Talvella kaadetut (ja mieluiten osin kuoritut) riu’ut ovat luonnon puolesta suojattu hyönteisiltä ja sieniltä.

Talvella kaadetut (ja mieluiten osin kuoritut) riu’ut ovat luonnon puolesta suojattu hyönteisiltä ja sieniltä.

Kun on jo vuosikausia nähnyt kilometreittäin painekyllästettyjä lauta-aitoja, aidan rakentaminen perinteiseen tapaan kuusenriu’uista on houkuttaleva ajatus. Riukuaita on perinteinen, luonnollinen ja jämäkkä. Luonnonmateriaalien ansiosta valmis aita näyttää aina yksilölliseltä, vaikka se rakennettaisiin hyvin huolellisesti ja tarkasti ohjeiden mukaan.

Riukuaidat ovat yllättävän kestäviä, vaikka niitä ei öljytä tai suojata puunsuoja-aineilla ja ne seisovat sateessa ja tuulessa vuosikaudet – jos ne vain on pystytetty oikein.

Tolpat ovat heikko kohta

Kuorelliset kuusiriu’ut ovat luonnostaan suojassa laholta ja sienikasvustolta, ja ne kestävät vähintään 25 vuotta ilman minkäänlaista apua. Tolpat ovat aidan heikoin lenkki. Ne vaurioituvat usein maahan upotetulta osaltaan ennen kuin riu’ut antavat periksi.

Tolppien on tämän vuoksi oltava laadukkaita – joko kestopuuta, ensiluokkaisia kuusitolppia tai vielä mieluummin tammi- tai akaasiatolppia, jotka ovat niin ikään hyvin luonnostaan suojattuja ja kestävät yhtä pitkään maassa kuin kuusiriu’ut tolppien välissä.

LUE LISÄÄ: Rakenna luonnollinen ranka-aita

Ota huomioon riukujen erot

Jos haluat aidan seisovan vakaasti ja kauniisti pystyssa mahdollisimman monta vuotta, noudata aidanrakentajiemme hyviä neuvoja. He valitsevat nopean menetelmän, jolla syntyy helposti yhtenäisen näköinen aita ja antavat luonnon vastata aidan kauniista ja yksilöllisestä ilmeestä.

Metsänkorjuun ylijäämää

Riukupuuta korjataan taimikoilta, jotta kunnon puilla on tilaa kasvaa. Ennen vanhaan ”aidot”, kuorelliset riukupuut olivat jätepuuta – nuoria luontaisesti uudistuvia kuusia, jotka poistettiin, jotta arvokkaaksi puutavaraksi kasvatettavilla puilla olisi tilaa kasvaa.

Aidaspuut kaadetaan talvella ja ne saavat kuivua ilmavassa paikassa

Kuusiriu’ut ovat usein harvennuksen sivutuotteita.

Kuusiriu’ut ovat usein harvennuksen sivutuotteita.

KUUSEN- JA MÄNNYNKAARNA
KUUSEN KUORI ON KIINTEÄÄ JA RÖPELÖISTÄ. Kuusiriu’ut ovat hyvä valinta. Kuusen solut ovat suljettuja, täynnä pihkaa ja hyvin suojattuja luonnollista lahoamista vastaan.
MÄNNYN KUORI ON HALKEILEVAA ja kirjavaa. Männyn ydinrakenne on avoin, ja hyönteiset ja sienet valtaavat sen pian kaadon jälkeen.

LUE LISÄÄ: Pidennä aidan käyttöikää tolpanhatuilla

Valitse parhaat tolpat

Tolpat ovat aidan heikoin lenkki, joten niissä ei kannata säästää. Yksittäisen, huonokuntoisen riu’un vaihtaminen on helppoa – toisin kuin lahonneen tolpan. Tämän vuoksi kannattaa hankkia tolppia, jotka kestävät yhtä pitkään kuin riu’ut, vaikka ne maksaisivat selvästi enemmän.

Halvat, painekyllästetyt muutaman euron tolpat kestävät yleensä 6–10 vuotta. Laadukas tammesta tehty ja noin 50 € maksava tolppa kestää jopa 20 vuotta ja esimerkiksi akaasiapuiset tolpat peräti 30 vuotta.

Nämä tammitolpat ovat 14 cm paksuja ja kestävät yleensä noin 20 vuotta.

Nämä tammitolpat ovat 14 cm paksuja ja kestävät yleensä noin 20 vuotta.

LATAA KOKO JUTTU ja katso, miten voit rakentaa upean, karun ja kestävän riukuaidan.