Koristeellinen ja tyylikäs pariportti

Koristeellisen portin rakentaminen tyylikkäillä puusepänliitoksilla saattaa kuulostaa ylivoimaiselta tehtävältä. Katkaisu- ja jiirisirkkelillä on kuitenkin helppo tehdä niin tarkkaa jälkeä, että naapurit muuttuvat kateudesta vihreiksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
100 euroa

Tähän aitaan tehtiin pariportti leveän pihatien vuoksi. Voit tehdä portista myös yksilehtisen, jos se sopii pihallesi paremmin.

Johdanto

Ennen vanhaan tyylikkäiden puusepänliitosten tekeminen oli vain harjaantuneille ammattilaisille sopivaa työtä. Ainoastaan kokenut puuseppä osasi käyttää talttaa niin taitavasti, että liitoksista tuli kestäviä mutta samalla lähes huomaamattomia.

Nykyään kuka tahansa pystyy samaan edullisen katkaisu- ja jiirisirkkelin avulla. Sirkkelillä voi tehdä erittäin tarkkoja sahauksia, ja siksi sitä käytetään pihaportin rakentamiseen myös tässä jutussa. Katkaisu- ja jiirisirkkelillä voi tehdä portin nurkkiin niin tiukat lapaliitokset, että ne kestävät käytössä pitkään.

Sirkkeli pitää säätää juuri oikein, jotta sillä voi tehdä millintarkkaa työtä. Tarkkuuden merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä muuten liitoksista ei tule kestäviä. Näytämme, miten sirkkeli hienosäädetään, ennen kuin sillä aletaan sahata.

Vain mielikuvitus rajoittaa portin koristelua. Tämän portin puoliskot muodostavat yhdessä auringon, mutta voit kokeilla myös muita kuvioita. Portin mitat riippuvat pihatien tai -polun leveydestä.

Ohjeet

01
Hienosäädä sirkkeli 7 Vaihe

Sahan syvyysrajoittimen säätäminen on ratkaisevan tärkeää. Ilman syvyysrajoitinta osiin ei voi sahata lapaliitosten lovia.

Lapaliitosten lovien sahaamista kannattaa harjoitella parilla puukapulalla ennen portin osien tekemistä. Voit käyttää lankunpätkää ja paria puristinta sen varmistamiseksi, ettei sirkkeli pääse liikkumaan sahaamisen aikana.

Tee rimanpätkästä pituusrajoitin. Purista rima kiinni sirkkelin taka reunaan. Pituusrajoitin säästää vaivaa, kun jokaista lankkua ei tarvitse mitata erikseen.

Terän pitää yltää puun puoliväliin asti. Rima työntää sahattavan lankun irti sirkkelin takareunasta. Siten terä yltää yhtä syvälle koko puun leveydeltä.

Varmista, että sirkkeli on säädetty oikein. Asenna pituus- ja syvyysrajoittimet paikoilleen ja kokeile sahata. Käytä testi-kapuloina samanlaisia lankkuja kuin portin rakentamiseen.

Tarkista, että syvyys on säädetty oikein. Sahaa lankun kummallekin puolelle viilto lähes vastakkain. Terä on säädetty oikein, kun viillot yltävät toisiinsa. Varmista, että syvyysrajoittimen ruuvi on kireällä.

Lapaliitoksen ensimmäinen osa näyttää tältä. Sahaa puun päähän useita vierekkäisiä uria. Poista urien väliset lastut terävällä taltalla. Sen jälkeen liitoksen ensimmäinen osa on valmis.

Näin teet hienon ja kestävän liitoksen. Lapaliitoksen tekemiseen ei tarvita ammatti laistason työkaluja tai osaamista. Kun saha on säädetty oikein, loppu sujuu kuin itsestään.

Liitoksiin voi käyttää myös ruuveja ja kulmarautoja. Portti näyttää todella siistiltä, jos osat kiinnitetään toisiinsa pelkällä liimalla. Liitoksiin voi käyttää myös puuhun upotettavia ruuveja. Käytä myös kulmarautoja, jotta portista tulee vankka ja kestävä.

