Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Korvat kestävät paljonkin melua, mutta jotkut äänet ovat niin häiritseviä, että niistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hankkiutua eroon. Jos asut liikennöidyn tien varrella, voit vähentää pihallesi kuuluvaa melua rakentamalla meluaidan.

Kaksi melunsuoja-aitatyyppiä

Melunsuoja-aitoja on kahdenlaisia: heijastavat aidat lähettävät melun takaisin, imevät rakenteet taas sitovat melun itseensä. Me rakennamme nyt jälkimmäisen kaltaisen aidan, sillä se on kaikkein tehokkain. Heijastava aita palauttaa äänen takaisin, jolloin vaarana on, että se osuu esim. isoon kuorma-autoon ja päätyy lopulta takaisin pihallesi.

Meluaidan toimivuus riippuu paljon rakenteen tiiviydestä: mitä tiiviimpi, sitä tehokkaampi. Ääntä imevänä materiaalina on vedenkestävä kivivilla, jolla aita täytetään. Käytämme eristelevyjä, jotka ovat suhteellisen kovia. Niitä on helppo leikata ja pinota paikalleen tolppien väliin, ja ne kestävät ulkona suojaamattomina. Ne eivät näytä kauniilta mutta ovat tarpeellisia, sillä ne sitovat itseensä ääntä.

Meluaitaa koskevat yleiset rakennusmääräykset, jotka liittyvät esim. aidan korkeuteen, etäisyyteen naapurista sekä julkisivuilmeeseen. Ota aina yhteyttä kuntasi rakennusvalvontaviranomaisiin, ennen kuin ryhdyt suunnittelemaan meluaitaa.

Lataa koko artikkeli niin saat tarkat työohjeet.

Meluaidan rakentaminen vähensi pihalle kuuluvaa melua noin 5–6 dB. Nyt ulkona voi keskustella normaalisti ja nauttia terassielämästä, vaikka autot pyyhkäisevät ohi aidan toiselta puolen. Aiemmin tämä oli mahdotonta.