Johdanto
Ohjeet
Ensin teroitetaan tolppien kärjet, mutta ei alareunasta kuten silloin, kun tolpat upo-tetaan maahan, vaan yläreu-nasta. Viistot pinnat johtavat sadeveden pois päätypinnal-ta, jolloin tolpat kestävät useita vuosia pidempään.
Päätypuu imee jopa 25-50 kertaa nopeammin vettä kuin muut puuosat. Kärkien teroi-tus on edullinen ja perintei-nen keino pitää puu kuivana, jotta se kestää pidempään. Alareunassa on sen sijaan tärkeää säästää painekyllästetty pinta, joten jos tolppaa pitää lyhentää, se tehdään aina tolpan yläpäästä.
Tolppien (A) yläpää teroitetaan nel-jällä viillolla niin, että päähän muodostuu neljä kolmiomaista 45 °:n pintaa. Ensimmäis-tä viiltoa varten tehdään merkkiviiva tolpan ympäri 4,5 cm:n päähän tolpan päästä ja sitten keskelle päätyä. Merkitse sahauslinjat.
Sekä aita- että tukilaudat sahataan hal-vimmasta mutta silti vankasta puutavarasta, nimittäin painekyllästetyistä terassilaudoista. Terävien aitalautojen päät sahataan niin, että terävä kärki sijoittuu laudan keskelle. Tämä onnistuu mittaamattakin. Sen sijaan 45°:n kulma sahataan tarkasti, jotta molemmat viillot ovat yhtä korkeat.
Aitalaudat katkaistaan oikeaan pituuteen vasta, kun ne on kiinnitetty tukilautoihin.
Portin aitalaudat (B) sahataan niin, että niissä on viistot yläpinnat, ja ne jäävät hieman pitkiksi. Sahaa laudat ensin 96 cm:iin tai hieman ylipitkiksi. Tee sitten viisto viilto noin 6 cm:n päähän päädystä. Jos sahaat käsin, käytä apuna jiirilaatikkoa.
Uusi viistoviilto vastakkaisesta reunasta terävöittää laudan pään. Laudan tarkkaa keskikohtaa ei tarvitse selvittää, kun vetää ensimmäisestä viillosta suorakulmaisen viivan laudan poikki. Siitä, missä viilto osuu reunaan, tehdään toinen 45°:n viilto.
Kaksi poikkitukea (C) sahataan tavallista leveämmästä terassilaudas-ta. Sahaamalla lauta pituussuunnassa hie-man viistoon luodaan kaksi noin 15°:n pintaa, jotka ohjaavat sadeveden pois. Pyörösahalla työ käy hieman nopeammin.
Merkitse poikkilautaan (C) aita-lautojen (B) paikat, jottet joudu mit-taamaan niitä lautoja kiinnitettäessä. Aseta kaksi poikkilautaa tiiviisti toisiaan vastan takareunat vastakkain. Mittaa 9,5 cm laudan päästä ja jaa lauta 12 cm:n pätkiin.
Portti kootaan laudoista ja poikkituista. Aloita kahdesta ylimmästä laudasta, oikaise ne ja asenna muut laudanpätkät.
Liitokset kiinnitetään pu-liimalla, en-nen kuin ne ruuvataan yhteen. Liimalla on kaksi tehtävää: vahvistaa liitoksia ja täyttää liitos niin, että siihen ei keräänny kosteutta. Portin käyttöikä pitenee eikä sitä tarvitse maalata niin usein.
Kääntämällä laudat oikein päin voi-daan varmistaa, että halkeamat tulevat sivulta sisään päin. Katsomalla laudan päätyä voi löytää sen sivun, joka käänne-tään rungon keskikohtaa vasten. Tätä sanotaan laudan oikopuoleksi, ja se käännetään portin edustavammalle eli julkisivupuolelle.
Uloimmat laudat (R) liimataan ja ruuvataan poikkitukiin (C). Oikaise portti suoraan kulmaan ja kiinnitä poikki-tukiin aitalautojen puolelle väliaikaisesti vinolista. Lista lukitsee osat oikeaan kulmaan.
Vinotuki (D) sahataan alinta poik-kitukea (C) vasten 45°:n jiiriviillolla, jonka kaltevuus on 15 astetta. Pidä tämän jälkeen vinotukea kuten kuvassa, merkitse toinen pää, ja sahaa se vastaavalla viillolla.
Sivele vinotuen (D) päätyihin liimaa ja asenna se niin, että se aset-tuu samalle kohdalle molempiin poikkitu-kiin (C). Kiinnitä vinotuki poikkilautoihin ruostumattomilla 5 x 60 m ruuveilla. Poista väliaikainen lista, jotta aitalaudoille jää tilaa.
