Aita syntyy elementeistä

Aita, jossa on rakoja, antaa paremman tuulensuojan kuin täysin umpinainen. Näiden ohjeiden avulla rakennat nopeasti ja edullisesti sekä ilman materiaalihukkaa hyvännäköisen, suojaavan aidan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
30 euroa

Johdanto

Pihan voi aidata monin eri tavoin ja materiaalein. Puusta syntyy helposti hyvännäköistä lauta-aitaa, ja moni rakentaa aitansa umpinaiseksi, jotta se suojaisi pihaa ohikulkijoiden katseilta. Ennen kuin ryhdyt työhön, muista kuitenkin, että kaikkein toimivimman aidan saat, kun jätät siihen hiukan rakoja ? juuri sopivasti, että ilma pääsee virtaamaan, mutta ei liikaa, jotta yksityisyys säilyy.

LUE LISÄÄ: Liikkuvat kasvilavat antavat suojaa

TOIMITUS SUOSITTELEE: Suoja-aita terassille

Ohjeet

01
Aitatolpat 7 Vaihe

Tuulensuojaksi rakennettu aita joutuu kestämään kovaa ravistusta ja ilmanpai-netta. Aitatolppia ei siksi kannata istuttaa metallisiin tolppajalkoihin, vaan ne on viisainta upottaa suoraan maahan kuvasarjan osoittamalla tavalla. Jos maa on liian tiivistä syvältä kaivettavaksi, vala tolppajalat betoniin ja läpipulttaa tolpat kiinni jalkoihin..

Kairasimme tolpille reiät routarajaan eli n. 90 cm:n syvyyteen. Selvitä oman alueesi routasyvyys. Salaojitimme reiän pohjan pikkukivillä ja ankkuroimme tolpan paikalleen kahdella erillisellä beto-nikauluksella. Näin perustettu aita-tolppa ei petä kovassakaan tuulessa.

1

Merkitse aidan paikka narulla, jonka pingotat puutappeihin. Lyö tapit niin syvälle, että ne kestävät narun aiheuttaman vedon, ja pingota naru noin 20−25 cm maanpinnasta.

2

Kairaa tolpille reiät tolppakairalla, ja pidä kairan napa tarkasti siinä kohdassa, johon tolppa on tarkoitus istuttaa. Kaira pureutuu 90 cm:n syvyyteen paljon helpommin kuin lapio.

3

Kaada pieniä kvartsikiviä reiän pohjalle. Kivet salaojittavat kuopan pohjan niin, että puisen tolpan pää ei joudu seisomaan vedessä.

4

Aseta tolpat (M) paikalleen reikään. Tolppien välinen oikea etäisyys kannattaa varmistaa 110 cm:n pituisilla mittarimoilla.

5

Kaada kuoppaan tolppabetonia (N). Puoli pussia valmista betoniseosta on hyvä määrä. Vettä ei tarvita, sillä maan kosteus riittää kostuttamaan betonin.

6

Säädä tolpat suoraan. Käytä vesivaakaa ja mittarimoja ja varmista sekä tolpan juuresta että huipulta, että tolpat ovat luotisuorassa. Jäykistä tolpat pystyyn kiilojen avulla ja tiivistä tolpan ympärillä olevaa maata puukepin avulla.

7

Kaada vielä puoli pussia betonia tolpan ympärille ja peitä maalla. Tamppaa maa tiiviiksi ja kostuta se tolpan ympäriltä. Anna kuivua vuorokausi, ennen kuin asennat aitaelementit. Jos et käytä vettä, odota viikko.

02
Aitaelementit 6 Vaihe

Aita koostuu elementeistä, jotka on sangen helppo rakentaa. Elementin kehys kootaan puurimoista ruostumattomilla, haponkestävillä ruuveilla. Kehys maala-taan, ja sen toiselle puolelle ladotaan laudat 45 asteen kulmaan. Homman hauskuus piilee siinä, että voit valmistaa elementit jo talven aikana, ja uusi aita kohoaa vauhdilla heti, kun maa on vapautunut roudasta.

1

Kokoa elementit tasaisella alustalla. Aseta vanerilevy kahden pukin varaan ja merkitse levylle elementin osien paikat, niin kokoaminen nopeutuu.

