Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Korvat kestävät paljonkin melua, mutta jotkut äänet ovat niin häiritseviä, että niistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hankkiutua eroon. Jos asut liikennöidyn tien varrella, voit vähentää pihallesi kuuluvaa melua rakentamalla meluaidan.

Kaksi melunsuoja-aitatyyppiä

Melunsuoja-aitoja on kahdenlaisia: heijastavat aidat lähettävät melun takaisin, imevät rakenteet taas sitovat melun itseensä. Me rakennamme nyt jälkimmäisen kaltaisen aidan, sillä se on kaikkein tehokkain. Heijastava aita palauttaa äänen takaisin, jolloin vaarana on, että se osuu esim. isoon kuorma-autoon ja päätyy lopulta takaisin pihallesi.

Meluaidan toimivuus riippuu paljon rakenteen tiiviydestä: mitä tiiviimpi, sitä tehokkaampi. Ääntä imevänä materiaalina on vedenkestävä kivivilla, jolla aita täytetään. Käytämme eristelevyjä, jotka ovat suhteellisen kovia. Niitä on helppo leikata ja pinota paikalleen tolppien väliin, ja ne kestävät ulkona suojaamattomina. Ne eivät näytä kauniilta mutta ovat tarpeellisia, sillä ne sitovat itseensä ääntä.

Meluaitaa koskevat yleiset rakennusmääräykset, jotka liittyvät esim. aidan korkeuteen, etäisyyteen naapurista sekä julkisivuilmeeseen. Ota aina yhteyttä kuntasi rakennusvalvontaviranomaisiin, ennen kuin ryhdyt suunnittelemaan meluaitaa.

Limitetyt levyt

Suoja-aidan rakentamisessa on tärkeää, että levyt limitetään toistensa päälle. Sen lisäksi on tärkeää, että levyt leikataan huolellisesti. Jos levyjen väliin jää rakoja, meluaidan teho huonontuu selvästi.

Näin paljon meluaita vaimentaa

Tämä meluaita rakennettiin kolmesta limitetystä levykerroksesta. Tavallinen liikenteen melu on noin 65 decibeliä, mutta kiihdyttävät autot ja kuorma-autot voivat nostaa desibelit jopa 90:een. Se vastaa ruohonleikkurin ääntä.

Näissä ohjeissa rakennettava suoja-aita vaimentaa melua 5-6 decibelillä. Se ei kuulosta kovin paljolta, mutta desibeliasteikko on logaritminen, joten melu puolittuu.

Meluaidan hinta

Rauhalla on hintansa. Metri meluaitaa maksaa enemmän kuin metri tavallista aitaa. Tämä aita maksaa yli 100 euroa metriltä, mutta toisaalta se palauttaa rauhan takapihalle.

Polttopuusommitelma

Meluaidan tien puoli jätetään vuoraamatta, jotta liikenteen äänet imeytyvät eristeisiin. Pihan puolen voi vuorata erittäin luovasti ja tyylikkäästi.

Polttopuusommitelma

Tämän aidan etupuoli on päällystetty lehtikuusirangoilla ja - pölkyillä, jotka näyttävät halkopinolta ja sopivat yhteen alla olevan puuterassin kanssa. Lehtikuuset on sahattu noin 10 sentin pituisiksi pätkiksi ja liimattu kiinni puulevyyn. Pinon päälle on asennettu yhden rivin verran kattotiiliä, jotta sade- ja sulamisvedet eivät pilaa aitaa.

Lataa meluaidan rakennusohjeet

Meluaita vähentää liikenteen melua tehokkaasti. Näissä ohjeissa rakennettava meluaita puolittaa liikenteen kuorma-autojen ja junan äänen. Rakennusohjeissa on perusteelliset, vaihe vaiheelta etenevät ohjeet sekä täydellinen lista projektiin tarvittavista materiaaleista.