Loput seitsemän lautaa (B) kiinni-tetään liimalla ja kahdella ruuvilla kumpaankin poikkitukeen ja vinotukeen. Työ sujuu helposti ja nopeasti, sillä laudat voi asentaa poikkitukiin ja aitalautoihin tehtyjen merkintöjen mukaan.
Lautojen alareunat katkaistaan yhdellä pitkällä viillolla. 6 cm:n päähän alimman poikkituen alareunasta tehdään lautoihin merkkiviiva sahausta varten. Viilto tehdään 15°:n kaltevuuteen, joten laudat ovat etupuolelta pidempiä.
Työssä hyödynnetään sitä seikkaa, että portin tolppia ei ole vielä pysty-tetty eikä porttia kiinnitetä jo olemassa olevaan aitaan. Portti kiinnitetään tolppiin, ei vain saranoilla, vaan yhdis-tämällä kaikki osat toisiinsa parilla laudalla. Näin voidaan helposti upottaa kummatkin tolpat maahan yhdellä kertaa ja tampata maa niiden ympäriltä niin, että portti tolppineen istuu tuke-vasti ennen kuin kaksi väliaikaista lautaa poistetaan.
Kevyttä porttia ei tarvitse valaa maahan. Siitä tulee hyvin vakaa, kun tolppiin kiinnitetään maakiilat kahdelle eri korkeudelle.
Portti kiinnitetään ensin toiseen tolppaan (A) saranalla. Portti sijoite-taan 20 mm:n päähän tolpasta ja tallisara-nan tappiosa ruuvataan kiinni tolppaan neljällä 5 x 60 mm ruuvilla. Esiporaa reiät, jotta vankat ruuvit eivät halkaise puuta.
Maakiilat (E) kiinnitetään tolppiin liimalla ja 5 x 60 mm:n ruuveilla. Alimmat kiilat asetetaan aivan tolpan alareunaan, ylimmät 70 cm:n etäisyydelle tolpan yläreunasta.
Tolppiin ja portin päälle poikittain kiin-nitettyjen kahden listan avulla koko porttirakennelma voidaan asentaa kuoppiin yhdellä kertaa. Rakenne vakau-tetaan parilla vinojäykisteellä täyttä-mällä tolppien kuopat ja tamppaamalla maa niiden ympäriltä.
Kuoppien koko on noin 40 x 40 cm ja syvyys noin 85 cm. Maa-ankkureita käy-tettäessä maakairasta ei ole mitään apua, sillä sillä ei pysty tekemään kuo-pista tarpeeksi suuria. Viereisellä sivulla esitellystä erikoislapiosta voi olla apua tavallisen lapion lisäksi, sillä sen avulla pystyy tarttumaan maahan ja nosta-maan sitä ylös varsin syvistä kuopista.
Kaiva kuopat, nosta portti tolppi-neen ja aseta se kuoppiin. Levitä maata tai mielummin soraa kuoppien pohjalle niin, että portti seisoo vaaterissa. Sora pitää tolpat myös kuivempina kuopissa.
Portti vakautetaan pystyasentoon parilla vinojäykistäjällä. Teroita pari palkkia ja iske ne maahan. Kiinnitä poikkilistat palkkeihin ja kiristä ne porttei-hin ruuvipuristimilla. Nyt voit oikaista tol-pat ja portin täysin pysty- ja vaakasuoraan.
Nyt tolpat kiinnitetään kuoppiin maatäytteellä. Täytä kuoppia 10 cm kerrallaan ja tamppaa hyvin tolpan avulla. Jos maa on hyvin kuivaa, sitä kannattaa hieman kostuttaa.
Kun kaikki tukipuut on poistettu, asennetaan portinlukko. Portti saattaa vajota hieman. Portinlukko kiinnite-tään tolppaan ja reunimmaiseen aita-lautaan. Esiporaa reiät, jotta puu ei halkea.
Materiaalit
Painekyll. höylättyä mäntyä (NTR-A), 90 x 90 mm:
• 2 tolppaa (A) á 190 cm
Painekyll. terassilautoja, 21 x 95 mm:
• 9 lautaa (B) á 95 cm
• 16 maakiilaa (E) á 30 cm
Painekyll. terassilautoja, 28 x 120 mm:
• 2 poikkitukea (C) á 105,5 cm
• 1 vinotuki (D), 95 cm
Muut tarvikkeet:
• Ruostumattomia ruuveja: 4 x 40 mm ja 5 x 60 mm
• Pu-liimaa
• 2 tallinsaranaa
• 1 salpa
• 2 lukkopulttia, 8 x 60 mm + mutterit
• Puunsuojaa
• Erilaisia apulistoja
Vie aikaa
Viikonloppu-projekti
Hinta
80 euroa
Vaikeusaste
Jos kaksi tolppaa ja oven kokoaa yhteen parilla laudalla, ne on nopeampi asentaa aukkokohtaan. Myös tolpat saadaan näin varmasti täysin suoraan.
Piirustus
Vinkit & niksit