2

Maalaa kehys puunsuojamaalilla, samoin aitalaudat kaikilta kyljiltään, ennen kuin naulaat laudat paikalleen. Näin sinun ei tarvitse asennuksen jälkeen maalata kuin lautojen päät.

3

Sahaa laudat poikki katkaisu/ jiirisahalla siten, että laudan päähän tulee 45 asteen kulma. Voit käyttää yhtä lautaa mallina, jonka avulla voit piirtää oikean kulman muihinkin lautoihin.

4

Naulaa kaksi ensimmäistä lautaa (A) paikalleen. Nämä laudat osuvat kehikon kulmiin. Käytä 2,2 x 45 mm:n galvanoituja nauloja.

5

Lado seuraavaksi näiden lautojen väliset laudat, tasaa välit yhtä suuriksi. Käytä sopivia puupaloja välikkeinä, se nopeuttaa loppujen lautojen asennusta. Naulaa samoin kuin edellä.

6

Kiinnitä nyt loput laudat. Pituu-desta huomaat, mikä lauta mihinkin kohtaan sopii, ja oikean etäisyyden varmis-tat jälleen puuvälikkeillä avulla. Naulaa laudat kiinni ja maalaa niiden päät.

03
Aidan pystytys 6 Vaihe

1

Esiporaa ruuvinreiät kehyksen kylkiin. Käytä 5 mm:n puuporanterää ja poraa neljä reikää kummallekin sivulle. Pian pääset asennushommiin.

2

Poraa tolpanjuuriin apupalat, jotta saat elementtien alareunat oikealle korkeudelle. Näin elementit on helppo asettaa paikoilleen ruuvattaviksi.

3

Aseta elementit tolppien väliin heilauttamalla ne paikoilleen, ja kiinnitä ne puristimilla. Nyt voit säätää kaikki elementit keskenään suoraan linjaan.

4

Ruuvaa elementit kehyksistään kiinni 5 x 80 mm:n haponkestävillä, ruostumattomilla ruuveilla, jotka kestävät painekyllästetyssä puussa.

5

Sahaa lopuksi tolpan yläpäät aidan tasoon. Sahasimme päät vaakasuoraan, mutta jos haluat, voit jättää tolpanpäihin 15 asteen kulman.

6

Jos et asenna aidan päällys-lautaa kallelleen vaan täysin vaakaan, varaudu vaihtamaan päällyslaudat säännöllisesti.

Materiaalit

2 elementtiin

19 x 100 mm painekyllästettyä aitalautaa, yhteensä 41 m:
• 10 lautaa (A) á 165,5 cm
• 4 lautaa (B) á 150,5 cm
• 4 lautaa (C) á 125,5 cm
• 4 lautaa (D) á 100,5 cm
• 4 lautaa (E) á 75,5 cm
• 4 lautaa (F) á 50,5 cm
• 4 lautaa (G) á 25,5 cm
• 1 päällyspalkki (L), 235 cm

45 x 70 mm painekyllästettyä rimaa:
• 4 kehyslistaa (H) á 190 cm
• 2 keskipienaa (J) á 181 cm
• 4 kehyslistaa (K) á 101 cm

75 x 75 mm painekyllästettyä tolppia:
• 2 tolppaa (M) á 280 cm + 1 viimeistely

Lisäksi:
2 säkkiä tolppabetonia (N) á 25 kg
• Kiviä (Q) tolpanreikiin
• Mittarimoja ja vinojäykistäjiä 110 cm
• 5 x 80 mm ruostum. ruuveja
• 2,2 x 45 mm galv. nauloja
• Puunsuojaa

Vie aikaa

Tarvittava aika riippuu täysin aidan pituudesta, mutta jo kolmessa päivässä saat tehtyä pitkän aidan.

Hinta

Noin 30 €/elementti ilman maalikustannuksia.

Vaikeusaste

Mittaa ja sahaa yksittäiset osat huolellisesti, niin aidan pystytys sujuu ongelmitta.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Aita kätevistä elementeistä

Jokainen elementti koostuu yhdestä tolpasta ja aidanpätkästä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolpat valetaan kiinni

Aidasta tulee tukeva, kun tolpat upotetaan maahan ja valetaan kiinni.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Lautojen väliset raot

Jätä lautojen väliin 1.5-2 senttiä leveät raot.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

Video

VINKIT: Tolpat samalle etäisyydelle

Video

VINKIT: Käytä sahaa suorakulmana

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.