustaksi.

Verkkojen silmäkoko vaihtelee. 5x5 sentin, 10x10 sentin, 15x15 sentin ja 20x20 sentin silmäkoot ovat tavallisia. Verkko voi olla galvanoitua kuten tässä jutussa. Galvanoitu verkko ei ruostu, joten se sopii ulkokäyttöön. Betonilattian valamiseen käytetään yleensä tavallista, pintakäsittelemätöntä vekkoa.

LUE LISÄÄ: Raudoitusverkko sopii muuallekin kuin betoniin

Ohjeet

01
Sahaa elementin rungon osat 2 Vaihe

Tämän verkkoaidan elementit tehdään 45x95 millin lankusta. Suosittelemme painekyllästettyä puuta, jotta aita kestää säätä. Tässä jutussa käytetään selkeyden vuoksi käsittelemätöntä puuta, jotta merkkiviivat ja -pisteet näkyvät mahdollisimman hyvin.

Tässä jutussa rakennetaan pieni ja yksinkertainen elementti, mutta samalla periaatteella voi rakentaa myös isoja elementtejä. Voit muokata elementin mittoja tarpeen mukaan.

1

Sahaa elementin osat. Käytä katkaisu- ja jiirisirkkeliä ja katkaise osat 45 asteen kulmassa.

2

Käytä lankkua viivottimena. Voit piirtää toisen vaaka- ja pystyosan ensimmäisten osan avulla, jotta osista tulee varmasti yhtä pitkät.

02
Sovita verkko puukehikkoon 4 Vaihe

Aitaan tarvitaan useita elementtejä. Verkon vaakalangat pitää kohdistaa tarkasti samaan linjaan, jotta lopputulos näyttää siistiltä.

Aseta verkko puukehikon päälle ja piirrä lankojen paikat puuhun. Kiinnitä verkko kehikkoon väliaikaisesti ilman ruuveja ja liimaa.

1

Kokoa kehikko väliaikaisesti. Voit käyttää apuna ilmastointiteippiä. Varmista suorakulmalla, että kehikko on suora.

2

Nosta verkko kehikon päälle. Asettele verkko siten, että ylimmästä ja alimmasta silmästä on yhtä pitkä matka kehikon ylä- ja alareunoihin. Piirrä katkaisumerkit. Verkon pitää yltää noin 4 senttiä puun päälle.

3

Merkitse lankojen paikat kehikkoon. Piirrä selkeät merkit langan molemmille puolille. Tee merkit muutaman langan kohdalle.

4

Sovita verkko kehikkoon. Leikkaa verkko poikki kulmahiomakoneella tai isoilla katkaisupihdeillä. Voit katkaista useita verkkoja kerralla, jotta niistä tulee varmasti yhtä isot.

03
Poraa reiät verkolle 4 Vaihe

Verkon kiinnitysreiät porataan lankun keski linjan molemmille puolille, sillä langat ovat päällekkäin. Piirrä reikien paikat sapluunan avulla, jotta reiät osuvat oikeisiin kohtiin. Tee sapluuna, joka on 22,5 ja 19,5 milliä leveä. 22,5 millin kohta on lankun keskellä ja 19,5 millin kohta on verkon paksuuden verran keskilinjan vieressä.

Reikä porataan neliön sisään 19,5 milliä puun reunasta.

22,5 millin merkki on puun keskellä.

Tässä on verkon paikka.

1

Piirrä keskilinja. Lankku on 45 milliä leveä, joten sen keskikohta on 22,5 milliä reunasta. Piirrä keskilinja kaikkiin osiin. Piirrä sen jälkeen reikien paikat 19,5 milliä puun reu-nasta sapluunan kapeamman osan avulla.

2

Piirrä verkon paikka lankun sisäreunaan. Aiemmat merkit piirrettiin puun leveälle puolelle. Nyt merkit siirretään sisäpuolelle suorakulman avulla.

3

Poraa lankkuihin 4 senttiä syvät reiät. Suosittelemme, että käytät pylväs-porakonetta tai porakonetelinettä, jotta rei’istä tulee aivan suorat.

4

Kehikko on nyt valmis verkkoa varten. Huomaa, että elementin vaaka- ja pysty-osien reiät porataan eri puolille lankun keskilinjaa, jotta verkko osuu tarkasti elementin keskelle.

04
Kokoa ja liimaa elementit 4 Vaihe

Seuraavaksi on aika koota elementit. Elementti kootaan yhdistämällä ylälankku ja pystyosat U-kirjaimeksi. Verkko painetaan porattuihin reikiin ja osat lyödään tiiviisti yhteen. Lopuksi pohja yhdistetään verkkoon ja kehikon reunoihin.

Kehikko kootaan liimalla ja ruuveilla. Alalankun reiät täytetään liimamassalla, jotta vesi ei imeydy puuhun.

1

Levitä liimaa kaikkiin liitoksiin. Käytä vedenkestävää puuliimaa. Täytä verkon reiät liimamassalla.

2

Yhdistä verkko, ylälankku ja reunat. Lyö kehikon osat yhteen ja tarkista, että nurkka-liitokset ovat tiiviit.

3

Paina osat kiinni toisiinsa puristimilla, jotta liitoksesta tulee tiivis. Ruuvaa kaksi 5x100 millin ruuvia joka nurkkaan. Ruuvaa osat niin lujasti yhteen, että liima puristuu ulos puiden välistä.

4

Yhdistä alalankku sivuihin ja verkkoon liimalla ja ruuveilla. Verkko työntää liian liiman pois rei’istä. Ylimääräisen liiman voi raaputtaa pois, kun se on kuivunut.

Materiaalit

  • 45x95 mm kestopuulankkua
  • 6 mm paksua galvanoitua verkkoa, silmäkoko 15x15 cm
  • Vedenkestävää liimamassaa
  • Vedenkestävää puuliimaa
  • 5x100 mm ruuveja

Erikoistyökalut

  • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
  • Pylväsporakone

Vie aikaa

4 tuntia/elementti.

Hinta

Noin 60 euroa/elementti

Vaikeusaste

Aidan rakentaminen on tarkkaa mutta helppoa työtä.

3D-malli

3D-malli

Elementtiaita raudoitusverkosta

Valuverkkoa käytetään yleensä betonin raudoittamiseen. Nyt siitä tehdään kätevä aita.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sahaa rungon osat.

Aidan runko tehdään lankuista, jotka sahataan verkon koon mukaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Poraa reiät verkkoa varten

Verkon asennusreiät porataan koko reunan matkalle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kokoa elementtiaita

Yläosa ja kaksi sivua kootaan yhteen U:n muotoon. Verkko työnnetään reikiin ja lyödään paikalleen siten, että liitoksista tulee tiiviit.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.