Helppo pystytys: portti ja tolpat kootaan yhteen
On hämmästyttävän hankalaa yrittää pystyttää portti niin, että saa kaksi tolppaa seiso-maan täysin pystysuorassa tar-kan mitan päässä toisistaan, ja sen jälkeen ripustaa niiden väliin portti oikealle paikalleen. Nämä vaikeudet on kuitenkin helppo välttää, kun ruuvaa portin ja tolpat yhteen, asettaa ne maahan yhdellä kertaa ja irrottaa toisistaan vasta, kun maa on tampattu tiiviiksi.

Itse porautuvat ruuvit helpottavat työtä** Nykyään on saatavilla ruuveja, jotka voi asettaa puuhan esiporaa-matta.
Niissä on terävä kärki, joka tekee tilaa ruuvin yti-melle halkaisematta puuta, ja kannan alla on uria, jotka jyrsivät tilaa ruuvinkannan upotukselle.

Yhä nopeammin älykkäällä pyörösahalla
Esimerkin portti on niin yksinkertainen, että sen voi sahata käsisahalla. Pyörösahalla työ tosin sujuu nopeam-min. Osin käytössä voi olla ”oikea” pyörö-saha, jolla voi sahata kasan aitalautoja ja halkaista laudat pituussuunnassa, osin katkaisu-/jiirisaha, jolla voi nopeasti ja tarkasti sahata laudat poikki eri kulmissa.

Perinteinen galvanoitu portinlukko
Portti varustetaan hyvin yksinkertaisella lukkomekanismilla: portinlukolla. Se on erittäin helppo asentaa, sillä kaksi osaa vain ruuvataan kiinni samalle puolelle porttiin ja tolppaan.
Portinlukon heikkoutena on, että sen voi avata vain toiselta puolelta eli siltä. jolle portti avautuu. Jos seisoo toisella puolella, on kurkotettava portin yli. Perheen pienemmille korkean portin avaaminen voi olla vaikeaa.
Jos portti pitää saada auki molemmilta puolilta, siihen voi kiinnittää tallinoven salvan. Se kiinnitetään hieman eri tavalla, sillä salvan akseli pitää porata portin läpi. Työ onnistuu kuitenkin helposti.
Tallinoven salpa avataan portin mo-lemmilta puolita, mutta portinlukon voi avata vain toiselta puolelta porttia.

Erikoislapiolla pureutuu tehokkaasti maahan
Kaivuutyössä erikoistyökaluista voi olla paljon apua. Varsinkin savista maata kaivettaessa voi esimerkiksi kauhamallisella erikoislapiolla helpottaa työtä. Maapora ei riitä, kun kuoppa pitää mitoittaa maakiiloille.
Nosta maa-aines levylle
Sijaan, että nostaa lapioidun maa-aineksen ruohikolle, sen voi asettaa levylle. Siitä se on paljon helpompi kaataa takaisin kuoppiin ruohikkoa tärvelemättä.
Lehtiversio
Lataa lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.


