Rakenna yksinkertainen ja vahva pihaportti Z-rungolla

Noudata näitä ohjeita, jos haluat välttää sen, että pihaportti alkaa roikkua. Saat todella kestävän portin ohjeet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
200 euroa

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten rakennat pihaportin, joka kestää vuodesta toiseen. Näytämme, miten:

 • sahaat tolpat ja rungon osat
 • kokoat rungon ja asennat vinotuen
 • ruuvaat portin vuorilaudat kiinni
 • asennat portin ja saranat

Ohjeet

01
Tolpat ja rungon pystyosat 5 Vaihe

Jykevästä puutavarasta tehty pihaportti tarvitsee reunoilleen kunnon tolpat, jotka kestävät portin painon. Tolppien päät sahataan pyramidin muotoisiksi, jotta vesi valuu nopeasti alas niiden päältä.

Portissa on tukeva lankkurunko. Pystyosien päät pyöristetään, jotta vesi valuu nopeasti maahan ja portti näyttää kevyemmältä.

1

Merkitse sahauslinjat tolpan (A) päähän. Piirrä viiva 10 senttiä tolpan päästä, käytä apuna suorakulmaa ja piirrä viivat tolpan joka puolelle.

2

Sahaa tolppien päät. Pyramidit on help-po tehdä katkaisu- ja jiirisirkkelillä, jonka terä lukitaan 25 asteen kulmaan. Vesi valuu nopeasti alas pyramidin muotoisen tolpan päältä.

3

Piirrä kaari pystyosan (B) päähän. Käytä apuna harppia ja sahaa ylimääräinen osa pois pistosahalla.

4

Sahaa pystyosat (B) oikean pituisiksi. Aseta lautojen päät samalle korkeudelle ja piirrä alapään sahauslinjat suorakul-man avulla.

5

Pyöristä terävät reunat höylällä. Viistetty reuna on siistimpi, eivätkä kolot erotu siitä yhtä selvästi kuin terävästä kulmasta.

02
Runko ja vinotuki 7 Vaihe

Portin runko kannattaa tehdä tasaisella ja suorakulmaisella alustalla. Voit säätää osat suoraan alustan reunojen mukaan. Siten portista tulee varmasti suora­ kulmainen.

Rungon liitokset lujitetaan tapeilla, joille pitää porata reiät. Tapit lyödään paikoilleen ja kiinnitetään liimalla. Kun runko on koottu, mittaa vino­ tuen paikka. Vinotuki on tärkeä, sillä se pitää portin suorana.

1

Tee runko osista (B ja C). Sahaa vaakaosat oikean mittaisiksi ja asenna ne pystyosien väliin. Alustan pitää olla tasainen, jotta portista ei tule vino.

2

Merkitse tappien paikat liitoskohtiin. Jokaiseen saumaan tulee kaksi tappia, jotka asennetaan kahden sentin päähän lankku-jen reunoista. Tee merkit molempiin osiin.

3

Merkitse tappien paikat. Ne pitää asentaa tarkasti lankun kapealle syrjälle. Jatka etu- puolella olevia merkkiviivoja lankun sivulle.

4

Poraa tappien reiät. Tässä käytetään 22 millin terää. Tee rei’istä 7 senttiä syvät, jotta ne ovat yli puolet 12 senttiä pitkän tapin pituudesta.

5

Kokoa runko. Teroita tapit ensin, levitä niihin ulkokäyttöön sopivaa liimaa ja lyö ne kuuden sentin syvyyteen pystyosiin (B). Aseta vaakaosat (C) tappien päälle ja lyö ne paikoilleen.

6

Mittaa ja merkitse vinotuen (D) paikka. Aseta runko vinotuen päälle tasaiselle, suorakulmaiselle alustalle. Tässä käytetään MDF-levyä. Vinotuen pitää mennä saranapuolen alanurkasta lukkopuolen ylänurkkaan.

7

Sahaa vinotuki (D) ja lyö se paikalleen. Puunuija on paras työkalu, mutta voit käyttää myös puukapulaa ja vasaraa. Tärkeintä on, ettei puuhun tule koloja.

