Vuosia kestävä pihaportti

Tässä on portti, joka ei rupea repsottamaan! Tukeva puuristikko tuo ryhdikkyyttä rakenteeseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
60 euroa

Tolpat on verhoiltu valmiina ostetuilla metallihatuilla. Portti pysyy suljettuna salvan avulla.

Johdanto

Portti alkaa helposti repsottaa, jos sen rakenne ei ole tar-peeksi vahva. Näin ei käy, jos rakennat esimerkin kaltaisen portin, jonka kokoamisperiaate muistuttaa vaneria. Kaksi ristikkäin asetettua listakerrosta takaavat, että portti ei anna milliäkään periksi, vaikka se joutuisi tuulen riepoteltavaksi.

Toinen listaristikoista kulkee kehikon sisällä, toinen sen päällä ylettyen kehikon ulkoreunojen yli niin, että se on ruuvattu kiinni sekä sisempään listakerrokseen että kehikkoon. Tämä vankistaa portin rakenteen. Vaikka portti on vankasti rakennettu, se näyttää kuitenkin kevyeltä ja tyylikkäältä.

Myös tolppien pitää olla vankat. Ne on valettu kuoppiinsa kuivabetonilla. Jokaisen tolpan ympärille on asennettu kaksi kiilaa ankkuriksi ja ne takaavat maksimaalisen tuen. Kun tolpat on valettu, betonin täytyy saada kovettua vähintään vuorokausi, ennen kuin portti saranoidaan paikalleen.

Ohjeet

01
Rakenna portti 7 Vaihe

Kun olet sahannut osat, aloita portin rakentaminen. Kokoa rakenne suorakulmaisen levyn päällä, niin voit jatku-vasti tarkistaa, että portista todella tulee suorakulmainen.

Ensin kootaan kehys, joka verhoillaan listoilla. Ne sijoitetaan ristiin yhdenmu-kaisin välein. Kun kehys on verhoiltu, asennetaan samanlaiset listat ristiin edellisten kanssa, jolloin syntyy ristik-komainen kuvio. Toinen listakerros kiinnitetään sekä kehykseen että ensim-mäiseen listakerrokseen, mikä lisää rakenteen vakautta.

1

Kokoa portin kehys. Aseta osat suorakulmaiselle levylle ja kiinnitä listat puristimilla ruuvauksen ajaksi.

2

Laita jokaiseen kulmaan kaksi ruuvia. Esimerkissä käytetään 5 x 70 mm ruuveja. Esiporaa ruuveille reiät.

3

Täytä kehys listoilla. Aloita pitkistä listoista (D). Kulmiin osuvien listojen päihin sahataan 90°:n kulma, jotta ne sopi-vat kehyksen kulmiin. Käytä välikkeitä listoja asentaessasi, jotta saat niiden väleistä täsmälleen yhtä suuret.

4

Kiinnitä loput listat kehykseen 5 x 70 mm ruuveilla. Listat (D, E, F, G ja H) kiinnitetään ensin puristimilla, kunnes ne on ruuvattu kiinni kehykseen.

5

Käännä portti ja asenna toinen listakerros (J, K, L, M ja N) toiselle puolelle. Katso, miten listat on sahattu kehyksen ulkoreunojen linjaan ja sahaa listat tähän tapaan.

6

Kiinnitä listat kehykseen ja vastakkain asetettuihin 1. kerroksen listoihin 4 x 35 mm ruuveilla. Käytä jälleen puristimia listojen kiinni pitämiseen ruuvauksen ajaksi.

7

Maalaa portti kahteen kertaan täyspeittävällä puunsuojalla. Kiinnitä saranat ruuveilla porttiin. Nyt portti on valmis ripustettavaksi paikalleen.

02
Pystytä tolpat 5 Vaihe

1

Mittaa, mihin kohtaan tolpat (A) tulevat ja lyö näihin kohtiin kepit. Lisää 10 mm portin etäisyyteen kummastakin tolpasta. Voit tarvittaessa sahata sopivan pituisen listan tolppien välille, jotta voit käyttää sitä mitta-apuna.

