Rakenna ranka-aita

Suomalaiset ovat rakentaneet aitoja rangoista ja seipäistä iät ja ajat. Yleensä aitaan käytetään kokonaisia rankoja, mutta tämä aita tehdään puista, jotka on halkaistu. Se tarkoittaa, että rankoja tarvitaan puolet vähemmän kuin tavallisesti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
Puutavaran ja rautalangan hinta.
Ranka-aita

Halkaistuista rangoista rakennettu aita maksaa vain puolet tavallisesta.

Johdanto

Ranka-aidan (tai riukuaidan) rakentaminen on todella helppoa. Aita tehdään ohuista rangoista, jotka kiinnitetään pareittain pystytettyjen seipäiden väliin.

Aidan rakentamiseen kannattaa käyttää noin kolme metriä pitkiä mänty- tai kuusirankoja. Rangat voivat olla joko kokonaisia tai halkaistuja. Sopivat kokonaiset rangat ovat noin ranteen paksuisia.

Tämä aita tehdään puolikkaista rangoista. Se tarkoittaa, että halkaistavat puut voivat olla hieman paksumpia kuin kokonaiset rangat.

Aidan seipäät ovat kokonaisia kuusirankoja, jotka upotetaan 60 senttiä maan pinnan alapuolelle.

LUE LISÄÄ: Rakenna luonnollinen ranka-aita

Ohjeet

01
Mittaaminen ja seipäät 3 Vaihe

Aluksi aidalle pitää tehdä tilaa. Yritä suunnitella aidan paikka siten, ettei seipäiden kohdalle osu kovin paljon puiden juuria ja kiviä, sillä ne vaikeuttavat seipäiden pystyttämistä. Viritä seipäiden väliin linjalangat noin metrin korkeudelle maasta, jotta aidasta tulee suora.

Ensimmäinen ja viimeinen seiväspari pitää pystyttää tarkasti suoraan. Loput seipäät saavat olla hieman kallellaan, sillä se vahvis-taa aidan rakennetta.

1

Aloita rakentaminen tekemällä maahan 60 senttiä syvät reiät ensimmäiselle seiväs -parille. Käytä rautakankea ja jätä seipäiden väliin nyrkin kokoinen rako. Pystytä ensim-mäiset ja viimeiset seipäät aivan suoraan.

2

Paina seipäät koloihin. Jatka kolojen tekemistä ja seipäiden pystyttämistä noin 75 sentin välein. Limitä seipäitä aidan nurkissa, jotta voit asentaa rangat seipäiden väliin molemmista suunnista.

3

Tee aidan yläpuu kokonaisesta rangasta. Anna alapään olla maata vasten ja sido yläpää haluamallesi korkeudelle. 110 senttiä on yleensä sopiva aidan korkeus.

02
Rankojen sitominen ja asentaminen 4 Vaihe

Rangat puristetaan seipäiden väliin ja sidotaan tiukasti kiinni seipäisiin.

Ennen vanhaan rangat sidottiin seipäisiin kuusivitsaksilla. Se on hidasta ja vaatii harjoittelua, joten tässä käytetään galvanoitua rautalankaa. Sillä on helppo työskennellä, eikä se ruostu.

1

Asenna ensimmäinen ranka (A1). Sahaa ranka hieman ensimmäistä seiväsväliä pitemmäksi. Nosta rangan alapää hieman irti maasta rautalangalla.

2

Sido rangat. Kierrä rautalanka yhden kerran taemman seipään (C) ympäri, sido lanka ristiin molempien seipäiden ympäri ja kiinnitä langan pää seipääseen (B). Kiristä lanka ja sido päät yhteen. Katkaise lanka.

3

Jatka aidan rakentamista koko ajan pitemmillä rangoilla. Jätä rankojen väliin noin 10 senttiä tilaa aidan alkupäässä. Sido rangat kiinni kaikkiin seipäisiin. Kun olet asen-tanut 6-8 rangan pätkää, voit asentaa ensimmäisen kolmimetrisen rangan (A7).

4

Nyt työ alkaa sujua vauhdilla. Jatka aidan rakentamista kokonaisilla rangoilla. Tässä vaiheessa riittää, että sidot rangat kiinni kahteen seiväspariin. Se pitää rangat paikoillaan ja seipäät yhdessä.

03
Näin teet nurkan 2 Vaihe

1

Toisen nurkkaseipään pitää olla hieman toista kauempana, jotta rangat mahtuvat seipäiden väliin molemmista suunnista. Sido seipäät kaikkien rankojen välistä, jotta nurkasta tulee mahdollisimman kestävä.

2

Sahaa seipäät poikki pystysuorassa, kun olet sitonut nurkan valmiiksi.

04
Helppo ”portti” 1 Vaihe

1

Jos aita rajaa alueen joka suunnasta, aitaan pitää tehdä tyyliin sopiva portti. Portin voi tehdä helposti ilman saranoita rakentamalla aidan kylkeen pienet tikapuut. ”Portti” koostuu 3-4 pitkästä rangasta, jotka nostetaan tikkaiden askelmille. Yksinkertaista, nopeaa ja helppoa.

Materiaalit

  • 3 metriä pitkiä rankoja (A)
  • 2 metriä pitkiä seipäitä (B ja C)
  • 2 mm galvanoitua rautalankaa

Rankoja voi kysellä verkko kirppu-toreilta tai suoraan metsän-omistajilta. Yhden aitametrin tekemiseen tarvitaan noin kolme rankaa ja kolme seivästä.

Erikoistyökalut

  • Rautakanki seipäiden rei’ille.

Vie aikaa

Se riippuu maaperästä, maastosta ja siitä, kuinka monta kulmaa ai-taan tulee. Varaudu siihen, että 10 metrin tekeminen vie 2-3 päivää.

Hinta

Puutavaran ja rautalangan hinta.

Vaikeusaste

Aidan rakentamisperiaate on yksinkertainen, mutta tekniikka pitää opetella aluksi.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Ranka-aita

Ranka-aita esi-isien tyyliin!

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kysely ja viestit

Pystysuorat paalut työnnetään 60 cm maahan ja paalut asetetaan 75 cm: n etäisyydelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Aseta aidan korkeus

Sido kokonaisen rangan toinen pää 110 sentin korkeuteen ja anna toisen pään olla maassa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ranka-aidan kulmaliitos

Nurkkatolpat ovat limittäin, jotta rangat mahtuvat kulkemaan molemmilta puolilta.

Avaa 3D-malli

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Aita