03
Laudoitus 3 Vaihe

1

Sahaa portin laudat (E). Tee alapäistä viistot, jotta vesi valuu nopeasti maahan. Se pidentää puun käyttöikää. Tämä katkaisu- ja jiirisirkkeli on säädetty 25 asteen kulmaan.

2

Tee terävät kärjet lautojen (E) yläpäähän, jotta vesi valuu alas ja portin yli on vaikeampi kiivetä. Sahaa laudat ja pyöristä terävät reunat viilalla tai höylällä.

3

Ruuvaa laudat (E) kiinni portin runkoon 5x60 millin ruuveilla. Piirrä merkkiviivat, jotta ruuvit tulevat suoraan linjaan.

04
Portin ja rautojen asentaminen 5 Vaihe

Nyt on aika asentaa portti. Tee tolpille noin metrin syvyiset kuopat tai kairaa kuopat roudattomaan syvyyteen asti. Tolppien pitää olla tarkasti suorassa, jotta portti ei hankaa niitä vasten.

Tue portti oikeaan korkeuteen ennen asentamista, jotta voit hienosäätää sitä helposti. Kiinnitä saranat sen jälkeen.

Pihaportti pysyy kunnossa pitkään, kun se suojataan lopuksi maalilla.

1

Pystytä tolpat reikiin. Varmista, että ne tulevat pensasaidan keskelle. Tarkista, että tolpat ovat molempiin suuntiin suorassa ja kaada kuoppaan betonia. Lisää päälle hieman vettä ja sekoita.

2

Asenna portti parin päivän päästä, kun be-toni on kuivunut. Portti on erittäin painava, joten tue lukkopuoli pari milliä saranapuolta ylemmäs. Ero tasoittuu, kun portti painuu.

3

Asenna portti tallinovensaranoilla. Ruuvaa aluksi vaakarauta kiinni porttiin, jotta osaat asentaa saranan oikeaan korkeuteen. Kiinnitä vaakarauta pulteilla ja muttereilla ja sahaa pultin pää poikki.

4

Mittaa kahvan paikka ja asenna se lukko-puolelle. Poraa porttiin aluksi reikä isolla puuterällä. Reiän pitää olla millin isompi kuin kahvan. Kiinnitä kahva portin taka-puolelta mutterilla.

5

Asenna salpa portin toiselle puolelle. Nyt voit kiinnittää porttiin riippulukon ja lukita sen.

Materiaalit

 • 2 tolppaa (A), 125x125 mm, á 230 cm
 • 2 pystyosaa (B), 50x125 mm, á 112 cm
 • 2 vaakaosaa (C), 50x125 mm, á 85 cm
 • 1 vinotuki (D), 45x95 mm, 95 cm
 • 7 lautaa (E) 25x150 mm, á 85 cm
 • Pyörölistaa 22 mm, tapeiksi á 12 cm
 • Ruuveja, 5 x 60 mm
 • Kuivabetonia
 • Tallinovensaranat, salpa, ruuveja ja muttereita

Erikoistyökalut

 • Maakaira
 • Suorakulma

Vie aikaa

Noin 2 päivää.

Hinta

Noin 200 euroa.

Vaikeusaste

Keskivaikea projekti, johon kuuluu pyöristyksiä ja teräviä kärkiä. Ne pitää mitata ja sahata tarkasti.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Puinen pihaportti

Vahva ja tukeva pihaportti, joka kestää pitkään.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pyrämidinmuotoiset tolpat

Maahan valetut tolpat, joiden päät on sahattu pyramidin muotoon.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kehykset ja vinotuet

Runko on koottu ja tärkeä vinotuki asennetaan vakauttamaan rakennetta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vuoraus

Portti vuorataan sopivan pituisilla laudoilla.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Maahan valetut tolpat

Tuki pitää ne suorassa betonin kovettumisen ajan

Video

TEKNIIKAT: Vino pää tolppaan

Yksinkertaisella ohjaimella kaikista sahauksista tulee samanlaiset

Video

VINKIT: Johda vesi maahan laudan päästä

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Portti