2

Aseta tolpat (A) kuoppiin. Tarkista, että ne ovat varmasti pystysuorassa. Kuopat on helpoin tehdä maakairalla. Kaada kuopan pohjalle hieman pieniä kiviä, ennen kuin asennat tolpat. Kivet toimivat salaojituksen tavoin.

3

Tarkista, että tolpat ovat varmasti suorassa ja kaada betonia kuoppiin tolppien ympärille. Asenna tolppien väliin tarvittaessa lista oikean etäisyyden säilyttämiseksi, kun kaadat betonia kuoppiin.

4

Kastele kuoppien kuivabetoni. Täytä päälle maata ja tamppaa se kunnolla. Lisää betonia niin, että tolppien ympärille muodostuu kaksi ankkuria. Täytä kuopat lopuksi maalla. Anna tolppien nyt seistä vuorokausi, jotta betoni kuivuu.

5

Maalaa tolpat pariin kertaan täyspeittävällä puunsuojalla. Maali on helpoin telata tolppiin. Pohjusta tolpat ensin pohjustusöljyllä.

03
Asenna portti 4 Vaihe

Nyt portti on valmis asennettavaksi. Kun kiinnität sen tolppiin, varmista, että portin ja tolppien väliin jää hieman väliä, jotta portti pystyy aukeamaan ja sulkeutumaan kunnolla, ja jotta portin kiinnittäville saranoille jää tilaa. Portin sijainti on helpoin määritellä ja tarvittaessa oikaista sitä, jos kiinnität sen ensin väliaikaisesti paikoilleen ruuvipuristimilla.

Portin yläosassa listojen päätypinnat katetaan päällyslaudalla. Esimerkissä valittiin tummaa puuta oleva päällys-lauta, jotta valkoiselle portille saatiin hieman kontrastia. Tolppien päälle asennetaan hatut, jotka suojaavat tolpan pintaa niin, että tolpat kestävät pidempään.

1

Asenna portti tolppiin. Kiinnitä portti tolppiin ruuvipuristimilla. Käytä paria 10 mm paksua listaa portin ja tolpan välisen etäisyyden säilyttämiseksi, jotta saranoille jää tilaa ja portin saa hyvin auki.

2

Pidä saranoita tolppaa ja porttia vasten ja merkitse ruuvien paikat. Kiinnitä saranat 4 x 40 mm ruuveilla.

3

Kiinnitä päällyslauta parilla ruuvipuristimella ja ruuvaa se portin päältä kiinni 4 x 40 mm ruuveilla.

4

Sahaa tolpat pituuteen noin 8 cm portin yläpuolelta niin, että voit asentaa tolppien päälle metallihatut.

Materiaalit

70 x 70 mm painekyllästettyjä tolppia :
• 2 tolppaa (A) á 200 cm

18 x 95 mm lautoja:
• 2 kehikon sivua (B) á 66 cm

18 x 45 mm listoja:
• 2 kehikon sivua (C) á 109 cm
• 3 listaa (D) á 97,8 cm
• 2 listaa (E) á 76,8 cm
• 2 listaa (F) á 57,8 cm
• 2 listaa (G) á 39 cm
• 2 listaa (H) á 19,8 cm
• 3 listaa (J) á 111 cm
• 2 listaa (K) á 96,9 cm
• 2 listaa (L) á 77,7 cm
• 2 listaa (M) á 58,7 cm
• 2 listaa (N) á 39,7 cm

26 x 70 mm kovapuuta (nyatoh tms.):
• 1 päällyslauta (P), 75 cm

Lisäksi:
• Kuivabetonia
• 4 x 35, 4 x 40 ja 5 x 70 mm ruuveja
• 2 saranaa ovea varten, 70 x 190 mm
• 1 ovisalpa
• 2 tolpan hattua, 70 x 70 mm
• Pohjustusöljyä ja puunsuojaa

Vie aikaa

1–2 päivää

Hinta

Noin 60 €

Vaikeusaste

Portti on helppo rakentaa, eikä hankalia liitoksia tarvita.

Piirustus

Multimedia

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Portti