02
Kokoa portti puristimien avulla 4 Vaihe

Kun portin rungon osat on sahattu valmiiksi ja lapaliitosten osat sopivat yhteen, on aika tehdä portin yläpuu. Tämän portin yläpuusta tehdään kaareva. Muoto piirretään riman avulla lankkuun, joka on leveämpi kuin portin muut osat. Siten yläpuusta tulee lopulta yhtä leveä kuin portin muista osista.

Puut liimataan yhteen vasta, kun kaikki osat on sahattu valmiiksi. Portti kasataan ensimmäisen kerran vain sen varmistamiseksi, että osat sopivat yhteen.

1

Runko on nyt valmis. Kaikki osat on tehty edellisellä. Osia ei vielä liimata yhteen, vaan ne kiinnitetään toisiinsa puristimilla.

2

Merkitse portin yläpuun (C) paikka. Yläpuu kiinnitetään muuhun porttiin lapa-liitoksilla. Portin sivut (B) ja (A) ovat tässä vaiheessa hieman ylipitkiä.

3

Piirrä yläpuun kaari (C) riman avulla. Yläpuu tehdään lankusta, joka on hieman muita leveämpi. Käytä piirtämiseen taipuisaa rimaa. Kiinnitä rima lankkuun väliaikaisesti nauloilla tai puristimilla.

4

Sahaa kaari (C) viivan mukaan. Piirrä portin yläpuuhun haluamasi muoto ja sahaa tarkasti viivaa pitkin.

03
Liimaa portin osat yhteen 5 Vaihe

Kaikki lapaliitoksiin tarvittavat ovat nyt valmiit, ja ne sopivat varmasti toisiinsa. On aika liimata osat yhteen. Liimaamiseen tarvitaan samoja puristimia, joita käytettiin portin koekokoamiseen.

Portin liimaamiseen käytetään erittäin kestävää polyuretaaniliimaa. Kun liima on kuivunut, portti kiinnitetään tolppiin galvanoiduilla saranoilla.

Varmista, että kaikki osat sopivat yhteen. Aloita liimaaminen, kun yläosa (C) on valmis ja osat sopivat varmasti toisiinsa.

Levitä liimaa kaikkiin liitoksiin. Laajeneva polyuretaaniliima leviää kaikkiin rakoihin ja tasoittaa pienet epätasaisuudet.

Liima alkaa vaahtoutua nopeasti. Liima on tahmaista ja haisee pahalta. Liimaa ulkona ja käytä kertakäyttöhanskoja. Pyyhi ylimääräinen liima pois kostealla rätillä.

Asettele rimat (G) paikalleen. Tee se sillä aikaa, kun rungon liima kuivuu. Poraa lankkuihin valmiit ruuvinreiät ja ruuvaa rimat kiinni puuruuveilla.

Koristele portin yläosa. Vain mielikuvitus rajoittaa kuvion muotoa. Tähän porttiin tehtiin koristeellinen aurinko.

Materiaalit

Puuta (kestopuuta)

  • 45x95 mm lankkuja (A, B, D)
  • 45x145 mm lankku (C)
  • 34x45 mm rimaa (G)
  • Polyuretaaniliimaa
  • Puuruuveja: 5x90 mm

Muuta

  • Portin pysäytin (galvanoitu)
  • Portin saranat (galvanoituja)

Erikoistyökalut

  • Katkaisu- ja jiirisirkkeili
  • Taltta

Vie aikaa

Varaa rakentamiseen viikonloppu.

Hinta

Noin 100 euroa.

Vaikeusaste

Portin tekeminen ei ole kovin moni mutkaista, kun sirkkeli säädetään oikein. Jos haluat päästä helpommalla, voit käyttää liitoksiin ruuveja puusepänliitosten asemesta.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

Pihaportti (pariportti upeilla yksityiskohdilla)

3D-malli

Isot saranat kannattelevat porttia

Käännä 3D-mallia ja katso, kuinka isoja saranat ovat. Mitä pitempiä ne ovat, sitä paremmin ne kestävät portin painon.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Portti